Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Medvěd na Zlínsku znovu zabíjel ovce. Políčili na něj past a zkusí ho uspat

Autor: peb, ČTK - 
4. listopadu 2018
19:10

Medvěd potulující se po Zlínském kraji si dál užívá svobody a v týdnu si „přikousnul“ i další ovce. Ochránci přírody a myslivci, kteří po něm od září pátrají, instalovali na jednom z hřebenů Vsetínských Beskyd odchytovou klec. Zároveň v okolí vytvořili pachovou stopu a instalovali několik fotopastí. Do kopcovitého terénu by měl příští týden vyrazit pátrat po medvědovi i specialista na lov ve volné přírodě vybavený narkotizační puškou. V neděli to uvedl Milan Orálek z Českého svazu ochránců přírody Valašské Meziříčí.

„Z pátku na sobotu jsme společně s myslivci umístili klec na hřebenu nad Karlovickou dolinou. V okolí máme celou skupinu fotopastí a jako návnadu med s kukuřicí,“ uvedl Orálek. Ochránci přírody celou sobotu pokládali speciální pachovou stopu, která by měla medvěda navést ke kleci. Myslivci jim k tomu poskytli zbytky vyvrženého jelena.

„Zbytky vývržků jsme dali do jutových pytlů, ty se uvázaly na pětimetrový provaz a s tím jsme pak chodili kilometry krajinou směrem ke kleci,“ podotkl Orálek. Zbytky vyvrženého jelena podle Orálka nesnesitelně páchly, takže vytvořená pachová stopa by pro kolemjdoucího medvěda měla být nepřehlédnutelná.

„Když jsme pak zbytky v igelitových pytlích odváželi autem, tak jsem se bál, aby nějaký pytel nepraskl, protože bych s autem musel jet rovnou do šrotu,“ podotkl s úsměvem Orálek.

Do terénu vyrazí i odborník s narkotizační puškou

O víkendu do Zlínského kraje dorazil odborník ze zoologické zahrady ve Dvoře Králové, který se specializuje na odchyt divoké zvěře pomocí narkotizační pušky. „Hned (v pondělí ráno) vyrazí s kolegy a myslivci do terénu. Měli by najít trasu, po které by medvěd mohl jít. Hlavně mu myslivci musí najít nějaký posed,“ řekl Orálek. Narkotizační puškou lze totiž medvěda skolit pouze na poměrně malou vzdálenost, přičemž uspávací střela neúčinkuje hned.

Medvěd ujde 30 kilometrů za den a zabíjí ovce

Na instalovaných fotopastích zatím nebyl medvěd zaznamenán. O víkendu ale byla po týdenní pauze nahlášena nová škoda. U obce Huslenky medvěd někdy v týdnu roztrhal dvě nebo tři ovce. Podle Orálka je těžké určit, kde přesně zvíře je, jelikož ujde za den i 30 kilometrů. Ochráncům a myslivcům navíc přicházejí rozporné zprávy od lidí, kde se šelma vyskytuje.

 

Mladý, asi čtyřletý medvěd v regionu už zabil minimálně tři desítky ovcí, kozy, králíka, kohouta a zničil úly. Dříve hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek (KDU-ČSL) mluvil o možnosti odstřelu. Ukázalo se však, že medvěda je v případě odchytu kam umístit, dočasně by mohl být v záchranné stanici u Temelína, kterou provozuje zoo v Hluboké nad Vltavou. O zvíře také projevila zájem zoologická zahrada z Belgie.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

jonn ( 4. listopadu 2018 21:12 )

Ta banda blbců je furt 5 km za ním . Ochranáři hlavně chrání sebe .

4552 ( 4. listopadu 2018 20:04 )

mame tolik myslivců,tolik všeználků co pořád okecávají medvěda že je to jak v Kocourkově.TAK proč někdo z nich konečně nečíhá a medvěda neuspí.Denně tady provokují tím kolik zadával ovcí.Je to šelma jí je to jedno ale ti co do toho jenom kecají nesou vinu.Uspat umístit ho a bude to pro všechny OK.

Zobrazit celou diskusi