Málokdo už si ale Turecko spojí s nespočtem cenných památek, které zase dokážou uspokojit poznání chtivé turisty. Ty sem láká například deset tureckých „zářezů“ na seznamu UNESCO. Kombinace krásných pláží a vzácných přírodních i kulturních památek tak dělá z Turecka cestovatelský ráj.

Stejně jako se u tureckého pobřeží mísí vody Černého a Středozemního moře, na pevnině se zase setkávají dvě odlišné kultury – exotická asijská a nám dobře známá evropská. Turecko je tak ideálním místem, kde okusit atmosféru východu se zázemím západu.

Malebné scenérie lze obdivovat napříč celým Tureckem.
Autor: Firo Tour

Kulturní různorodost jakoby se zrcadlila i v místních památkách. Sahá od historicky významných míst až po zajímavé přírodní úkazy. Na cestě po Turecku tak poznáte um lidské ruky i díla, která vytvořila matka příroda. Vzpomínky na legendy Bájná Trója patří mezi nejznámější archeologické památky jak v Turecku, tak i na celé planetě a má proto své místo na seznamu světového kulturního dědictví.

Její příběh zná díky věčné básni Ilias řeckého básníka Homéra celý svět a po staletí inspiruje další a další umělce. Při její návštěvě se turisté přenáší zpátky do doby, kdy na tomto místě statečně bojovali antičtí hrdinové, jako byl třeba Achilles nebo Odysseus.

Na jih od Tróji pak leží další turecká památka světového významu – Pergamon. Bývalé centrum helénistické říše, které skrývá pozůstatky druhé největší antické knihovny na světě.

Místním lákadlem je také nejstrmější antické divadlo Trajánův chrám, jehož výška pro návštěvníky znamená také krásný výhled do kraje. Třetí (ale rozhodně ne poslední) tureckou památkou u pobřeží Středozemního moře je legendární Efez. Býval velkoměstem iónského Řecka v Malé Asii, ale jeho slávu dnes už připomínají pouze trosky – přesto patří k nejzachovalejším antickým městům. Místní Celsova knihovna je dennodenně obdivována turisty z celého světa a stejně tak je tomu i s pozůstatky Artemidina chrámu, který patřil k sedmi divům světa.

Nedaleko odtud v horách u Slavičího vrchu podle legendy žila a zemřela Panna Marie.

Istanbul je největším městem Turecka a také branou do Orientu.
Autor: Firo Tour

Turecká kuchyně je velmi populární a setkáváme se s ní častěji, než bychom si mysleli. Například tradiční řecká pochoutka tzatziki vznikla z tureckého cacik. Stejně je na tom třeba čevapčiči, které má svůj původ v kebabovém špízu kebab şişi. A až si dáte zítra ráno k snídani jogurt, vzpomeňte, že i tohle slovo je přejaté z turečtiny.

Istanbul – brána Orientu rozkročená na dvou kontinentech Byzantion, Konstantinopol nebo Cařihrad – to všechno byla jména dnešního Istanbulu, který leží na pobřeží Bosporské úžiny. Jeho historie sahá až do časů antiky a na nynější podobě města se podepsala každá epocha, kterou zažilo.

Například místní nejstarší stavbu – Konstantinův sloup – nechal v roce 330 postavit císař říše římské Konstantin Veliký. Stejně jako je Big Ben symbolem Londýna nebo Eiffelova věž poznávacím znamením Paříže, má Istanbul svou Sulejmanovu mešitu, která na tureckou metropoli shlíží už víc než pět století. A výčet zdejších zajímavostí tady nekončí.

Jezírka v Pamukkale vypadají jako z jiného světa.
Autor: Firo Tour

Můžete se podívat třeba na slavnou stavbu Hagia Sophia nebo na nejhezčí příklad osmanského baroka - Tulipánovou mešitu. Zážitkem je také výlet na jeden z místních bazarů, kde se vedle sebe krčí stovky a stovky malých stánků se zlatem, kořením, sušeným ovocem a dalšími plody Orientu.

Další památkou na seznamu UNESCO je komplex lázní Hierapolis, které vznikly u termálních léčivých pramenů v Pamukkale . Nadpozemská krása místních oslnivě bílých útesů a jezírek s tyrkysově modrou léčivou vodou lákala už lidi ve druhém století před naším letopočtem, kdy tady byly zmíněné lázně vybudovány. Ideálním zakončením cest po tureckých krásách je pak odpočinek na pláži třeba v Antalyi, kde můžete před odletem domů ještě naposledy užívat sluníčka a dopřát si zaslouženého relaxu.

Autorka: Petra Novotná & FIRO-tour

Inzertní sdělení

Cestovní kancelář FIRO Tour, odborník na dovolenou v Tunisku, Turecku,

Egyptě, Řecku, Španělsku a dalších oblíbených destinacích, vybírá ze své nabídky Zájezdy Turecko.

Grand tour Tureckem

Země půlměsíce
Autor: FIRO-tour
15denní zájezd po Turecku, na kterém uvidíte vše, co stojí za návštěvu.

 

Země půlměsíce

Nejzajímavější přírodní útvary Turecka
Autor: FIRO-tour
Výběr toho nejzajímavějšího, co může Turecko svým návštěvníkům nabídnout.

 

Nejzajímavější přírodní útvary Turecka

Grand tour Tureckem
Autor: FIRO-tour
15 dní na cestě po bohatých přírodních krásách země mezi Evropou a Asií.

Autor: komerční prezentace