Když to neudělají, VZP jim hrozí, že výjezd neproplatí! Jenže než tak mohou učinit, trvá to mnohdy i hodiny. Přitom jinde by mohli zachraňovat životy.

Představte si situaci, kdy záchranáře zavolají na pomoc k seniorovi, který údajně leží zraněný na zemi v bytě. Na místě se ale zjistí, že důchodce je prokazatelně po smrti a jakékoli oživovací pokusy jsou zbytečné. Za normální situace by záchranáři vše předali koronerovi a odjeli zpět na základnu, aby byli k dispozici pro záchranu dalších životů. Jenže aby jim pojišťovna výjezd zaplatila, museli by mrtvého i ohledat.

„Zdravotní pojišťovna si to představuje tak, že bychom museli na místě nechat lékaře. V případě, že se jedná o úmrtí beze svědků, je podezřelé a na místo se volá policie, může se takový výjezd protáhnout i na tři hodiny. My tím, že na místo dovoláme koronera, uvolníme lékaře, který je tak schopen být k dispozici pro dalšího kriticky nemocného člověka,“ uvedl mluvčí plzeňských záchranářů Martin Brejcha.

 

Pojišťovna se ale brání tím, že postupuje v mezích zákona. „VZP hradí zdravotní služby všem svým smluvním partnerům plně v souladu s platnou legislativou a rovněž v souladu se smlouvami, které s ní tito partneři podepsali. Legislativní normy přitom VZP sama netvoří, ale je jimi při nakládání s veřejnými prostředky vázána,“ řekl mluvčí VZP Oldřich Tichý.

„My jsme se snažili u VZP protestovat, jenže ta náš protest zamítla a trvá na tom, že tyhle výjezdy nám proplácet nebude. Jedná se o desítky případů, to číslo se blíží ke stovce. Jde nám o systémové řešení,“ dodal Brejcha s tím, že pokud se záchranáři s VZP nedohodnou, vše bude řešit soud.

Na výsledek jednání čeká i Plzeňský kraj jako zřizovatel záchranky. „Poskytujeme ročně záchranné službě příspěvek ve výši 259 milionů korun, se kterým musí hospodařit. V případě, že by jim peníze nestačily, budeme to řešit. Ale v téhle chvíli je to záležitost jednání záchranářů s pojišťovnou,“ uvedla mluvčí Plzeňského kraje Alena Marešová.

Zdravotnická záchranná služba Plzeňského kraje má v současné době 23 vlastních výjezdových základen, další dvě místa zajišťují smluvní partneři. Během jedné směny je schopno vrazit do terénu asi 40 výjezdových skupin. Ročně pak uskuteční záchranáři na 50 tisíc výjezdů.