„Studovala jsem střední školu. Bydleli jsme s přítelem a jeho matkou společně, nebyl pro ně problém dostat se k mým dokladům a zneužít je,“ říká zoufalá matka dvou dětí. Přesto nechápe, jak je možné, že banka dala souhlas k úvěru, aniž by v listině byla vyplněna adresa zaměstnavatele, a tehdy osmnáctiletá Eva byla navíc studentkou bez příjmů.

V roce 2009 jí přišel platební rozkaz na částku 213 187,41 korun. Paní Eva se proti dluhu sice bránila, ale udělala první chybu – nesnažila se doložit, že dluh není její a že vznikl úvěrovým podvodem. Bránila se pouze, že nemá dostatek finančních prostředků a že žádá o splátky.

Následně podala trestní oznámení na matku bývalého přítele. I když jí policisté údajně sdělili, že žena sice podvod spáchala, dokonce se k tomu přiznala, případ už je promlčený.

Dluhy narůstají

Dluhy, které prý nejsou její, poctivě každý měsíc splácí z rodičovského příspěvku. Celkem už splatila přes 35 000. Přesto se jí před měsícem ozvali exekutoři s tím, že dluží už 824 375 korun! Tak totiž původní 150tisícový úvěr nabobtnal o úroky a poplatky. „Jsem zoufalá, tolik peněz nemůžu splatit za celý svůj život. Bojím se, že na to doplatí jednou i moje děti,“ rozplakala se paní Eva.

Eva, která se mezitím vdala a porodila dvě děti, se teď bojí, že přijdou o střechu nad hlavou. Kromě bytu si totiž na ní exekutoři nemají co vzít. „Je to byt, který koupil manžel ještě před svatbou. Bojím se, že podle nového občanského zákoníku na něj mají exekutoři nárok,“ pláče maminka dvou dětí.

Na ženu, která její doklady zneužila, proto podala znovu trestní oznámení. Snažila se dohodnout i s exekutorem, ten ji prý ale odbyl s tím, že ho zajímají jen peníze. I přesto podala po poradě s právníkem v dubnu návrh na zastavení exekuce. Naději, že celou věc prošetří soud, ale pomalu ztrácí.

»Je to tvůj problém«

Přestože bývalý přítel Evy Kostečkové Marcel uznal písemně díl viny i své dluhy, poštu, kterou si nechává posílat na radnici, kde má coby bezdomovec trvalé bydliště, si nepřebírá. K zastižení není ani jeho matka.

„Když jsem na něj naléhala, aby mi posílal peníze, které za něj a jeho matku splácím, řekl mi, že dluh je psaný na moje jméno, tak ať se starám sama,“ tvrdí paní Eva.

„Pokud někdo čestně prohlásí, že uhradí dluhy, jedná se o právní úkon, který tento subjekt učinil pouze ve vztahu k dlužníkovi,“ říká David Koncz z Exekutorské komory. Podle něj to neznamená, že věřitel je oprávněn postihovat jeho majetek nebo že by paní Eva měla být ze svých soudně uznaných dluhů vyvázána.

Video s dojemným příběhem paní Evy najdete ZDE

Ombudsman David Koncz, prezident exekutorů: Navrhněte zastavení exekuce

„Paní Eva se nebránila včas a adekvátně. Přesto ale není všechno ztraceno. I když měla už dávno před soudem doložit, že dluh není její, bránit se může i teď, a to návrhem na zastavení exekuce,“ radí odborník.

Současně musí paní Eva svá tvrzení doložit třeba čestným prohlášením pana Marcela, jehož matka spáchala úvěrový podvod, nebo policejním přepisem o průběhu trestního řízení. Soud následně posoudí, zda exekuci zastaví. „Je však otázkou, zda zaujme jiný postoj než Krajský soud v Ústí nad Labem,“ upozorňuje odborník.

Podle prezidenta exekutorské komory je dobře, že paní Eva bývalého přítele znovu zažalovala ze spáchání úvěrového podvodu. I když totiž policie věc odložila, dluh promlčený není a soud může proti panu Marcelovi nařídit exekuci ve prospěch paní Evy. Je to i jediná možnost, jak se bránit proti případným nákladům spojeným s úroky, zastoupením advokátem a odměnami pro soudního exekutora.

Dobrá zpráva pro Evu: Podle prezidenta Exekutorské komory ČR Davida Koncze je strach paní Evy o střechu nad hlavou zbytečný. Pokud manžel paní Evy koupil ústecký byt ještě před svatbou, exekutoři na něj nárok nemají! Nemovitosti se navíc zabavují až v případě, že dlužník nesplácí svůj dluh, což není případ paní Evy.

Ombudsmanka advokátka Dagmar Raupachová: Podejte žalobu!

Pokud se dostanete do situace, kdy víte, že na vás třeba bývalý partner spáchal úvěrový podvod (půjčil si peníze na vaše jméno), okamžitě se braňte a nenechávejte dluhy narůstat. „Doporučuji okamžitě se obrátit na policii a v žádném případě nepřijímat pozici dlužníka, naopak se této pozici bránit zuby nehty,“ říká advokátka Dagmar Raupachová.

Bránit se můžete předložením důkazů, ať už výpovědí na policii nebo u soudu, doloženými listinami nebo čestným prohlášením dlužníka či navržením jeho osoby jako svědka. Podle Raupachové je taky důležité přebírat si obsílky a dostavovat se k jednání na policii a u soudu.

Pozor! Pokud dluhy vzniknou jednomu z manželů před uzavřením manželství, mohou být věřitelé uspokojeni i ze společného jmění manželů, ale jen do výše podílu manžela-dlužníka. 

Potřebujete poradit?

PIŠTE NÁM SVÉ PŘÍBĚHY

Napište nám na adresu ombudsman@blesk.cz nebo na adresu:               Blesk OMBUDSMAN, Komunardů 42, 170 00, Praha 7

Podmínkou pomoci od OMBUDSMANA BLESKU je zveřejnění vašeho příběhu a fotografie v deníku Blesk i na Blesk.cz a přístup k dokumentům potřebným k řešení problémů.

O výběru příběhu pro řešení OMBUDSMANEM BLESKU rozhoduje redakce!

Fotogalerie
6 fotografií