Podle Mrázka jsou hlavním důvodem problémy, na které se přišlo po zahájení prací loni v létě. „Termín dokončení bude jiný z důvodu více prací. Zjistili jsme to v průběhu rekonstrukce," uvedl náměstek.

Nově je potřeba provést mimo jiné revize v napojení rozvodů divadelní technologie, opravit hydroizolační vrstvy střešního pláště, aktualizovat trasy kamer policie, ale také odstranit stávající štukové vrstvy stropních konstrukcí.

Jasné je, že se náklady zvýší o 60 milionů! Celkem tak opravy více než půl století starého komplexu spolykají 600 milionů korun. Část prací skončí do 25. října. V termínu od 7. listopadu do 5. prosince se uskuteční festival Janáček Brno. Další práce včetně rekonstrukce střechy jsou v plánu až do září příštího roku.

Ve svém, ale bez zázemí

Herce, zpěváky, tanečníky a hudebníky tak čeká provizórium. Jeviště a divácké prostory už opanují, nedokončené zkušebny a administrativní prostory nikoliv. „Pro divadlo by bylo špatné, kdyby mělo příští sezonu zrušit. Od podzimu bude hrát v budově divadla, přestože zůstanou některé jeho části stále v opravě,“ uvedla provozní ředitelka Národního divadla Brno Lenka Tesáčková.

Video
Video se připravuje ...

Ve špatném stavu je i střecha Janáčkova divadla. Původní prefabrikované střešní desky nahradí modernější konstrukce Zdeněk Matyáš

Pronájem náhradních prostor pro soubor od začátku rekonstrukce hradí město. Stejně tak uhradilo výpadek ze vstupného kvůli hostování souborů v menších náhradních prostorách.

Rekonstrukce Janáčkova divadla zahrnuje zázemí divadla, sociální zařízení a střechu. Při upevňování nové vzduchotechniky dělníci odhalili její špatný stav. Rozšíří se i sociální zařízení, zmodernizují se interiéry diváckých prostor a bufet, zázemí pro zaměstnance a jevištní technologie. Počítá se také s rekonstrukcí příjezdových, přístupových a parkovacích ploch k provozní části budovy divadla.
Fotogalerie
10 fotografií