Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Sestřičky „vytáčí“ Růžovka. Sex, kávičky a intriky neodpovídají realitě

České asociaci sester vadí způsob, jakým jsou v médiích, hlavně v seriálech či reklamách, zobrazovány zdravotní sestry.
České asociaci sester vadí způsob, jakým jsou v médiích, hlavně v seriálech či reklamách, zobrazovány zdravotní sestry.  (Autor: TV Nova/Profimedia/Blesk - Aneta Schürgerová)
Autor: kle, všm - 
6. ledna 2016
05:00

„Dvakrát jsme kontaktovali tvůrce seriálu Ordinace v růžové zahradě, naše úsilí ale zůstalo bez odpovědi,“ zlobí se Prezidium České asociace sester (ČAS). Profese zdravotní sestry není podle asociace v tuzemských médiích zobrazována realisticky, používají se zastaralá klišé. Naopak péče o pacienty, tedy hlavní úkol zdravotních sester, není v médiích zobrazována téměř vůbec.

„Profese sestry se v reálném životě za poslední roky velmi změnila, sestry jsou vzdělávány na vyšších odborných a vysokých školách, poskytují samostatně péči klientům a pacientům, a ti si našich sester otevřeně váží,“ uvádí Martina Šochmanová, prezidentka ČAS a náměstkyně ředitele pražského IKEM. „Profese sester se v žebříčku popularity profesí v ČR umístila v roce 2013 na třetím místě,“ dodává.

Obraz zdravotní sestry v českých médiích, zejména seriálech či reklamách, neodpovídá podle ČAS realitě. „Většinou se jedná o zastaralá klišé, kdy sestra v nevhodné obuvi a krátké uniformě vaří kávu, někde postává s rukama v kapsách, většinou intrikuje a rozhodně se nezabývá svým hlavním posláním – péčí o své pacienty. Pokud již komunikuje s pacienty, je toto chování často profesně zcela nevhodné,“ zlobí se Martina Šochmanová.

Podle vyjádření prezidia ČAS seriály a reklamy neslouží a ani nemají sloužit k přesnému popisu sesterské profese, protože jsou určeny k zábavě. Problém je však v tom, že diváci tomuto zkreslenému obrazu sestry, s nímž se opakovaně setkávají na televizní obrazovce, věří.

„Snažíme se, aby sestra nebyla redukována na postávající kulisu, která ke zdravotnictví patří, či jako prostý sexuální objekt, ale aby byla ukázána tato profese v celém jejím významu,“ prosazuje Šochmanová. Přínosnější by podle ní bylo vidět na obrazovkách sestry vzdělané, schopné samostatně poskytovat vysoce odbornou péči. „Každoročně je vyhlašována soutěž Sestra roku, kde se setkáváme s pozitivním reálným obrazem sester, a stálo by za úvahu, zda by některé životní příběhy nemohly sloužit jako předloha lepšího vyobrazení sestry dnešní doby.“

Nemocnice v Kamenici mlčí

Kdo by nepamatoval seriál Nemocnice na kraji města a vztah mlčenlivé sestry Iny a primáře Blažeje? ČAS však zlobí jiný seriál.

Příkladem nereálného zobrazení profese zdravotní sestry může dle asociace být seriál Ordinace v růžové zahradě. „Jeho tvůrce jsme dvakrát kontaktovali a nabídli jsme jim odbornou konzultaci. Naše úsilí ovšem zůstalo i bez odpovědi,“ řekla Šochmanová.

„Všechny připomínky k našim seriálům od diváků a organizací velmi vítáme. Tyto informace jsou dále předávány autorským týmům a ti s nimi nadále pracují,“ ujistil redakci Blesku Vojtěch Boháček, PR koordinátor TV Nova. Podle jeho vyjádření se seriál snaží na maximum přizpůsobit co nejvíce realitě, je ale nutné si uvědomit, že seriál není přesný obraz skutečnosti. „Konkrétně zdravotní sestry nejsou podle nás v Ordinaci v růžové zahradě 2 opomíjeny a například Babeta je srdcem celé nemocnice,“ uzavřel.

frantaklika ( 27. ledna 2016 13:00 )

byl jsem v šoku, když jsem po dlouhé době zavítal na pohotovost na nejmenovanou moderní polikliniku na Moravě. Pacoši skučí se žlučníkem, slepákem či co na chodbě!!! Jde o běžnou praxi!! Takž plaťe odvody, možná chcípnete na chodbě.

buban ( 6. ledna 2016 21:22 )

Prezidentka ČAS a náměstkyně....pí. Šochmanová evidentně není v kontaktu s realitou.

rumungro ( 6. ledna 2016 15:02 )

Je fakt,že nic se nemá přehánět.Taky by se mi nelíbílo,kdyby o nás zametačích někdo udělal seriál o tom,jak jenom intrikujem mezi sebou,abysme se dostali k popelářům.

ninga ( 6. ledna 2016 12:55 )

a odér z kafe se jen tak nevyvětrá, znám to taky, vejdete do ordinace po delší nepochopitelné přestávce a praští vás to do nosu

zdrclamrdka ( 6. ledna 2016 12:35 )

přijde ženská k doktorovi a říká, pane doktore, udělejte něco, všichni mi říkaj že mám ku.ndu jako vrata, doktor řekne -jděte za plentu a svlečte se, jenže zrovna přišel primář na kontrolu, odhrne plentu a zařve na doktora : proboha doktore, kdo vám sem nastěhoval ty vrata?

Zobrazit celou diskusi