Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Zemanovi došly síly: „Bylo mi z toho smutno.“ Přiznal i chybu s poradci

Autor: Jaroslav Šimáček - 
13. března 2017
05:20

Strach z toho, že by se stal prvním polistopadovým prezidentem, který by neobhájil své křeslo, prý Miloš Zeman nemá. Ani kvůli svému věku (72). Přiznal však, že si věk uvědomil, když stál na Vysočině na běžkách. A došly mu síly. Vedle toho pak Zeman také jednou uznal chybu. Před volbami sliboval, že nebude mít poradce. Sice si na to dnes nevzpomíná, ale nakonec se omluvil. Vedle toho čelil dotazu, zda by zvládl dokončit na Hradě i druhou pětiletku. A nebo by rezignoval.

„Kdybych měl strach z prohry, tak bych svému strachu vyhověl velmi prostým způsobem. A sice tím, že bych nekandidoval,“ reagoval Zeman v pořadu Blesk.cz S prezidentem v Lánech na to, zda se obává neúspěchu. I on si však uvědomuje, že věk nezastaví. Na odchod do definitivního politického důchodu se však necítí. I když úbytek sil na sobě zpozoroval.

„Bylo mi z toho smutno,“ přiznal Zeman

Došlo k tomu nedávno. „Já jsem si vyjel na chalupu na Vysočinu s tím, že budu týden na běžkách. A najednou jsem zjistil - ono také přišlo tání, mimochodem - že už mám tak bolavé nohy, že to, co jsem na těch běžkách zvládal dřív, tak to už teď nezvládnu. Bylo mně z toho trochu smutno. Ale říkal jsem si: Je to věk,“ vzpomíná Zeman.

Zemana přitom trápí polyfunkční neuropatie. Pohybuje se po „biologických protézách“, jak mu prý řekl docent Kolář. Ztěžka to jde zvláště po schodech. „Moje hůlka je naprosto dostačující při pohybu na rovině. Když lezu do schodů, nebo ze schodů, tak mě občas někdo musí pomoct. Podat mi ruku, nebo mě podržet,“ přiznává otevřeně Zeman.

Na celý záznam 10. dílu pořadu S prezidentem v Lánech se podívejte ZDE

Čas od času tak někde zavrávorá, doufá však, že se stav nebude zhoršovat. A kdyby... „Franklin Roosevelt se pohyboval na invalidním vozíku a byl to dlouhá léta prezident Spojených států, na invalidním vozíku je i německý ministr financí Wolfgang Schäuble,“ přemítá Zeman.

Již na své páteční konferenci, kde oznamoval Česku oficiálně svou kandidaturu, přitom Zeman uváděl, že jsou i prezidenti, kterým bylo osmdesát (T. G. Masaryk) či dokonce devadesát let (izraelský Šimon Peres). Zemanovi bude v době prezidentské volby 73 let - že do ní půjde, sdělil nejprve ve čtvrtek na Hradě tisícovce svých podporovatelů při slavnostním večeru pro zvané. O jeho finálním rozhodnutí prý věděl pouze jeden člověk. Miloš Zeman.

Dokončil by druhé funkční období?

Zeman si uvědomuje, že voliči mohou chtít někoho mladšího, energičtějšího a „bez třech brad“, na rozdíl od ostatních kandidátů však prý není v křeči. I tady přitom hraje roli právě Vysočina. „Já mám ústupovou cestu, ale radostnou cestu odpočinku na Vysočině v houpacím křesle, obklopený knihami, které mám rád,“ říkal prezident.

Senátor Jaroslav Kubera (ODS) však přichází s domněnkou, zda by Zeman po případném zvolení skutečně absolvoval celých dalších pět let ve funkci. A zda by se nestáhl po roce či dvou letech do ústraní. „Rezignuješ na tuto funkci a z Vysočiny se budeš dívat, jak ostatní kandidáti se perou o ohlodanou kost zvanou prezident republiky,“ říkal Kubera.

Podle Zemana nejde o správnou teorii, ale „elegantní a půvabnou“, ovšem bez „pravdivostní hodnoty“. „Samozřejmě každému z nás se může stát například to, že dostane infarkt, nebo že s ním spadne letadlo, ale předpokládám, že pokud bych vyhrál prezidentské volby, budu kandidovat tak, abych mohl tuto funkci vykonávat celých pět let,“ tvrdí Zeman.

Zeman uznal chybu: S poradci jsem se mýlil

V 10. dílu pořadu, kde Zeman opět s oblibou šil do novinářů a uváděl, že právě oni ho také motivovali k tomu, aby šel do boje znovu, však došlo i na moment, kdy se prezident omluvil. A uznal, že mohl udělat chybu.

Projekt Demagog.cz kritizuje Miloše Zemana za to, že v předvolební debatě 22. ledna 2013 (uspořádané tehdy MF Dnes) slíbil, že nebude mít poradce, ale nedodržel to. „Na Hradě v případě mého zvolení nebudu mít žádné poradce, protože se domnívám, že v souladu s Ústavou by poradci prezidenta měli být ministři, které si zve na tyto porady jako odborníky v dané oblasti,“ uvedl tehdy Zeman.  

Jeho omluva se nerodila snadno. „Nevím o tom, kdy bych říkal, že nebudu využívat žádné poradce. Já nevím o politikovi v jakékoliv zemi, který by neměl poradce. To bych byl opravdu jediná výjimka na světě,“ divil se Zeman.

O chvilku později však dodal: „Já vám to věřím, v tom případě jsem se ale mýlil. Máte-li pravdu, pak jsem se já mýlil, protože, znovu opakuji, každý politik na světě má poradce.“

Bránil Nejedlého, Mynáře i Forejta

Zeman upozornil, že zatímco premiér má 30 poradců, on sám jen 15. Jedním z nich je i „pan Lukoil“ Martin Nejedlý. Kancléřem pak zůstává Vratislav Mynář, který nadále nemá bezpečnostní prověrku na stupni přísně tajné. „Strefovat se do mých spolupracovníků pokládám za zbabělost, ať se tito lidé strefují rovnou do mě,“ reagoval Zeman na kritické hlasy na Nejedlého či Mynáře.

Hradní kancléř podle něj „zbytečně frajeřil“, když si o bezpečnostní prověrku na stupni přísně tajné požádal. Mynář se obrátil na soud, kde si stěžuje na verdikt Národního bezpečnostního úřadu.

V křesle kancléře pak bude podle všeho i nadále. „Pokud bude vykonávat dobře svoji práci a z důvodu soudní pomalosti, nikoli tedy jeho vinou, nebudou známy výsledky jeho odvolání, tak proč by mi to mělo vadit,“ dodal Zeman.

V Zemanových službách již není bývalý šéf hradního protokolu Jindřich Forejt, který skončil po kauze s údajným kompromitujícím videem, na kterém se kromě Forejta měly objevit i sex a drogy.   

„Podle občanského zákoníku natáčet v soukromém bytě videa tohoto bytu je trestný čin. Nicméně respektuji, že Jindřich Forejt sám a z vlastní vůle rezignoval na funkci ředitele protokolu. Já si vážím práce, kterou vykonal. Asi před měsícem jsem předal za přítomnosti ředitele Kmoníčka ministru zahraničí dopis, kde potvrzuji jeho souhlas s jeho jmenováním do funkce velvyslance ve Vatikánu,“ prozradil Zeman.

Video  Zeman: Kauza Forejt  - Blesk TV
Video se připravuje ...

VŠE O PREZIDENTSKÝCH VOLBÁCH 2018 ČTĚTE ZDE

Doporučujeme
hejpockej ( 26. června 2017 23:07 )

pane Zeman drzte se, Cesky narod Vas potrebuje!

hejpockej ( 26. června 2017 23:04 )

souhlas. Bud pan Zeman nebo pan Klaus, ty se nas nezradi a nezaprodaji Bruselu.

hejpockej ( 26. června 2017 23:02 )

tak predevsim, u pana Zemana mame 100% zaruku, ze nam sem nepritahne Muslimy. To u jinych kandidatu nemame, protoze kazdy z nich nam muze naslibovat cokoliv a pak obratit. Nase republika je krasna, nerad bych aby nam slimaci srovnali nase nadherny katedraly, mosty a zamky se zemi, a proto budu volit toho kdo mi to 100% zaruci, tedy pan Zeman. Nic jinyho neni dulezity, protoze zlodeji a bordel ve vlade byli a budou za kazdyho presidenta.

11karel11 ( 19. června 2017 22:01 )

Pan prezident Miloš Zeman je náš nejlepší prezident, je to miláček voličů, je vzdělaný, chytrý, skromný, lidský, rozumí ekonomice. Pokud navazuje obchody s Čínou, moc dobře ví proč to dělá pro národ. Nejlepší je vycházet se všemi, nikdy se neví, koho budeme potřebovat. Hodně zdraví přejeme panu prezidentovi.

tonyka ( 27. května 2017 16:37 )

Debílku,podívej se do zrcadla,uvidíš VOLA....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa