Protože zásah pod ledem a záchrana v hloubce několika metrů je nebezpečnou záležitostí, asistovali jim pod hladinou policejní potápěči.

Instruktoři si nejprve vyzkoušeli orientaci pod ledem a pohyb ve ztížených podmínkách. „V prvním výcvikovém bloku se v ledu nachystaly tři díry v různých vzdálenostech od sebe. Vztlak všech ochranných pomůcek stěžoval záchranářům pohyb, neboť byli doslova natlačeni pod led,“ vysvětlil mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška.

Inspirací lednová tragédie

Druhá část výcviku tematicky kopírovala lednovou tragickou událost na Vranovské přehradě, kde pod ledem zemřel neopatrný bruslař. Hasiči vytahovali figurínu, která představovala osobu uvízlou pod ledem v hloubce dvou až tří metrů. „U tohoto způsobu záchrany museli instruktoři odložit záchranné vesty a jistili se jen pomocí lana na polohovacím páse,“ podtrhl náročnost zákroku Mikoška.

Bitva o každou vteřinu

Nejen při cvičení, ale pochopitelně i při reálné situaci je to doslova boj o každou vteřinu. Čas totiž hraje rozhodující roli při záchraně života tonoucího. „Osoba pod ledem může za jistých okolností přežít i několik desítek minut. Vše je závislé na spoustě faktorů, jako je zdravotní stav, věk, doba pod ledem, oblečení, zranění, reakce na šok, následná léčba a další,“ poznamenal mluvčí hasičů.

Fotogalerie
11 fotografií