O Vile Čerych a s ní spojené organizaci Centrum rozvoje Česká Skalice, která se o tento skvost stará, Blesk píše celý březen v rámci projektu Srdce pro vás. A že se jedná o opravdový unikát, si myslí i Irenka.

„Chodím sem jako dobrovolnice, protože nikoho nemám a tahle vila mi dost pomohla. Je krásná a já tu přijdu na jiné myšlenky. A navíc mi tady zaměstnanci nahrazují rodinu,“ říká Irenka s tím, že vždy se dopředu dohodne, co je potřeba udělat, a ona se na to následně vrhne.

„Jsem tu tak často, jak je potřeba. Většinou dvakrát až třikrát týdně. Často dělám na zahradě, například hrabu listí, nebo když je n ě j a k á akce ve vile, tak pomáhám, stěhuji, uklízím...“ pokračuje dobrovolnice.

Irenka se snaží svůj volný čas aktivně využít. „Chodím taky na keramiku, v neděli k husitům. Já jak jsem v tom ústavu, tak tady aspoň přijdu na jiné myšlenky. Jdu radši ven, pracuji a nemusím poslouchat děvčata, jak se tam dohadují,“ vypráví.

A co o takové velké pomocnici říká ředitel Centra rozvoje Česká Skalice, která se snaží obnovit Vilu Čerych? „Je to člověk, který nám už hodně dlouhou dobu pomáhá, ani nevzpomenu od kdy. Irenka je dobrovolnice, která tady odpracuje nejvíce hodin. V loňském roce nám dokonce věnovala finanční dar, za který jsme pořídili stromy a vysázeli je,“ prozrazuje Jiří Kmoníček s tím, že se jednalo o 14 dubů.

„Byl to můj nápad, že chci koupit strom. Tak jsem se poradila s vedením, jak to mám udělat. Před dvěma roky mi umřela sestra a zanechala mi dost peněz. Tak jsem se rozhodla, že je investuji právě do vily. Já jsem typ člověka, který nemyslí na sebe, ale chce pomoci,“ uzavírá Irenka.

Centrum rozvoje Česká Skalice se snaží obnovit a udržovat prvorepublikovou Vilu Čerych na Náchodsku, která chátrala. Připadá vám povědomá? Václav Havel (†75) tu jako režisér natočil svůj jediný film Odcházení. Organizace provozuje také regionální a turistické informační centrum Česká Skalice. Ročně má asi 13 tisíc klientů.

Video
Video se připravuje ...

Trailer: Odcházení Bontonfilm

Fotogalerie
9 fotografií