Medvěda se podařilo odchytit 8. dubna do nastražené klece u Lysé hory. Dostal telemetrický obojek, který zaznamenává jeho pohyb, a na stejném místě byl vypuštěn zpět do přírody.

„Zvíře se většinou pohybuje v lese, odkud pochází více než 92 procent veškerých záznamů o jeho pohybu,“ uvedla mluvčí Agentury ochrany přírody a krajiny ČR Karolína Šůlová. Díky obojku se ví, že od svého odchytu ušla už více než 130 kilometrů.

Přeplavala Šanci

Šelma ujde v průměru 10 km denně. „Už třetí den po odchytu medvědice opustila oblast Lysé hory, když v ranních hodinách přeplavala asi 270 metrů širokou vodní nádrž Šanci,“ uvedl Martin Duľa, zoolog z Mendelovy univerzity v Brně.

Na svých toulkách už navštívila kdejaký kout. „Ze Smrku zamířila mimo Beskydy přes Ondřejník až k Hukvaldům do Palkovických hůrek. Po osmi dnech se vrátila do Moravskoslezských Beskyd, záhy přešla na území Zlínského kraje, do Vsetínských Beskyd,“ dodal Duľa.

„Přes den medvědice odpočívala na méně přístupných místech s minimální lidskou aktivitou, převážně v mladých porostech a houštinách, v dostatečné vzdálenosti od obydlí a turistických tras,“ uvedl Martin Duľa, zoolog z Ústavu ekologie lesa Mendelovy univerzity v Brně, který se na monitorování medvěda podílí.

Poškodila včelíny

Jako správný medvěd miluje med. Při svých cestách často nachází na loukách či krajích lesa volně postavené a nezajištěné úly. „Pak neodolá a nějaký rozhodí a část konzumuje. Ještě se nestalo, že by rozbila všechny úly na místě,“ řekl František Šulgan z CHKO Beskydy. Ví se o celkem čtyřech zničených úlech.

Odborníci v terénu podle získaných dat zpětně prověřují lokality, kde se medvěd pohyboval. Umožnilo jim to nejen zjistit jeho oblíbená místa odpočinku, ale také to, čím se medvěd živí.

 „Často jsme nalezli rozhrabané mraveniště, poobracené kameny a rozhrabané pařezy, kde medvědice hledala hmyz. Medvědice také v lese aktivně vyhledává schované zásoby bukvic od myšic. Také jsme nalezli několik poškozených mladých lip, u kterých byla stržená kůra. Tato aktivita souvisela s konzumací lýka plného mízy,“ uvedl koordinátor monitoringu z Hnutí DUHA Olomouc Michal Bojda.

Medvědice žrala i daňka, ale nepodařilo se zjistit, zda zvíře ulovila, nebo bylo uhynulé.

Hejtmanství požádalo o výjimku

„Hejtman podepsal žádost o udělení výjimky pro případ nutnosti zásahu. Reagovali jsme na to, že se medvěd pohyboval mimo CHKO. V současné chvíli není důvod k odlovu ani k odchytu,“ řekla mluvčí kraje Nikola Birklenová. Dodala, že výjimka by byla využita v případě, že by se zvíře začalo pohybovat v obydlených oblastech a ohrožovalo lidi.

Pokud by se šelma dostala blízko k obcím, odborníci ji budou cíleně plašit. Zatím to ale nebylo potřeba. Medvědice není žádný drobek. Váží 106 kilogramů a výšku v kohoutku má 87 centimetrů. Stále tak platí, že jde o velké zvíře, které vyžaduje respekt.

„Prosíme proto obyvatele i návštěvníky Beskyd, aby se medvědici nepokoušeli najít, nepřibližovali se k ní a zároveň nenechávali v okolí lidských sídel odpadky, které by ji mohly lákat,“ varoval Jaskula.

Počet medvědů v Beskydech se v současnosti odhaduje na dva až pět.

VIDEO: Medvědici před pár týdny natočili lidé nedaleko Lysé hory.