Veškeré úsilí Nadačního fondu Klíček za zachování levné ubytovny pro rodiče a příbuzné vážně nemocných dětí ve Fakultní nemocnici v Motole změnu ve vývoji událostí nepřinesly. Poslední verdikt zněl, že má Klíček prostory v areálu zařízení opustit do konce října.

Až do konce měsíce tedy manželé Královcovi, zakladatelé nadačního fondu, sváděli takřka boj s větrnými mlýny. Nemocnice neprokázala snahu zachovat fungování Klíčku ve stávajícím rozsahu, tedy poskytování domáckého ubytování rodinám nemocných dětí za provozní příspěvek 50 korun na noc.

Nadační fond Klíček stěhuje pryč nábytek z ubytovny ve FN Motol.
Autor: Redakce Blesk.cz

Stačila by dobrá vůle

Podle dřívějšího vyjádření nemocnice je provozování ubytovny třetí stranou v rozporu se zákonnými změnami, které na jaře letošního roku proběhly. Už v minulosti se však lidé z Klíčku radili s odborníky, podle kterých by bylo možné najít v případě vůle cestu, jak ve spolupráci pokračovat.

Stejný výsledek mělo také snažení českého europoslance Tomáše Zdechovského (KDU-ČSL), který se situaci kolem ubytovny Klíčku věnuje od srpna letošního roku.

Některé kusy nábytku musely po schodech.
Autor: Redakce Blesk.cz

„Jednal jsem na ministerstvu zdravotnictví a Nejvyšším kontrolním úřadě, kde jsem prověřoval některé informace. V případě, že by ubytovna patřila nemocnici a peníze za její užívání by byly také pod jejím spravováním, Klíček by mohl podle odborníků fungovat dál v roli správce. Musela by tam ale být dobrá vůle k domluvě,“ prozradil redakci Blesk.cz Zdechovský.

Klíček to nevzdává

Nadační fond Klíček s rytířskou chrabrostí ve své snaze nepolevuje a o působení ve FN Motol hodlá ještě zabojovat. „Bereme to jako přerušení práce. Neříkáme, že zde končíme,“ uvádí Markéta Královcová, ředitelka fondu.

Nadační fond Klíček stěhuje pryč nábytek z ubytovny ve FN Motol.
Autor: Redakce Blesk.cz

Co tedy bude s ubytovnou Klíčku po vyklizení prostorů dál? Jednou z možností je postavit na území nemocnice novou budovu, která by současné ubytovací prostory nadačního fondu nahradila.

Tuto myšlenku nakonec potvrdilo také samotné nemocniční zařízení. „Naše nemocnice výstavbu nechystá, na to nemáme finance. Pokud se najde nadace – jakákoliv - která bude mít zájem udělat takovou investici, a příslušná ministerstva to podpoří, určitě to uvítáme,“ sdělila redakci Blesk.cz mluvčí nemocnice FN Motol Pavlína Danková.

„Budeme chtít stavět. Zítra ráno dáváme na podatelnu nemocnice papír, kde znovu připomeneme, že máme už dlouhé roky podanou žádost. Jestli tu chce stavět někdo jiný, pak my máme zájem také, a to už dvacet let,“ říká k tématu Markéta Královcová z Klíčku.

„Musíš za svou pravdou stát…“

Realizace novostavby na území nemocnice FN Motol však pravděpodobně nebude rychlou záležitostí. Mezitím tedy stále platí, že Klíček alespoň dočasně své ubytovací služby pozastavil. Od 1. listopadu tak rodiče nemocných dětí musejí opět využívat pouze ubytovacích služeb samotné nemocnice, a to buď ubytovny, nebo dražšího hotelu.

Video
Video se připravuje ...

Před budovou ubytovny došlo také na hudbu. Redakce Blesk.cz

Před budovou ubytovny FN Motol se v pondělí 31. října začaly objevovat vystěhované kusy nábytku. Lidé z Klíčku pojali akci jako happening, začalo se zpívat a hrát na kytaru. Došlo také na přezpívání textu černošského tradicionálu, kdy lidé z ubytovny zpívali: „Musíš za svou pravdou stát.“

Podívejte se, jak se Klíček z budovy stěhoval:

Fotogalerie
15 fotografií