Prskavky byly původně vyrobeny jako zbraň. Už v dobách raného středověku sloužily Řekům v boji proti Arabům. Tato nevinná pyrotechnika je vlastně kousek střelného prachu na špejli. „Teplota aktivní části prskavky se pohybuje okolo 1100 °C,“ říká mluvčí VIDA science centra Hana Laudátová.

Prskavka může hořet i pod vodou!

Ve speciálních laboratorních dílnách v brněnském VIDA centru se bude po tři předvánoční víkendy (poslední workshop se koná 23. prosince) vyrábět prskavka, a ne ledajaká. I když se to může zdát nelogické, tato „třaskavice“ dokáže hořet i pod vodou!

Za normálních okolností prskavka zhasne, protože je vodou prudce ochlazená. Když je však prskavka obalená izolepou, není ochlazení tak výrazné a prskavka má možnost si sama, díky reakcím, které při jejím hořením probíhají, vyrobit kyslík, který je pro hoření nezbytný,“ vysvětluje Laudátová.

Video
Video se připravuje ...

Prskavky dnes patří k symbolům Vánoc a oslav Nového roku. Markéta Malá

Jak si prskavku vyrobíte sami doma?

Jiskřit můžete i za pomoci vlastní výroby. Základem je třaskavý prášek, který se naředí vodou, natře na drátek a následně nechá uschnout. Prskavka je na světě! „Prášek se vyrábí smícháním dusičnanu draselného, železného a hliníkového prášku a cukru,“ upřesňuje mluvčí. 

Fotogalerie
7 fotografií