Celý ten případ tahanice o dítě připomíná aféru v Norsku, kde Barnevernet (obdoba OSPOD) odebral matce dvě české děti. Pravda, v Táboře to tak drastické nebylo, ale přístup tamních úřadů pochybnosti vzbuzuje. A ne malé.

Na ombudsmana Blesku se kvůli tomu obrátila paní Zdeňka Menšová (55) z Bechyně. Má totiž ve své péči čtyřletého Františka, Jáchymova biologického bratra. I o Jáchyma se chtěla starat. „Bratři přece mají vyrůstat spolu,“ je přesvědčená. Úřady, konkrétně táborský OSPOD, si ale myslí opak. „Jeho pracovnice paní Pešková u mě byla dvakrát a řekla, že Frantík působí zanedbaným dojmem. Tahle lež mi letos na jaře u soudu hodně uškodila,“ říká paní Menšová.

Okresní soud v Táboře 21. dubna předal Jáchyma do péče pěstounské rodině se dvěma dětmi (3 a 6). František zanedbaný rozhodně není. Tvrdí to nezávisle na sobě dvě učitelky (pozn. – jmenovány být nechtěly) mateřské školy Jahůdka, kam chlapec chodí. „Je chytrý a inteligentní, trochu živější, ale to se v kolektivu srovná. Vždycky je čistý, dobře oblečený a je vidět, že se o něj babička dobře stará,“ shodly se učitelky.

Jeho »pěstounka« se školkou komunikuje bez problémů a s výjimkou hepatitidy A, kterou František se svým bratrancem odkudsi přinesli, je jeho pobyt v Jahůdce naprosto bez problémů. Nedůvěra OSPOD vůči paní Menšové i jejím snahám starat se o Jáchyma je i díky svědectví ze školky nepochopitelná.

Vedoucím táborského OSPOD je Petr Kundrát. Při jednání s ombudsmanem Blesku nebyl schopen vysvětlit, jaké podklady poskytl okresnímu soudu, který na jejich základě o Jáchymovi rozhodoval. „S ohledem na zákon žádné informace o dítěti poskytnout nemůžu,“ opakoval i přesto, že Blesk se zajímal výhradně o stanovisko jeho oddělení. „Kromě toho, paní Menšová nebyla účastnicí řízení, protože péče o Jáchyma se zřekla,“ tvrdil. To Jáchymova a Františkova babička rezolutně odmítá. „Nikdy bych nic podobného neudělala, Jáchymka chci dál. Odvolala jsem se ke krajskému soudu,“ říká. Soudkyně JUDr. Čekalová potvrdila, že Jáchyma svěřila pěstounům.

„Jeho babička byla v síni za veřejnost a já jí potom nad rámec svých povinností vysvětlila, co by měla udělat,“ uvedla pro Blesk. Proč si táborský OSPOD myslí, že se paní Menšová Jáchyma vzdala (a proto nebyla účastnicí soudního řízení), je záhadou. Stejně jako to, zda pouhé dvě chvilkové návštěvy pracovnice OSPOD u paní Menšové stačí k »poznání«, že František v její péči „působí zanedbaně“ a že na dalšího chlapce jí už síly nestačí…

RADA: Příbuzní dítěte mají přednost

„Pokud nefungují rodiče a je nutné dítě svěřit do péče jiné osoby, tak příbuzní (pokud projeví zájem) jsou na prvním místě, mají jakési »přednostní právo«,“ říká ombudsman Blesku Roman Moussawi. Podle jeho slov to výslovně stanoví občanský zákoník a soud se jím musí řídit! Může sice rozhodnout o svěření dítěte do péče jiné osoby než příbuzného, ale musí mít opravdu závažný důvod. „Podle mého názoru by navíc měl také soud dostatečně podrobně a přesvědčivě ve svém rozhodnutí vysvětlit a obhájit, proč příbuzného z péče o dítě vyšachoval,“ soudí JUDr. Moussawi.

Navíc jde o sourozence, takže je tady ještě o důvod víc, protože svěřením do péče babičce by bylo dítě svěřeno do domácnosti dokonce ke dvěma prakticky nejbližším příbuzným. Přesně tohle zákon chtěl, když ono »přednostní právo« příbuzného do zákona výslovně zakotvil. „Babička pečující o sourozence je učebnicovým případem, kdy by soud měl rozhodnout o svěření druhého dítěte do její péče,“ uzavírá ombudsman Blesku Roman Moussawi.

VIDEO: „Montážníci mi zpackali okna,“ nadává paní Dvořáková. Firma to odmítá

Video
Video se připravuje ...

„Montážníci mi zpackali okna,“ nadává paní Dvořáková. Firma to odmítá Blesk TV

Fotogalerie
4 fotografie