Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Komentář: Pokud Zeman vyhraje, bude hůř. Prezident porušil další slib

Autor: Petr Holec, autor je redaktorem týdeníku Euro - 
10. března 2017
05:55

Když se prezident Miloš Zeman nechával natáčet u jelit a becherovky na chalupě na Vysočině, sliboval, že se určitě nevrátí do politiky. Když se pak stal prezidentem, tak pro změnu sliboval, že to určitě bude jen jednou. Teď porušil i tento svůj slib a oznámil, že bude na prezidenta kandidovat znovu.

Možná se Zeman inspiruje svým oblíbencem Donaldem Trumpem a stejně jako on taky v nejvyšší ústavní funkci používá alternativní fakta, která i z prázdné promenády udělají narvané místo. Je to ale jedno. Zeman řekne cokoli, takže už nikdo ani neví, co jsou ještě fakta a co už alternativní fakta. Nebyl Ferdinand Peroutka, jenž přežil koncentrák, vlastně nácek? Nikdo už neví.

Podobně to dnes vypadá i se Zemanovým povolebním slibem, že bude prezidentem „dolních deseti milionů“. Tedy nás všech, jestli myslel Čechy. Od svého zvolení totiž Zeman naopak dělá vše pro to, aby byl prezidentem pouze svých voličů, které stále více štve proti svým nevoličům. I svou druhou kandidaturu proto příznačně oznámil pouze svým spřízněncům, načež ji nechal uniknout do éteru jako magický kouř, co světu oznamuje nového papeže.

Video  Zeman vyslovil nahlas: „Výstřel z děla, budu kandidovat znovu“  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Ano, Zeman je nejpopulárnější politik. Jenže to je v téhle superfunkci podobné umění jako barevný kýč Karla Gotta. Český prezident bere královské peníze za to, aby svým voličům říkal, co chtějí slyšet, nenese za to ale žádnou zodpovědnost. Takže najednou máme dost peněz na investice, menší deficit rozpočtu a klidně i téměř válečné policejní a armádní manévry. To když si do Prahy na pivo zaletí čínský prezident, Zemanův kamarád a učitel „stabilizace společnosti“.

V případě Zemanova znovuzvolení bude spíš jen hůř, jak naznačuje pohled do naší nedávné prezidentské historie. Zemanův předchůdce Václav Klaus na Hradě také odkroutil dvě pětiletky, právě ta druhá ale bolela citelně víc. Až tehdy se jeho mluvčí a tajemník Petr Hájek uviděl v zrcadle a zjistil, že nepochází z opice. Až tehdy se z homosexuálů stali devianti. A až na závěr přišla slavná amnestie.

Video  Horáček se modil v kostele, aby Zeman kandidoval: Lidi mu vystaví účet za virózky  - Vera Renovica, Petr Soukup
Video se připravuje ...

Nevyčítejme to jen Klausovi: Říká se, že v největším hradě na světě se časem trochu zblázní každý. Zeman ale Klause trumfuje, mantinely prezidentské funkce i ústavy nafukuje ještě víc. Hned začátkem svého prezidentování klidně jmenoval úřednickou vládu plnou svých kamarádů. Poté začal praktikovat vlastní východní zahraniční politiku, i když tu podle ústavy definuje vláda. Veřejně ponižuje premiéra, je-li to ještě třeba.

Zeman politiku nejvíc nepřímo ovlivňuje přes náladu ve společnosti, ostatně má na to nejvíc času a veřejných peněz. Nastolováním agendy a demonstracemi neoficiálních politických spojenectví nutí reagovat i ostatní vysoké politiky. Už teď se chová jako král a jestli vyhraje volby, bude spíš car. Zaprvé bude vědět, že tentokrát to bude fakt naposled, ať už chce nebo ne. A zadruhé si radši ani nechtějte představit, až se původu lidstva začne na Hradě věnovat i mluvčí Jiří Ovčáček. I na pozdního Hájka pak budeme vzpomínat jako na v podstatě rozumné časy plné faktů a pravdy.

Vše o prezidentských volbách 2018 čtěte zde

Termín a systém prezidentských voleb 2018 najdete zde

Všechny kandidáty na prezidenta 2018 najdete zde

Výsledky prezidentských voleb 2018 budou zde

Průzkumy volebních preferencí najdete zde

Jak volit s voličským průkazem čtěte zde

Doporučujeme
petr.novic@... ( 1. prosince 2017 16:53 )

je to ostuda jak tady hafo TRUBCŮ ŠPINÍ PANA PREZIDENTA! nněkteré výroky jsou na OBŽALOBU PRO URÁŽKU NA CTI!!!!

danyka ( 24. září 2017 01:03 )

Samozřejmě, že jsou názory, které člověk během života nemění, to jistě víte i sám podle sebe. Pak jsou názory na záležitosti, které změníte na základě zkušeností. Jen takový příklad, abyste mi rozuměl. Nezměním názor např. na nevěru. Na ni mám názor stejný už třicet let. takže i když pan Zeman řekl, co citujete, tak proč ne, je to zkrátka moudrý muž. Na to taky názor nezměním. Změnila jsem názor na ČSSD, ODS, KDU.

eliska963852 ( 26. srpna 2017 22:43 )

krupan10 ( 10. března 2017 13:40 )

svatá pravda

krupan10 ( 10. března 2017 13:38 )

Chrchoun, to byla zrůda

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa