Letos je trh jiný v tom, že jsme se snažili výrobce nasměrovat, aby ukazovali, jak tvoří. Například jak navlékají korálky, jak vyšívají. Náš jarmark je oproti běžným trhům neobvyklý v tom, že ukazuje, jak jednotlivé výrobky vznikají,“ vysvětluje organizátorka Martina Langhammerová.

Naučit se balit dárky jako profík

Tržnice Brno přinesla o víkendu řešení pro ty, kteří každoročně před Vánoci zuří, že jimi vlastnoručně zabalené dárky vypadají jako nevzhledná koule se spoustou izolepy. Festival vánočních dárků letos pořádá zdarma dílnu, která nešťastníky naučí dárky profesionálně balit.

„Zdejší stánek s balicími potřebami a tvůrčí dílna jsou pro mě vysvobození. Nesnáším balení, vždycky použiji tunu balicího papíru a stejně výsledek nestojí za nic. Konečně rozumím, jak na to. Nakonec to není tak těžké, když člověk zná fígle profesionálů,“ usmívá se Eliška Nováková.

Video
Video se připravuje ...

Brňané se na vánočním festivalu v Tržnici Brno naučili dokonale ozdobit perníčky a balit dárky jako profíci Markéta Malá

Originální ručně vyráběné dárky

Součástí programu jsou workshopy - zdobení perníčků, výroba přání, rytí do skla, či malování keramiky. Zajímavostí je tvůrčí dílna drátkování, což je netradiční technika tvorby šperků. „Z drátků lze vyrobit šperky či dekorace, ale i velké věci, jako je kupříkladu houpací koník,“ vysvětluje organizátorka.

Komu se vyrábět nechce, může na festivalu zakoupit unikátní ručně vyráběné dárky a vánoční dekorace od šedesáti originálních tvůrců. „Zakoupit lze šperky, keramiku, sklo, porcelán, svíčky, různorodé oděvní výrobky, cukroví, výrobky z přírodních materiálů, a mnoho dalších originálních výrobků,“ vypočítává Langhammerová.