Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Němeček hledá „doktory z venkova“. Lékaři už se mohou hlásit o půl milionu

Ministerstvo zdravotnictví publikovalo seznam míst, kde chybí lékaři nejvíce.
Ministerstvo zdravotnictví publikovalo seznam míst, kde chybí lékaři nejvíce.  (Autor: Blesk - Jarmila Hluchá)
Autor: ČTK, kle - 
6. dubna 2016
16:20

Až o půl milionu korun mohou od středy žádat praktičtí lékaři ministerstvo zdravotnictví. Peníze jsou určené na vybavení praxe a plat zdravotní sestry v místech, kde tato péče chybí, což je zejména venkov. Na granty pro „venkovské lékaře“ má letos ministerstvo pět milionů korun, v případě většího zájmu resort částku navýší, řekl ministr Svatopluk Němeček (ČSSD).

„Dnešním dnem je program vyhlášen oficiálně, je na webových stránkách ministerstva,“ uvedl ministr. Cílem je podle něj řešit nerovnoměrné rozložení praxí praktických lékařů pro děti a dorost a pro dospělé v zemi. Atestaci v oboru získává dostatečný počet lékařů, mají ale zájem pracovat hlavně ve velkých aglomeracích. Grantové peníze by je měly motivovat, aby si zvolili pro svoji ordinaci i odlehlejší regiony.

Kde chybí lékaři nejvíce

Lékaři v odlehlých oblastech mohou na vybavení ordinace čerpat od ministerstva až 250 000 korun, stejnou částku mohou získat na plat sestry. Podporu mohou získat lékaři tam, kde alespoň jednou bylo neúspěšné výběrové řízení.

Ministerstvo zdravotnictví publikovalo seznam míst, kde chybí lékaři nejvíce. Ministerstvo zdravotnictví publikovalo seznam míst, kde chybí lékaři nejvíce. | Blesk - Jarmila Hluchá

O peníze mohou žádat fyzické i právnické osoby na připravovanou praxi, nebo pokud jsou do tří měsíců od navázání smlouvy se zdravotní pojišťovnou. Podporované oblasti jsou vyjmenovány na ministerském webu, ministerstvo je vybralo ve spolupráci s kraji a zdravotními pojišťovnami a je připraveno v případě zájmu oblasti rozšířit.

Ministerstvo zdravotnictví publikovalo seznam míst, kde chybí lékaři nejvíce. Ministerstvo zdravotnictví publikovalo seznam míst, kde chybí lékaři nejvíce. | Blesk - Jarmila Hluchá

Další na řadě budou zubaři

Chystá se vypsání obdobného programu pro zubaře, pro ně částka bude vyšší, protože i vybavení zubních ordinací je mnohem dražší. Grant by měl být oznámen do poloviny roku.

Na podporu praxí praktických lékařů v okrajových oblastech je už v letošní úhradové vyhlášce navýšení úhrad až o 30 procent, pokud tam dvakrát bylo neúspěšné výběrové řízení.

Praktičtí lékaři mají od zdravotní pojišťovny placený paušál za každého pacienta a k tomu úhrady za jednotlivé výkony. Průměrná ordinace lékaře pro dospělé od pojišťoven za rok získá kolem dvou milionů korun, uvedená bonifikace tak znamená zvýšení příjmu o 600 tisíc korun ročně. U praktických lékařů pro děti a dorost by měla bonifikace činit asi 550 000 korun.

sairait ( 6. dubna 2016 17:26 )

Do všech vyjmenovaných vesnic stačí jedna sestra, jedna porodní bába a jedna sanitka. Protože když na venkově přidete za mastičkářem, nic vám neošetří, napíše vám papír k specialistovi.

vseznaleksenior ( 6. dubna 2016 16:29 )

To zde tu tabulku mame brat tak doslova...Ani bych nerekl..Treba v okrese Znojmo je snad nadbytek/ netyka se detskych lekaru/...

Zobrazit celou diskusi