Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Zavražděný tunelář Říha vyplácel Krampolovi stovky tisíc: Divím se, že ho nestíhali, řekla soudkyně

1. listopadu 2016
05:01

Vylákali z důvěřivých lidí 276 milionů a pak je o ně připravili! Případ vytunelované První pražské záložny je ale po 13 letech znovu na stole. Ukázalo se, že její zakladatel Martin Říha (33), který beze stopy zmizel, byl zavražděn. K penězům mu kdysi pomohly reklamy plné známých tváří.

První pražská družstevní záložna odkazovala na tradici podobných záložen před válkou. Zvláště starší lidé svěřili vedení kampeličky i stovky tisíc z celoživotních úspor. Klienty lákaly k členství především sliby vysokých zisků z vkladů. Říha se svým společníkem Petrem Bubeníčkem totiž slibovali všem do jednoho úroky od 17 do 30 procent.

Důležitou roli v získávání věřitelů pro kampeličku tehdy sehrála masivní reklama, do které Říha investoval nemalé částky a zapojil do ní i celebrity, například herce Luďka Sobotu nebo zpěváka Jana Nedvěda. Z billboardů se ale na zákazníky usmíval také bavič Jiří Krampol.

Jeho jméno tehdy zaznělo i u soudu s majiteli vytunelované záložny. Vyšlo najevo, že za reklamu dostal čtvrt milionu korun na ruku a záložna mu také zaplatila bombastickou oslavu 60. narozenin. Ta měla stát jeden až dva miliony. „Takový ohňostroj měl naposledy Brežněv,“ chlubil se tehdy prý herec. Soudkyni Hanu Hubáčkovou ale rozhodně neoslnil. „Divím se, že za kšefty s kampeličkou a oslavu na úkor družstevníků nebyl stíhán,“ řekla tehdy podle Hospodářských novin.

O Říhovi panovalo dlouhých 13 let přesvědčení, že zmizel i s penězi někam do karibského ráje. V neděli ale televize Prima přinesla zprávu, že byl zavražděn, zřejmě krátce po svém zmizení. V souvislosti s jeho smrtí policie zatkla čtyři lidi, tři čelí obvinění z vraždy.

blah.. ( 28. února 2017 15:50 )

krampol mi vzdy pripadal ako svina. taky typicky sadisticky chrapun

hradecanka ( 28. února 2017 13:57 )

Krampol je stejnej vyžírka nenažranej, jako Bohdalová. A kdo uvěřil slibům třicetiprocentního zhodnocení, ten je trouba a nezaslouží si soucit.

bleskbulvar ( 28. února 2017 11:18 )

Přesně tak! Řekla to ale soudkyně, a ta má víc informací, než obyčejný čtenář.

sDp3 ( 1. listopadu 2016 16:22 )

Surio Mario Martinez Juarez Ferdinando socanský zloděj .

sDp3 ( 1. listopadu 2016 16:19 )

proto má doma blbou Haničku Krampolovou, tý nic roky nedošlo a nedojde, sma krade ..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání