Podle legendy z knihy 77 pražských legend od Aleny Ježkové tu dělníci před 300 lety, když začali kopat základy na stavbu daného domu, objevili v zemi tři malé zvonky. Ty dříve visely ve věži biskupského paláce, který na místě kdysi stával.

Majiteli domu se zvonky líbily, a tak se rozhodl je uchovat jako vzácnou památku. Zavěsil je tedy do malé věžičky na dvoře. Každý zvonek měl svou činnost: Bílým zvonilo služebnictvo k obědu, červeným se vyzváněla večerní modlitba a poslední - černý - majitelé rozhoupali, když v domě někdo zemřel.

Podle pražské legendy měli v domě U tří zvonků tři zvony, jeden hlásil smrt.
Autor: Renáta Fučíková

Rozezněl se umíráček

„Majitel domu odjel na dalekou cestu a paní zůstala v domě sama. Najednou se sám od sebe rozezvonil umíráček. Paní se celá vyděšená hned sháněla po klíčích od věžičky, ty ale byly na svém místě a nikdo ze sluhů do ní nevstoupil,“ popsala ve své knize spisovatelka Alena Ježková.

Jakmile pak černý zvonek přestal cinkat, objevil se u vrat domu posel se smutnou zprávou. Manžela paní domu potkalo na cestě neštěstí, při kterém zemřel.

Majitelka domu truchlila po svém zesnulém, to ale neodradilo spoustu nápadníků, kteří se před jejími dveřmi ani nezastavili. Paní nechtěla zapomenout na svého muže, a tak všechny odmítala a žila dlouhou dobu sama.

Dříve stál v Mostecké ulici dům U tří zvonků, který měl v domě zvon, co ohlašoval smrt.
Autor: starapraha.cz

Dary a sladké řeči okouzlily osamělou vdovu

Po nějaké době jí ale začalo být samotné v domě smutno. V tu chvíli ji nadbíhal nový nápadník. Šlo o cizince a obchodníka, který si ji získal drahými dárky a sladkými řečmi.

Nakonec se vdova do cizince šíleně zamilovala a sama mu navrhla svatbu. „Všichni jí ten unáhlený krok rozmlouvali, jelikož nikdo přece jejího nastávajícího neznal a nic o něm nevěděl. Stejně jako ona sama,“ vysvětlila v knize autorka.

Zamilovaná žena si ale nedala říct, jelikož jí láska zaslepila oči. Namlouvala si, že jí akorát ostatní závidí, zavrhla své přátele i jejich rady. Zanedlouho se tedy v domě U Tří zvonků konala svatba. Jak už to na svatbě bývá, hodovalo se, pilo víno a bylo veselo.

Umíráček zazvonil podruhé

Ženich o půlnoci vstal, aby připil na sňatek se svou novou nevěstou. V tom okamžiku, co chtěl promluvit, se rozezvonil černý umíráček stejně tak jako před lety, když oznamoval smrt předchozího muže. Ženich zbledl, zapotácel se a padnul k zemi.

Když paní domu pohřbila svého druhého muže, objevila se u jejích dveří stráž, která ženě oznámila, že šlo o zločince, kterého by za jeho činy čekala šibenice. Od toho dne nechtěla majitelka o žádných nápadnicích ani slyšet a zvony pro jistotu darovala do kostela svatého Vavřince na Petříně.

Podle pověsti se pak pojmenoval hostinec, který byl otevřen v Mostecké ulici hned vedle bývalého domu U tří zvonů.

Podívejte se, jak vypadala ulice Mostecká a dům U Tří zvonků v minulosti a jak nyní:

Fotogalerie
9 fotografií