Cesta domů se stará o nevyléčitelně nemocné v posledních dnech jejich života přímo u nich doma. Mohou být stále se svými blízkými, ležet ve své posteli. Blesk se tomuto tématu věnuje celý říjen v rámci projektu Srdce pro vás!

Co přesně je domácí hospicová péče? „Jde o intenzivní péči. Obvykle máme pacienty v péči 14 dní. Pak přichází přirozený konec,“ řekl Blesku ředitel organizace Marek Uhlíř. Jitka Kozelková se však vzepřela statistikám. Doktoři a sestry chodí do baráčku na pražském Chodově, kde Jitka bydlí, už měsíc. „Člověk to musí brát s humorem, jinak by se z toho zbláznil,“ tvrdí žena, na které není poznat, že by měla v nejbližších dnech zemřít.

„Ještě mi to asi nedocvaklo. Nebo si to nechci připouštět. Člověk se s tím musí smířit… Kdyby tady stála zubatá za rohem, tak bych ji vzala něčím po hlavě,“ rozesměje se nakonec, když vypráví o tom, proč má občas dobrou náladu.

Jak tvrdí, jednoduše nechce jen tak čekat na smrt. Před třemi lety doktoři zjistili, že má rakovinu děložního čípku. Za tu dobu si prošla peklem. „Každý den je hezký. I když je blbé počasí. Člověk si musí užívat každý den. A mozek mi pořád funguje,“ vysvětluje paní Kozelková.

„Až to přijde, tak to přijde. Nedovedu si představit, jak to bude probíhat. Asi se otočím na posteli a bude konec. Já se ani nebojím té smrti. Bojím se bolesti. Tak snad to bude důstojně,“ dodává a mluví i o tom, jak je ráda, že může být doma.

Stav Jitky Kozelkové se prý zhoršil letos v červnu. Tragicky jí zahynul manžel, s kterým byla 40 let. „Spadl na chodbě ze schodů a měl krvácení do mozku. Všechno se mi začalo zhoršovat a já dva měsíce nevylezla z postele,“ vypráví se slzami v očích. Jenže opět se všemu vzepřela.

„Musela jsem tu žít pro děti a vnoučata. A hlavně pro sebe!“ vysvětlila vzápětí. Za cíl si dala, že tu bude do srpna, kdy slavila 60. narozeniny. A opravdu se jí to povedlo. „A musím vydržet ještě dál. Nesmím se nechat! Mám plány! V únoru mi dcera porodí vnučku,“ říká paní Jitka a znovu se rozpláče. Tuší, že to je vzhledem k jejímu stavu odvážný plán.

Vše o projektu Srdce pro Vás naleznete: ZDE!!

Fotogalerie
6 fotografií