Monika stojí u pokladny v supermarketu a už zase má ten nepříjemný pocit kolem žaludku. Je to pár měsíců, kdy spolu s dcerkou Štěpánkou dělaly velký nákup, ostatně jako vždycky, když jim na účet přišla mateřská. Tentokrát měl dorazit ještě daňový přeplatek, a tak si dopřály navíc pár sladkostí a něco hezkého na sebe. Monika platila jako vždy kartou. Na terminálu naskočilo: OVĚŘUJI a chvíli poté ZAMÍTNUTO. Zkoušela zadat PIN znovu, situace se ale opakovala. V peněžence přitom měla jen pár drobných. Ve frontě stoupala nervozita, a čekající jí dávali zřetelně najevo nespokojenost. Štěpánka se rozbrečela, nechápala, proč musí vrátit celý nákup. Monika zkoušela kartu ještě u bankomatu, ale stejně neúspěšně. Až v bance se dozvěděla, že byl její účet zablokován na základě exekučního příkazu. Šlo o pohledávku mobilního operátora. Monika si vzpomněla, že kdysi kupovala telefon s paušálem pro bývalého přítele, který byl často mimo domov, pracoval po nocích a neměl čas zajít do prodejny. Monika mu tedy telefon koupila sama a závazek vzala na sebe. Přítel slíbil, že jí vše zaplatí, a nechá si jej převést na své jméno. Jenže se tak nestalo. Dluh zatím narostl na osmnáct tisíc. Monika zkusila obejít několik bankovních společností, chtěla je požádat o půjčku, aby mohla zaplatit exekutorovi. Odešla ale s nepořízenou. Protože má záznam v registru dlužníků, žádná solidní bankovní společnost jí nepůjčí. Mohla by se obrátit na firmy, které půjčí i těm, kteří jsou v registru, v insolvenci nebo nezaměstnaní. Většinou však jde o krajně nevýhodné nabídky nebo rovnou o cílený podvod. To Monika nechtěla riskovat, už viděla řadu nešťastných lidí, kteří se pod takovéto likvidační závazky podepsali. 

V dluhové poradně Monice poradili, že si z účtu může jednorázově vybrat dvojnásobek životního minima, tedy celkem 6.820 Kč, a zároveň jí doporučili, aby se pokusila domluvit na splátkách s exekutorským úřadem. Zoufalá Monika exekutorovi marně vysvětlovala, že z účtu jsou prováděny trvalé příkazy na inkaso a půjčku, že za vzniklý dluh nemůže, a pokud platby z účtu neodejdou, dostane se do problémů. Exekutor jí odměřeně sdělil, že účet odblokuje, až pohledávku uhradí.

Poradkyně jí doporučila, aby se obrátila na Úřad práce, který jí vyplácí rodičovský příspěvek a příspěvek na bydlení. Popsala svou situaci a domluvila se na změně výplaty dávek, které budou zasílány poštovní poukázkou. Nejde to však hned, trvá to i dva měsíce, než se změní systém výplaty. Monice se po několika dnech podařilo vypátrat bývalého přítele, který celý problém způsobil. Petr ale prohlásil, že si na nic nepamatuje, má svých problémů dost a žádné peníze jí nedá. Navíc jeho současná známost čeká dítě a potřebují každou korunu. Poslední šance proto byla požádat o pomoc rodiče. Monice se do toho vůbec nechtělo. Měla s nimi několik sporů, mimo jiné právě ohledně expřítele Petra. Nebylo lehké teď přijít s prosíkem, a ještě jim dát za pravdu. Jiná šance ale nebyla. Naštěstí to vůbec nebylo tak hrozné, rodiče Monice pomohli, a potřebné peníze jí poskytli. Byli rádi, že mají zpět dceru i vnučku. A Štěpánka byla ze znovushledání s dědou a babičkou nadšená. Monika ještě ten den zaslala celou dlužnou částku exekutorskému úřadu. Do týdne byl její účet odblokován, a od té doby s ním může volně disponovat. Přesto v ní zůstává ten divný pocit vždy, když platí kartou, a čeká na odpověď terminálu. Naštěstí i tentokrát, SCHVÁLENO.

Autor: Aliance proti dluhům

V případě zablokování peněžního účtu exekutorem máte nárok na jednorázovou výplatu dvojnásobku životního minima.

Pokuste se domluvit na splátkách s exekutorským úřadem.

Změňte ihned způsob výplaty plateb, které exekuci nepodléhají, jako jsou například dávky státní sociální podpory, rodičovský příspěvek, nezabavitelná část mzdy, na platby v hotovosti, poštovní poukázkou či na účet někoho jiného.

Pokud nevíte jak postupovat, využijte služby bezplatných dluhových poraden.

Aliance proti dluhům sdružuje odborníky ze státních institucí a nevládních neziskových organizací, kteří se zabývají řešením problémů souvisejících s předlužeností. Díky návrhům aliance byly schváleny důležité legislativní změny vedoucí k nápravě často zbytečných příčin zadlužování občanů, kteří se ocitají v mnohdy neřešitelné sociální situaci. Kontakty na bezplatné dluhové poradny spolu s užitečnými informacemi jak se zbavit dluhů, najdete na www.alianceprotidluhum.cz