Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Zeman potvrdil boj o Hrad: Zazněla ruština i důvody, proč vrávorá

Autor: Jaroslav Šimáček - 
10. března 2017
12:07

Nejprve to sdělil svým blízkým a příznivcům, v pátek pak oficiálně celému Česku. Miloš Zeman se chystá i podruhé kandidovat v přímé volbě hlavy státu. Na hradní tiskovce prozradil, jak probíhalo jeho rozhodování. Řeč přišla i na jeho zdraví a důvod, proč vrávorá. Zazněla však i ruština. Další detaily prozradí Zeman v neděli, kdy bude hostem pořadu Blesk.cz S prezidentem v Lánech.

Očekávalo se to. Snad jen zdraví mohlo Miloše Zemana přibrzdit v boji o Hrad. Půjde do něj podruhé, tentokrát proti nové skvadře kandidátů. Souboj s Karlem Schwarzenbergem je minulostí, Zemana čekají noví soupeři.

„Sliby se mají plnit a tak jsem tady,“ řekl Zeman v pátek na Pražském hradě s odkazem na to, že před rokem plánoval oznámit své rozhodnutí veřejnosti 10. března.

Nakonec však rozhodnutí pro Zemanův pokus setrvat v čele republiky vyplynulo navenek již včera, 9. března – během slavnostního večera pro tisícovku zvaných právě na Hradě. „Je to malé poděkování za jejich podporu a proto, že mají právo slyšet moje rozhodnutí jako první,“ uvedl Zeman.

Za favorita prezidentské volby se však prý nepovažuje, nabádá ho k tomu polský i slovenský příklad, kdy se prezidenty stali Andrzej Duda a Andrej Kiska. „Minimálně část voličů, naprosto logicky, si přeje kandidáta mladšího, možná i zdravějšího, možná i energičtějšího,“ připustil Zeman a mluvil o svém věku i zdraví.

VIDEO: Prezident Zeman otevřeně promluvil o důvodech, kvůli kterým zvažoval, že kandidovat nebude:

Video Miloš Zeman - Důvody proč nekandidovat - Blesk TV
Video se připravuje ...

Zeman zvažoval svůj věk a únavu

Ke svému věku se Zeman dostal, když rozebíral faktory, které hrály proti jeho kandidatuře. „Toto rozhodnutí bylo samozřejmě obtížné. Zvažoval jsem jak argumenty pro, tak argumenty proti kandidatuře,“ pokračoval Zeman a za argumenty proti zmínil jak věk, tak únavu.

„Je mi 73 let, tedy za rok mi bude 74. A podle statistiků pravděpodobnost dožití průměrného českého muže je 75 let. Takže v tomto okamžiku, mám-li věřit statistikům, mi zbývají dva roky života, které bych měl prožít v klidu, míru, pokoji a odpočinku. Jsou samozřejmě výjimky z tohoto pravidla,“ poznamenal Zeman.

Jmenoval osmdesátileté prezidenty T. G. Masaryka a Konrada Adenauera, zmínil i to, že zažil devadesátiletého izraelského prezidenta Šimona Perese (který však loni v září zemřel). „Věk je objektivně faktorem hovořícím proti prezidentské kandidatuře. Druhým takovým faktorem je únava a touha po odpočinku, která se samozřejmě stupňuje s věkem,“ přidal Zeman druhý argument proti kandidatuře.

Video Miloš Zeman - tisková konference celý záznam - Blesk TV
Video se připravuje ...

Neuropatie a cukrovka mu v boji o Hrad nebrání

Jako další faktor při rozhodování zmínil Zeman zdraví. „Koneckonců i já bych rád věděl, jak jsem na tom se svým zdravím. Proto jsem se nechal vyšetřit. Absolvoval jsem magnetickou rezonanci, počítačovou tomografii, odběry a leccos dalšího,“ uvedl.

„Po všech těchto vyšetřeních jsem věděl přesně to, co jsem věděl před nimi. To znamená, že mám dvě, slovy dvě, nemoci. Jedna se jmenuje neuropatie. Polyfunkční neuropatie, která spočívá v tom, že od kotníku dolů máte odumřelé nervy,“ připomněl Zeman.

Mám to už asi 10 let, mohutně vrávorám, občas padám ze schodů. Nedá se to léčit, dá se to zastavit, což se snad podařilo. Tak jsem si pořídil hůlku a díky tomu alespoň na rovině chodím o něco lépe,“ věří Zeman.

Jako druhou nemoc zmínil svou cukrovku, kterou má však v Česku „téměř miliony lidí a další milion jí má také, ale ještě o tom neví“. Zeman zmínil i dietu, tlak či svůj oblíbený „rosný bod“, teplotu si prý sám neměřil již 15 let. „Můj zdravotní stav se ani nezlepšuje, ani nezhoršuje,“ dodal.

Video  Zeman vyslovil nahlas: „Výstřel z děla, budu kandidovat znovu.“  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Došlo na ruštinu i rýpnutí do novinářů

Jako faktory, které hrály pro jeho kandidaturu, uvedl Zeman podporu veřejnosti. Množství těch, kdo Zemana podporují v kandidatuře, je prý větší než malé. Vedle toho zmínil, že práci, kterou dělá, dělá rád. 

„Je to krásná práce, je to nádherná práce, dává možnost sloužit České republice, hájit její zájmy včetně zájmů ekonomických. A jestli tuto práci dělám dobře, nebo špatně, to musí posoudit jiní,“ upozorňuje Zeman.

Při odpovídání na dotazy novinářů prezident ani nemrknul, když jedna z otázek zazněla v ruštině – novinářce v její rodné řeči také odpověděl. V žertu se označil za agenta Vladimira Putina či Donalda Trumpa, poté za agenta Izraele, ale nakonec dodal, že je pouze agentem České republiky.

„V uplynulých 4 letech byly okamžiky, kdy jsem si říkal, že kandidovat nebudu,“ připustil Zeman. „Jedním z podstatných faktorů, proč jsem se rozhodl kandidovat, byla česká média. Každý jejich útok ve mně vzbudil touhu znovu kandidovat. Děkuji českým médiím,“ dodal prezident.

VIDEO: Premiér Sobotka Zemanovu kandidaturu očekával

Horáček se za Zemanovu kandidaturu modlil

Tiskovku svolal Zeman do Rothmayerova sálu na Pražském hradě, vystoupil pod sochou T. G. Masaryka. Zatím přitom není zcela jasné, kdo všechno nakonec Zemana v přímé volbě hlavy státu vyzve. Voliče se bude snažit zaujmout textař a podnikatel Michal Horáček, bývalý majitel sázkové kanceláře Fortuna.

„Já jsem se modlil předtím, byl jsem v kostele a moc jsem si přál, aby pan prezident znovu kandidoval. A to proto, aby mu občané mohli vystavit účet za jeho dosavadní působení, za všechny ty virózy, urážky a lži, kterými poškozoval občany ČR. A to včetně svých někdejších voličů,“ řekl Blesk.cz Horáček.

Boj o Hrad se Zemanem tak začal. „Zavazuji se, že nebudu útočit na žádného ze svých protikandidátů. A pokud on bude útočit na mě, nebudu na tyto útoky odpovídat,“ uvedl na Hradě Zeman, který se nechystá účastnit ani žádných rozhlasových či televizních diskuzí.

VIDEO: Michal Horáček o Zemanově kandidatuře
Video  Horáček se modil v kostele, aby Zeman kandidoval: Lidi mu vystaví účet za virózky.  - Vera Renovica, Petr Soukup
Video se připravuje ...

Vše o prezidentských volbách 2018 čtěte zde

Termín a systém prezidentských voleb 2018 najdete zde

Všechny kandidáty na prezidenta 2018 najdete zde

Výsledky prezidentských voleb 2018 budou zde

Průzkumy volebních preferencí najdete zde

Jak volit s voličským průkazem čtěte zde

Doporučujeme
panda82 ( 24. dubna 2017 13:05 )

Kam ? nevypřil upozornili ho, že co byl zbaven svéprvnosti a byl odebrán občanský průaz, nebude se diskuzí zúčastňovat, při jeho intelektu se nedivím

byvalyvoIiccssd4 ( 10. března 2017 21:42 )

Proč bych já měl sepisovat tvoji závěť, chcípáku?

byvalyvoIiccssd4 ( 10. března 2017 19:17 )

Žere bobule, aby mu honem narostly svaly na té jeho kostře potažené kůží!

byvalyvoIiccssd4 ( 10. března 2017 19:13 )

Tak jo, klriplíku. Před domem, ve kterém živoříš!

byvalyvoIiccssd4 ( 10. března 2017 18:42 )

Já si ji klidně vezmu, i když nevím na co by mě byly tvoje zkažený zuby, ale pořád jsi mi nenapsal, do který knajpy chodíš prudit, sr.áči!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa