Veronika spoluvytvořila projekt (Ne)normální! „Chtěli jsme příběhy ukázat, jak moc subjektivní je pojem "normální". Na nápad pojmenovat knihu (Ne)normální mě přivedla Lenka Galajdová, která má dětskou mozkovou obrnu. Řekla mi, že nikdy neuvažovala o práci mimo chráněný trh. V tomto prostředí vyrůstala odmalinka a bylo by pro ni prý šílené zvykat si na »normální« lidi. Rozesmálo mě to. Jakým tónem to pronesla, jak jí ta věta přišla normální. Jakmile jsem se ale zamyslela nad obsahem jejích slov, úsměv se mi vytratil. Lenka totiž je normální. Jen jak sama říká, musíte si odmyslet pár drobností, jako jsou křeče, trošku nešikovné ruce nebo horší vidění," řekla Blesku novinářka. 

Světlo světa tak spatřila elektronická kniha, kde je popsáno 16 příběhů, ve kterých se lidé, kteří prošli Tamtamy, zpovídají. „Někteří jsou s tělesným hendikepem, většina má však duševní poruchu," vysvětluje Cézová.

Ač se jindy na rozhovory pečlivě připravuje, tady udělala výjimku. „Chtěla jsem sama zkusit poznat, co danému člověku je, aby to neztratilo kouzlo. Improvizovala jsem. I díky tomu vznikly příběhy, které jsou velmi emocionální, ale zároveň bez zbytečného patosu,“ řekla žurnalistka.

V příbězích otevřela i různá palčivá témata. "Někteří mi dokonce řekli takové věci, které o nich nevěděla ani jejich rodina,“ prozradila Cézová. Nejsilnější se pro ni stal příběh Sáry, která ve čtyřiatřiceti letech bere každý den 19 léků.

„Trpí bipolární poruchou. Z výsluní, ze zlaté mládeže, která v tajných klubech za noc utrácela desítky tisíc, spadla na úplné dno a pokusila se o sebevraždu,“ popsala Veronika.

Psaní knihy ji velmi obohatilo. „Lidé často řeší zbytečnosti. Pořád se za něčím honíme a neužíváme si drobných radostí,“ má jasno novinářka.

Kdo? A co?

* Organizace zaměstnává osoby se zrakovým postižením, neslyšící, psychickými problémy, s onkologickou diagnózou, po transplantacích, s pohybovým hendikepem a mnoho dalších.

* Někdo se zvládne zaškolit relativně rychle a nastavit si úvazek dle svých možností. Někdo se ale bez pomoci pracovní asistentky neobejde nikdy.

* Jedná se o typy prací jako je úklid domácnosti, bytových domů, kanceláří, hotelů, či ordinací. Objednat si můžete i umytí oken, hlídání dětí, či žehlení. Služby poskytuje pouze v Praze.

* Zaujala vás tato organizace? Chcete pro ni pracovat? Tak se podívejte na její webové stránky, kde se můžete podívat na volné pozice: http://www.tamtamyops.cz/zamestnavame-ozp

Vše o Srdci pro Vás naleznete: ZDE!

Srdce pro Vás: Příběh Ivety Jechové

Video
Video se připravuje ...

Srdce pro vás - Iveta Jechová Blesk TV


Fotogalerie
5 fotografií