Pro sportovce

Podorlicko nabízí hned několik udržovaných in-line stezek, které se rozbíhají z Ústí nad Orlicí na všechny světové strany. Najdete tu kvalitní asfaltový povrch a minimální převýšení.

Jestli jste rodina vodáků, není nic lepšího, než ubytování ve Vodáckém tábořišti Cakle, kde si zároveň můžete půjčit kola a lodě s přepravní službou. Na návštěvníky tu ale čeká i horolezecká stěna pod širým nebem s instruktory i pro úplné začátečníky.

Pro vyznavače adrenalinu jsou kromě klasických in-linových stezek k dispozici i skateparky. Právě nový skatepark v Ústí nad Orlicí se řadí mezi nejlepší v České republice. V Žamberku si taky můžete půjčit koloběžky, a když už se vám nebude chtít šlapat, stačí nasednout do některého z cyklobusů.

Tip: Cyklostezky v údolí Tiché Orlice vedou z Žamberka do Chocně, jsou dlouhé 30 km a určené spíš zkušeným bruslařům. Stezka vede podél řeky, kde si můžete odpočinout na písečných plážích a jezech. K odpočinku tu slouží i odpočívadla s prolézačkami a bufety přímo na trase.

Pro milovníky památek

Kromě krásné horské přírody a sportu tady návštěvníci poznají i kus historie. Mezi nejzajímavější místa patří zámek Potštejn, nově zrekonstruovaný zámek Kostelec nad Orlicí, Tvrz Orlice či Muzeum řemesel v Letohradě, které má největší sbírku ve střední Evropě.  

Tip: Barokní zámek Potštejn z 18. století se těší u turistů stále větší oblibě. Nabízí totiž mnohem víc než jen klasickou prohlídku zámeckých interiérů. Pro děti v zámku pořádají speciální prohlídky Bubákov, Pohádkov či speciální

Zámek Potštejn
Autor: archiv
kostýmová vystoupení s živými herci, které mají vtipně přiblížit život šlechty. V zámecké cukrárně si můžete vychutnat domácí zákusky i potštejnskou medovinu a pozor! Na zámku se můžete taky ubytovat. Pokoje jsou zařízené v dobovém stylu, budete si připadat jako skutečná zámecká rodina.

Pro labužníky

Rádi pátráte po originalitě a lokálních specialitách? Pokud plánujete další »gastro« výlet, zařaďte Orlické hory do vašeho itineráře. Jsou tu totiž místa,

Husí játra s marmeládu připravená podle babičiného receptu
Autor: archiv
která rozhodně stojí za pozornost gurmánů.

Tip:Lokální suroviny a jídla podle receptů, které se dědí po generace. Tyto pochutiny připravují některé orlické restaurace a hostince. Ochutnat tak můžete třeba cibulovou marmeládu, husí paštiku podle tajného receptu či hrušková povidla. Takovou dobrotu mají třeba v hostinci U Hubálků. Aby byl dojem dokonalý, zapijte pokrm jedním z pěti druhů regionálních piv.

Fotogalerie
5 fotografií