Podle webu je otázka, zda se vládě podaří zajistit plnohodnotné fungování služby. Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) řekl, že tyto obavy nesdílí. „Já samozřejmě nejsem prorok, ale doufám, že tomu tak nebude. Signály jsou, že zájem tady je, nicméně je fakt, že tendr na čtyři roky je pro provozovatele méně zajímavý než tendr na osm let, to je prostě rub konečného rozhodnutí vlády, ale myslím si, že pozitiva převažují,“ uvedl.  

Alfa-Helicopter uspěla spolu s firmou DSA v minulém tendru za 3,128 miliardy korun a v posledních osmi letech provozovala leteckou záchrannou službu ve střediscích v Brně, Českých Budějovicích, Jihlavě a Olomouci. DSA ji zajišťovala na základnách v Ostravě, Liberci, Hradci Králové a Ústí nad Labem. 

Podle Zdravotního deníku vláda deklarovala, že chce do budoucna nestátní provozovatele z LZS zcela vytlačit. „Nemohli jsme hazardovat s osudem kolegů vzhledem k termínu tendru i poptávce policie (jako dalšího provozovatele Letecké záchranné služby) po zkušených pilotech,“ řekl pro Zdravotnický deník spolumajitel firmy a kapitán Pavel Müller. Provozování vrtulníků pro potřeby letecké záchranné služby představuje 98 % celkové činnosti firmy.   

V tendru nově půjde soukromým firmám jen o 6 stanovišť   

Soukromým firmám, které provozují osm z deseti leteckých záchranných stanovišť v ČR, ale letos končí smlouvy. Dvě stanoviště v Praze a Plzni zajišťují armáda a policie. Nově jim přibudou ještě České Budějovice a Brno, na zbytek bude podle nedávného rozhodnutí vlády tendr. Hodnotu zakázky ministerstvo zdravotnictví předběžně určilo na 1,2 miliardy korun.

Vláda se zabývala tendrem opakovaně, ministr financí Andrej Babiš (ANO) tlačil na snížení ceny. Dva existující posudky byly na 3,788 miliardy a 1,739 miliardy korun bez DPH, rozdíl byl v životnosti vrtulníků. Posudek s vyšší hodnotou napadlo ministerstvo financí. Stát by podle něj zajistil službu levněji, proto by ji měl v budoucnu zajistit celou sám.   

Němeček má do srpna vypracovat a kabinetu předložit analýzu možností zabezpečení letecké záchranné služby po roce 2019. Pracovat by na ní měli experti ministerstev zdravotnictví, obrany, vnitra, financí, Úřadu vlády a Asociace krajů.  

Výcvik letecké záchranné služby soukromé firmy Alfa-Helicopter v Děčíně v loňském létě:
Fotogalerie
6 fotografií