Pokud půjdete z ulice Karlovy na Mariánské náměstí ulicí Seminářskou, narazíte na malý roztomilý hotel s názvem Clementin. Původně se domu říkalo U Panny Marie a v ulici se nachází od roku 1360. Později ho lidé také nazývali jako dům U Naší milé Paní.

Prague has the best colour houses and the cutest little corners #prague #travel #interrail

Fotka zveřejněná uživatelem Gab (@gab_briscombe),Zář 8, 2015 v 9:01 PDT


Kuriozitou hotelu poblíž Karlova mostu je jeho šířka. Dvouosý třípatrový dům, zasazený do křivolaké ulice měří přesně 3,28 metru. Nejen tato stavba, ale i ulice a další budovy v ní umístěny, mají velmi starý původ.

Nejstarší částí domu je gotický sklep

Mezi úplně nejstarší část hotelu patří gotický sklep s nezvykle masivní zdí, kde se také zachoval zbytek kamenné, nepochybně středověké klenby. Zajímavostí je, že dům nebyl vždycky tak úzký jako dnes. Do roku 1433 byl zřejmě součástí sousední stavby, s níž pravděpodobně sdílel sklepní prostory. Roku 1627 pak oba domy získaly stejnou fasádu.

Přesah patra nad přízemím je ve stylu renesančním, celý dům je jinak novodobě upraven jak v exteriéru, tak interiéru do pozdního klasicismu. Mezi 17. a 18. stoletím získala budova dokonce novou podobu, jelikož se přistavělo třetí patro. „Náš hotel má pouze devět pokojů s dvaceti postelemi, je to spíše takový malý penzion s romantickou atmosférou,“ vysvětlil ředitel Tomáš Drbohlav.

Nejužší hotel Clementin v podvečer
Autor: Michaela Lišková

Turisté si dům sami metrem přeměřují

Hotel Clementin tak zaujímá místo v pražských „nej“. Nejedná se pouze o nejužší hotel, ale i nejužší dům v celé Praze. Dříve první místo zabíral dvoumetrový dům v Anežské ulici, který býval nevěstincem, ale ten nyní není obyvatelný a slouží pouze jako průchod.

Nejen, že se šířce domu podivují jeho hosté, ale dokonce i náhodní kolemjdoucí. „Často se u nás turisté sami od sebe zastavují a ptají se na šířku domu. Pro všechny případy tu máme schovaný i metr, aby se lidé mohli sami o jeho velmi malé šířce přesvědčit,“ uvedl ředitel hotelu.

Seminářská ulice, v které se hotel Clementin nachází, sousedí s ulicí Karlovou, která se pyšní bohatou historií. „Sloužila jako spojnice s Křížovnickým náměstím. Původně se jmenovala Svatoklimentská, později byl název změněn na Zlatnická, Ševcovská a také Nožířská. Tato ulice zde existovala již ve dvanáctém století,“ popisují na webových stránkách hotelu okolí. Karlovou ulicí také dříve projížděl královský průvod.

Podívejte se, jak vypadá nejužší hotel a dům v Praze:

Fotogalerie
8 fotografií

Další články na Blesk.cz: