Postojenská jeskyně je nejen nejdelší známá krasová jeskyně ve Slovinku, ale zároveň druhá největší zpřístupněná jeskyně v Evropě vůbec. Dalším unikátem je potom právě podzemní dráha. „Postojenská jeskyně je jediná jeskyně na světě, kde jezdí železnice,“ říká k tomu místní průvodce během cesty mezi krápníky, podzemními jezírky a propastmi.

Vlakem mezi krápníky

Ono není divu. Nohy turistů by při více než pětikilometrovém okruhu, který je přístupný veřejnosti, dostaly pěkně zabrat. Jízda podzemím v otevřených vagoncích, kdy se snad každý z pasažérů instinktivně přikrčí pokaždé, když míjí ve Staré jeskyni některé z užších míst, končí až na začátku nejkrásnějšího úseku. Dál už musí každý po svých.
Obecně je za nejkrásnější úsek považována část mezi takzvanou Velkou horou, Krásnou jeskyní a Koncertním sálem. „Krásná jeskyně byla objevená už v roce 1891,“ informuje turisty, kterých sem občas v jednom dni vyrazí i 14 tisíc, průvodce a vzápětí dodává další fakta. Elektrická světla se v jeskynních poprvé rozsvítila už v roce 1884, první vláček dokonce vyjel ještě o 12 let dříve, v roce 1872 a to ještě za svitu loučí a lucerniček.

Stovky metrů pod zemí

Samotnou Krásnou jeskyni tvoří několik ohromných sálů. Skrze ně, mezi efektně nasvícenými červenými a bílými stalagmity, pak vede turistická stezka dál, do nejhlubšího místa jeskyní. „Právě nad sebou máte více než stometrový vápencový masiv,“ poznamená jakoby mimochodem průvodce, když skupina prochází místem zvaným Jama.
V takzvaném Sálu trubiček si pak každý z návštěvníků téměř povinně vyfotí ohromný krápník Briliant, který je symbolem Postojenské jeskyně, a pak se vydá do poslední části pěšího úseku, do největšího Koncertního sálu. Ten s výškou stropu 40 metrů strčí do kapsy i chrám svatého Víta, jehož klenba má „jen“ 32,4 metru. Údajně se sem vejde naráz až deset tisíc lidí a ozvěna tady trvá šest sekund.

Do divadla do jeskyně

Není proto divu, že se tady čas od času pořádají koncerty. Výbornou akustiku by byl hřích nevyužít. „Koncerty vážné hudby, před Vánocemi pak divadlo s biblickým námětem,“ jmenuje namátkou některé z událostí průvodce. Po Koncertním sále už z devadesátiminutové prohlídky nezbývá moc času, akorát tak na kouknutí do terária s macaráty, živočichy, kteří nežijí nikde jinde na světě, a na nástup do vlaku, který celou skupinku vyveze zpět na denní světlo.
Postojenská jeskyně ale rozhodně není jediný krasový útvar ve Slovinsku. Naopak. V celém Slovinsku je zhruba 7500 zatím objevených krasových jeskynní a neuběhne měsíc, aby jeskyňáři  neobjevili nějaký další nový úsek. Navštívit se rozhodně vyplatí i komplex Škocjanských jeskyní, které jsou od roku 1986 na seznamu UNESCO.

A kam dál?

A jen asi devět kilometrů od Postojenské jeskyně je potom hrad Predjamski Grad, který je částečně vybudovaný v útrobách jiného ohromného jeskynního komplexu. Nad řekou Lokvou tady stojí už více než 700 let a jeskyně pod ním klesají až do hloubky šesti set metrů. „Pokud jste dobrodruzi, nevadí vám tisíce a tisíce netopýrů a máte alespoň základní lezecké vybavení, můžete se do nich s průvodcem vydat,“ lákají místní.
A kdyby vás snad náhodou tajemné jeskyně a unikátní slovinská příroda omrzely, můžete vyrazit jinam. Tahle oblast slovinského Krasu totiž leží na hranici tří států – Slovinska, Itálie a Chorvatska. Od italského přístavu Terst na pobřeží Jaderského moře vás dělí jen 25 kilometrů. Chorvatská Rijeka je vzdušnou čarou vzdálená asi 50 kilometrů a do italských Benátek je to slabá hodinka a půl autem.
Během několika hodin tak můžete vyměnit desetistupňový chlad uvnitř jeskyní za sluncem zalitý benátský kanál Grande, prý nejkrásnější hlavní ulici na světě, nebo chorvatskou oblázkovou pláž.

Inzertní sdělení: Cestovní kancelář FiRO Tour, odborník na dovolenou v Tunisku, Turecku, Egyptě, Řecku, Španělsku a dalších oblíbených destinacích, vybírá ze své nabídky zájezdy Slovinsko:

Slovinsko
Autor: FIRO-tour

Pohlednice ze Slovinské riviéry s relaxem u moře

Šestidenní poznávací zájezd po nejkrásnějších místech Slovinské riviéry. Srdce Slovinska Ljubljana, ohromný komplex Postojenské jeskyně s podzemním vláčkem nebo Piran, Predjama a Cerknica.


Slovinsko
Autor: FIRO-tour

Perly Slovinska a Istrie s návštěvou Benátek

Poznejte za osm dní to nejkrásnější z Chorvatska, Slovinska a Itálie. Starodávná Ljubljana, jeskyně nedaleko městečka Postojna, amfiteátr v Pule a světoznámé Benátky s Dóžecím palácem, kanálem Grande nebo chrámem sv. Marka

Slovinsko
Autor: FIRO-tour

Za nádhernou přírodou Slovinska

Slovinská příroda je naprosto unikátní a ovlivněná krasovou činností. Poznejte v osmi dnech to nej – Škocjanské jeskyně, Postojenskou jeskyni, město Ljubljana, Triglavská jezera nebo město Lipica, odkud pocházejí lipicáni

Autor: Lucie Štěrbová & FIRO-tour

Fotogalerie
5 fotografií