Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zázrak, nebo šarlatánství? Čínská medicína dobývá Česko

Je tradiční čínská medicína šarlatánstvím pracujícím s placebo efektem, jak tvrdí její kritici? Ředitel FN Hradec Králové to rezolutně odmítá.
Je tradiční čínská medicína šarlatánstvím pracujícím s placebo efektem, jak tvrdí její kritici? Ředitel FN Hradec Králové to rezolutně odmítá.  (Autor: Profimedia/Blesk - Lucie Zendlova)
Autor: kle - 
1. dubna 2016
05:01

Ve Fakultní nemocnici Hradec Králové (FN) funguje už rok ambulance tradiční čínské medicíny (TCM). Za dva roky by ji měla nahradit celá klinika. Čínská medicína má v ČR své odpůrce, ale i zastánce. K odpůrcům patří například prezident České lékařské komory (ČLK) Milan Kubek. K příznivcům naopak Roman Prymula, ředitel královéhradecké nemocnice. „Rozhodně se ohrazuji proti líčení TCM jako komerčně profitního projektu,“ řekl Prymula pro Blesk.cz k poslední kritice ze strany ČLK.

Prezident ČLK: Smutné, že FN Hradec dává všanc dobré jméno

Milan Kubek, prezident České lékařské komory pro Blesk.cz v úterý řekl k vládní podpoře čínské medicíny, že se „nejedná o nic jiného než o pokračování ostudy. Ministerstvo zdravotnictví by podle mělo dbát na kvalitu a bezpečnost zdravotních služeb. Tuto povinnost neplní. Svým postojem uvádí pacienty v omyl, neboť člověk bez medicínského vzdělání může nabýt dojem, že pokud je něco podporováno ministerstvem zdravotnictví, tedy státem, pak je to jistě účinné a bezpečné. To ovšem není pravda.“

Pokud by podle něj ministerstvo svůj záměr konzultovalo s odborníky, pak by nemohlo obdržet jiné než negativní doporučení. „A právě proto se nezávislých odborníků nikdo na nic neptal. Českému zdravotnictví to pochopitelně nepřinese nic, ale patrně je to pro někoho tak dobrý byznys, že z ostudy kabát nevadí,“ dodává. „Je škoda, že místo pouťové atrakce u nás nepostaví Číňané například moderní nemocnici, v níž by se mohli léčit asijští pacienti žijící v ČR i okolních zemích. Jaký je skutečný účel zvláštní čínské investice v Hradci Králové, o tom můžeme pouze spekulovat. Je však smutné pozorovat, jak tak špičkové zdravotnické zařízení, jakým FN Hradec Králové nepochybně je, dává všanc své dobré jméno kvůli takto podivným komerčním aktivitám.“

Pane řediteli, prezident ČLK silně kritizoval vaši nemocnici. Dáváte skutečně všanc dobré jméno nemocnice?

Rozhodně se ohrazuji proti líčení TCM jako komerčního profitního projektu. Hospodaření je vyrovnané, profit překvapivě generovat nechceme. Pan prezident Kubek má tradiční čínskou medicínu za ostudu a jako „odborník v této oblasti“ uvádí do médií, že tato léčba není účinná a ani bezpečná. Už na nás podal několik oznámení, ale bohužel tam chybí důkazy, čím pacienty ohrožujeme. Pokud by léčba byla neúčinná, asi by za ni ze své kapsy neplatili.

Výhrady má ale i Česká lékařská společnost

Mezi kritiky patří i Jiří Beneš, přednosta Ústavu biofyziky a informatiky z Univerzity Karlovy a člen představenstva České lékařské společnosti. Pro Český rozhlas loni v červnu řekl: „Metoda patří do nevědeckých postupů, a proto mě překvapuje, že zrovna fakultní nemocnice s panem ředitelem, profesorem Prymulou, toto zavádí, protože fakulty mají povinnost léčit podle evidence-based medicine (medicína založená na důkazech, pozn. red.), a toto určitě není ten případ.“

Používá čínská medicína skutečně nevědecké postupy?

Pan profesor Beneš byl vybrán Českou lékařskou společností jako odpůrce veškeré alternativní medicíny. Vidí problém na lékařské fakultě v podobě porušení principu vyučovat pouze medicínu založenou na důkazech a dovolává se zákroku akademického senátu. Nepovšiml si ale, že zdravotní péče není poskytována na lékařské fakultě, nýbrž ve zdravotnických zařízeních, tedy v nemocnici. Lékařská fakulta s tímto nemá vůbec nic společného, protože ani žádná výuka TCM zde neprobíhá.

Cikrt: Velký Mao vyzvedl bylinky

Tomáš Cikrt, bývalý novinář a mluvčí ministerstva zdravotnictví, poté šéfredaktor online Zdravotnického deníku tvrdí, že český pacient tzv. tradiční čínskou medicínu nepotřebuje. „Ona si totiž na medicínu jenom hraje, ale její podstata je šarlatánská. Vznikla z nouze. V temných dobách kulturní revoluce čínské zdravotnictví upadalo, západní lékaři odcházeli, chyběly léky. Velký Mao nařídil vyzvednout z prachu už zavržené bylinkářské a jiné tzv. přírodní praktiky a povýšit je na oficiálně uznaný a preferovaný způsob léčby. Pěkně podle komunistického obyčeje tomu všemu dal ideologický rozměr a jednotný systém a tak vznikla „tradiční čínská medicína“ (TCM). Jeden z nejúspěšnějších propagandistických klamů, které Západ přejal z Východu. Žádná z metod TCM neobstála ve světle vědeckých důkazů. V samotné Číně se majetní lidé léči pomocí západní medicíny, TCM zbývá pro chudé a jako vývozní artikl,“ uvedl v červnu loňského roku.

Co říkáte na názor pana Cikrta, že jde o „bláznovství, které prolamuje bariéru mezi vědou a šarlatánstvím“.

Pan Cikrt jako „objektivní“ novinář tvrdí, že v TCM nefunguje vůbec nic a perlou je, že s tím přišel vlastně Mao Ce-tung. Pan Cikrt už publikoval veškeré negativní informace, co existují, s objektivitou sobě vlastní však taktně pomlčel o čemkoliv pozitivním. A že by nebylo vůbec nic pozitivního na TCM, tomu uvěří jen málokdo.

Máme tedy vnímat TCM jako možnou volbu doplňkové léčby? Jak jsou na tom evropské země? Fungují v nich kliniky čínské medicíny?

Je pikantní, že myšlenka na TCM ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové nevznikla v komunistické Číně, ale v baště západního světa, v USA. Kdokoliv se může podívat na internetové stránky nejpřednějších amerických univerzitních nemocnic. Dočte se tam, proč využívají například akupunkturu. A specialisté považují potenciální nežádoucí reakce či komplikace ve srovnání s medikací za nízké. V Evropě je čínská medicína intenzivně využívaná například ve Švýcarsku. Zajímavostí je, že akupunktura je tam hrazena z běžného zdravotního pojištění. Ostatní metody pak z připojištění.

Umíte si představit, že by některá ze zdravotních pojišťoven v ČR hradila například akupunkturu?

Ano, výhledově si to představit dokážu.

V Hradci Králové nyní funguje ambulance TCM, za jak dlouho bude otevřena celá klinika?

Stavba by měla být dokončena v dubnu 2018. Čínský partner poskytne deset milionů eur (asi 270 milionů Kč).

Podepsali jste v tomto duchu nějakou smlouvu během návštěvy čínského prezidenta v Praze?

Zatím ne, řešíme poslední technické a legislativní otázky. Finalizaci však předpokládám během 14 dnů.

O kolik vzroste v Hradci kapacita pro pacienty tradiční čínské medicíny?

Pokud bude centrum TCM postaveno, a já pevně věřím, že ano, kapacita naroste oproti stávajícímu stavu zhruba sedminásobně.

joudajoudovy ( 1. dubna 2016 09:34 )

v cine se akupunktura a maseze studuji nekolik let a chlubit se vyskolenymi zapadnimi lekari,kteri absolvovali par kurzu,nezarucuje jejich znalosti i odbornost.zapad v tom vidi pouze prilezitost,jak se prastara lecebna technika da zneuzit v dobry job. v cesku jiz existuji pripady umrti po spatne aplikaci jehel.dokonce jeden z umrlcu byl z rad studenta mediciny,ktery si sam jehly napichal.aby nezmeskal prednasky, jehly si predcastne odstarnil a zkoladobal. vysvetlim,napichana jehla se nesmi aplikovat na stanovy casovy limit,ale ma se odstranit az se spazmus drahy organu uvolni.to se pozna,ze vpich nekrvaci. bezpecnejsi je akupresura,nebot znaly maser pohmatem pozna uvolneni bodu. tez je dulezita rovnost principu jin-jang a do meridianu proudi spravna energie cchi.dojde-li ke spatne diagnostice,je-li pacient vice jin nebo jang,muze nasledovat zhorseni stavu i kolaps.nestaci znat akupunkturni drahy organu,nestaci diagnostika dle zdravotnich projevu,protoze dany projev je jiz nasledkem neceho a puvod se neodstrani.diagnostika je postanena na tepu,zmenami na kuzi,oka ci deformaci.prutok energie ovlivnuji jizvy,zlomeniny,operace. bolesti hlavy se daji odstranit uvolnenim prstu u nohy,ktere jsou deformovane v obuvi. nejspolehlivejsi je pouziti elektroakupunkruty,kdy vam pristroj,pres obycejny odporovy clanek,zmeri uvolneni drahy a spravny prutok energie. takze bych byl velmi opatrny pri vrhnuti se do naruce zapadnimu lekari,ktery se akupunkturou zabyva.cinska medicina je o filozofii i uceni Konfuciua,ale i o uzivani prirodnich produktu,cviceni,dychani a meditaci. nestaci si na na internetu precist clanky,cim si procistit telo a jakou stravu dodrzovat,kdyz sam nevi,je-li jinovy ci jangovy.neznalosti se muze vice poskodit. pro zacatek postaci kazdodenni cviceni sestavy peti tibetanu a vyhnout se strave,ktera zanasi organizmus.tez by se mel dodrzovat princip rocnich obdobi,kterych,v cinske medicine,je pet a na ne jsou vazane potraviny. info lze vyhledat na netu.

zada ( 1. dubna 2016 09:03 )

Farmacie se otřese v zájkladech až lidé pochopí co je čísnká a celostní medicína. Že ty tuny prášků co nám ničí jádtra a další orgány nemusíme potřebovat, když většině nemocí předejdeme my sami občané. Lékařská metoda - prášky, řezání a ozařování by měla být skutečně až po vyčerpání všech možností jiných , ale hlavně se o sebe každý člověk musí starat dle žádosti jeho těla... tím nemyslím, že se narve nezdravých jídel a bude sedět u ČT a stresovat se blbostma, která nám dnešní smět nabízí. I v tomto hektickém světě se dá žít zdravě. Běžet s každou blbostí k doktorovi, jen aby to nebolelo, narvat se práškama není dobré, ale to lékaři potřebují. Práškama se všechno zapouzdří, bolest odezní, ale když se vrátí za pár už se musí řezat... a tak to jde dokola. Záleží jen na nás jestli farmacii a dnešním způsobu léčení dáme zelenou. Nezavrhuji dnešní medicínu, naopak je v ní velký pokrok, ale lékaři by měli zvážit proč do lidí cpát tolik prášků a injekcí, když stačí třeba jen zhubnouz nebo se trochu hýbat a zdravě jíst!!!

bobobo ( 1. dubna 2016 09:03 )

lékaři v Číně jsou placeni systémem "za vyléčeného pacienta".Nikoliv jak u nás-čím více mám pacientů a čím více léků předepisuji,tím jsem bohatší=tečou peníze od pojišťovny i od dealerů za léky.Pacient sám o sobě málokterého lékaře zajímá,pouze vidí,jaký z něj bude mít zisk.A čím více lidí v čekárně,tím lépe.Kdežto lékař v Číně (potažmo určitě i jinde ve světě) je placen za úspěšnost léčby,nikoliv za to,že svojí léčbou u pacienta vyvolá nemoci jiných orgánů (konzumací té přemíry jedů,co do člověka nasype).Pacient hlavně chce,aby mu lékař porozuměl,aby jej chápal,byl lidský atd.,ne že mezi dveřma napíše recept a hybaj pryč,nejlépe když tě dohodím ještě kolegovi,který si rovněž namastí kapsu.V tom je rozdíl ....Kubek a jemu podobní proto mají vážné obavy ne o nás lidi,ale o své kapsy.

noacojezase ( 1. dubna 2016 08:57 )

Moderní medicína používá k diagnostice všelijaké záření, které zrovna není prospěšné, mimochodem Číňané znali CNS již před 3000 lety a akupunktura je dodnes brána jako vědecká metoda.

sairait ( 1. dubna 2016 08:36 )

kdyby ty sis pořád nehonil vocas a nehrál s kulkama udělal bys líp ty hovado

Zobrazit celou diskusi