Možná budete překvapeni, ale třetina až polovina všech lidí na světě jsou podle statistik introverti. A i když vám to přijde možná trochu podivné, introverti jsou v zaměstnání velice potřeba a dokonce vítáni. Svou práci odvádějí většinou rychle a precizně. Zadané úkoly plní bez sebemenších problémů. Ano, na jejich povahu si musíte možná trochu zvyknout, ale pro kolektiv jsou nezbytní.

Teambuilding jako věda

Člověk je fascinující tvor. Zkuste si zahrát na odborníka z oblasti sociologie a pozorujte lidi kolem sebe. Přemýšlejte, jak se druzí asi na teambuildingu mají. Jak se chovají v jiném prostředí se skupinkou odlišných lidí. Jak to asi celé vnímají oni?

Přihlašte se o funkci

Co třeba takový fotograf. Funkce pro takovou to firemní akci naprosto ideální. Všichni chápou, jaké je vaše teambuildingové poslání a nechají vás na pokoji. Pokud nejste zrovna zručný fotograf a chcete, aby si kolegové přivezli nějakou tu fotku domů, zkuste něco jiného. Co třeba hlavní grill šéf nebo dekoratér? Při této činnosti můžete být v klidu sami a nikdo vás nebude otravovat.

Opatřete si spojence

Povídat si s jedním člověkem je fajn, ne? Tak si vyhlédněte někoho, kdo je vám sympatický, ať už ho znáte lépe nebo ne. A poznejte ho blíž.

Nebojte se ozvat

I když to patří mezi jejich náplň práce, zorganizování takového teambuildingu není hračka. I zkoušený personalista je nervózní, zda se účastníkům připravený program líbí. Samozřejmě, nemusí vždy všem sednout, co připraví. Nebojte se tedy dát najevo, pokud je vám některá z aktivit „proti srsti“. Je zbytečné se přemáhat a ještě více se stresovat.

Klidně si mlčte

Nemáte chuť zrovna s nikým komunikovat? Chcete si prostě jen tak sednout do rohu, pozorovat okolí a být sám? Na tom není vůbec nic špatného! Dejte svým spolupracovníkům jasně najevo, že chcete mít chvíli pro sebe. Je to v pořádku a jistě to pochopí.

Poznejte se

Důvod, proč se tyto akce konají je jediný. Poznat lépe své kolegy a podřízené. Nestyďte se a řekněte svým kolegům něco o sobě.  Dejte jim šanci, ať vás lépe poznají a pochopí vaše mlčení.

Opravdu to nejde

A co když nic z výše uvedeného nepomáhá? Fantazie zafunguje vždy. Stačí si jen představit, že celá akce je jen fiktivní výběrové řízení na nejšílenější pracovní pozici, kterou si jen představíte. Nebo co když jsou všichni kolegové mimozemšťani? Přijde vám to ulítlé? Co vy víte, třeba zrovna kolega, který teď sedí vedle vás si představuje něco podobného.

Nabídky práce, ale i dobré rady, které se vám mohou hodit, naleznete na portálech www.prace.cz a jobs.cz.