Do svých šesti let byl Pavel v podstatě zdravé dítě. Pak propukla vrozená hormonální porucha příštítných tělísek. Doktoři ovšem jeho chorobu diagnostikovali jako epilepsii a začali ho špatně léčit. Pravděpodobně to byly vysoké dávky diazepamu, které mu nevratně poškodily mozek a způsobily mentální retardaci.

„O Pavlíka se starali jeho rodiče, když pak zemřeli, tak si ho převzal bratr. Jenže ten v jedenapadesáti letech také zemřel a v roce 1994 starost o Pavlíka převzala organizace Duha. Ta mu zajistila chráněné bydlení včetně osobní asistence a já se stala jeho opatrovnicí,“ řekla Blesku jeho teta, která je původním povoláním zdravotní sestra.

Pavel je od pohledu veselý chlapík s neustálým úsměvem na rtech. Rád se fotografuje, je středem pozornosti, byl dokonce i v televizi. Jeho teta si však pamatuje doby, kdy s ním bylo zle. „Dokonce už vůbec nechodil a téměř nemluvil. Ale díky lázním se jeho stav hodně zlepšil,“ vypráví jeho teta.

Pavel má stále pusu od ucha k uchu, je milý a ochotný. Organizace Tamtamy byla skvělá trefa. „Chodím luxovat a utírat stoly,“ směje se Pavel, který má radost, že je mezi lidmi. Svou práci většinou dělá v malých kancelářích či domácnostech.

VIDEO: Projekt Blesk Srdce pro vás spolupracuje s mnoha organizacemi a pomáhá i dalším postiženým

Video
Video se připravuje ...

Pribeh srdce pro vas, Jindra Blesk TV

Bohužel občas má záchvat a třeba i upadne. Jinde by ho nezaměstnali, potřebuje pomoc a dohled. Tamtamy mu proto poskytly pracovní asistentku. „Neumí totiž počítat, psát a nezná ani hodnotu peněz. Tady je spokojený, je užitečný a umí si vydělat peníze. Dokonce si našel slečnu,“ říká jeho teta.

Tamtamy

Tato organizace funguje od roku 2011. Jejím cílem je zaměstnávat osoby se zrakovým, sluchovým nebo mentálním postižením, lidi s psychickými problémy, s onkologickou diagnózou, po transplantacích, s pohybovým hendikepem a mnoho dalších.

Jedná se například o úklid domácností, bytových domů, kanceláří, hotelů či ordinací. Objednat si můžete i umytí oken, hlídání dětí či žehlení. Služby poskytuje pouze v Praze.

Tato organizace je držitelem značky Spolehlivá veřejně prospěšná organizace. Účelem je poskytnout potenciálním dárcům i široké veřejnosti informaci o tom, že veřejně prospěšná organizace řádně hospodaří se svěřenými prostředky, které transparentně a adekvátně využívá k naplňování svého deklarovaného poslání.

Zapojte se a pomáhejte i vy!

Vzal vás příběh v novinách za srdce? Chcete pomoci konkrétnímu člověku, rodině nebo konkrétní neziskové organizaci? Můžete poslat dar převodem z účtu na dárcovské konto 0002160016/5800 projektu Blesk Srdce pro vás (je vedené pod Nadačním fondem J&T). Teď to hlavní! Váš dar poputuje VŽDY té organizaci a těm konkrétním lidem v příbězích, které Blesk zveřejní.

Pošlete dárcovskou SMS ve tvaru: DMS SRDCEPROVAS na číslo 87 777. Cena DMS je 30 Kč. Více na www.darcovskasms.cz

Fotogalerie
14 fotografií