Činnosti lidí z pražské organizace se budeme věnovat po celý říjen v rámci projektu Blesk Srdce pro vás. „Jde o intenzivní, krátkou péči o lidi, kteří jsou opravdu na úplném konci svého života,“ vysvětluje ředitel organizace Marek Uhlíř s tím, že obvyklá péče trvá dva až čtyři týdny. Pak přichází přirozený konec.

Podle Marka Uhlíře nejde jen o staré pacienty. „Čtvrtina z nich je v produktivním věku. Loni jsme se starali dokonce i o šest dětí,“ říká ředitel. Podle něj jde asi z osmdesáti procent o onkologicky nemocné. V Česku se o službách hospiců příliš neví. „Každý si představí nějaké smutné místo nebo zařízení, které je pro dlouhodobě nemocné. Tak to rozhodně není,“ říká Uhlíř. Jde o zdravotnické zařízení registrované stejně jako nemocnice či klinika.

Cesta domů poskytuje hospicovou péči v domácím prostředí. Lidé, kteří se nemůžou vyléčit, tak můžou zemřít doma, a ne v nemocničním prostředí. „Principem naší práce je to, že náš personál vezme přístroje a léky a odveze je k pacientům domů,“ vysvětluje Uhlíř.

A to i navzdory tomu, že by většina z nich ležela na JIP. „Jsme seriózní zařízení a máme atestované doktory. Lékaři občas ani nemají představu, co máme za výbavu. Třeba přenosný ultrazvuk. A jsme schopni udělat i malý chirurgický zákrok. Máme i zubaře,“ říká ředitel.

Výhodou takové péče je i to, že se od začátku do konce stará o člověka jeden doktor a jedna sestra (či zdravotní bratr). „Lidé jsou semletí pobytem v nemocnici, kde se u nich vystřídají desítky lidí a oni musí všechno dokola vysvětlovat. I když je umírání stále hrozný moment, my ho umíme udělat snesitelným,“ má jasno Uhlíř.

Pokud organizace někoho přijme pacienta do péče, průměrně ji stojí 1900 Kč za den. Aby byla péče dostupná všem, platí každý jen 200 Kč za den. Zbytek jde z darů. Podle ředitele jde poplatek i individuálně snížit. To když je na tom rodina finančně opravdu špatně.

Vůbec nejsložitější je, když má organizace v péči dítě. Potřebuje prý mnohem větší pozornost a péči. I proto má kapacitu jen dvě děti v jeden okamžik. A smrtí prý péče nekončí. „Nabízíme až roční psychoterapeutickou podporu pro pozůstalé. Když zemře dítě, je to potřeba,“ vysvětluje Marek Uhlíř. Psychoterapeuta ale mohou využít i pozůstalí dalších pacientů.

Co Cesta domů nabízí

  • Tým odborníků, kteří jsou speciálně vzdělaní v oblasti práce s pacienty na konci života.
  • Dostupnost návštěvní lékařské a ošetřovatelské služby sedm dní v týdnu 24 hodin denně.
  • Paliativní péči, která je zaměřená na zmírnění utrpení, na léčbu bolesti, na tlumení příznaků, které nemoc provázejí, a která respektuje přání pacienta a jeho blízkých.
  • Otevřenou, pravdivou a empatickou komunikaci, podporu a doprovázení.

KOMU?

  • Péče se nabízí nevyléčitelně nemocným dospělým a dětem, kteří chtějí žít a dožít doma a o které jejich blízcí mohou a chtějí celodenně pečovat v závěru života.
  •  Lidem, u nichž byla ukončena léčba vedoucí k vyléčení a byla doporučena léčba paliativní.
  • U nichž při obvyklém průběhu nemoci lze očekávat, že mají před sebou život v řádu týdnů či měsíců.

KDE?

  • Doma u pacientů, na území hlavního města Prahy.

Hospiců je málo!

V Praze jsou dvě organizace, které poskytují hospicovou péči v domácím prostředí. Pro porovnání: V Rakousku či Německu je paliativní (hospicová) péče zakotvena v zákoně. V něm i je, kolik obyvatel má jeden tým pokrýt.

„Kdyby byla Praha v Německu nebo Rakousku, muselo by tu být týmů, jako jsme my, asi dvanáct,“ tvrdí Uhlíř s tím, že problém je v tom, že pojišťovny tuto péči nehradí. V Česku je asi jen 30 organizací na Prahu a dalších 76 okresů.

Chcete pomoci i vy?

Chcete pomoci konkrétní organizaci? Pošlete dárcovskou SMS ve formátu DMS SRDCEPROVAS na telefonní číslo 87 777. Cena 1 SMS je 30 Kč. Více na www.darcovskasms.cz

Můžete poslat i dar převodem z účtu na dárcovské konto 0002160016/5800 projektu Srdce pro vás (je vedené pod Nadačním fondem J&T). Peníze zaslané v konkrétním měsíci vždy poputují k vybrané organizaci, o které se píše.

Fotogalerie
10 fotografií