Muž, který se obrátil na Ombudsmana Blesku, přitom musí živit rodinu. „Přítelkyně je na rodičovské dovolené a ty peníze bych potřeboval pro rodinu,“ řekl při návštěvě reportérům.

Loni začátkem listopadu uzavřel pracovní smlouvu s menší stavební firmou, která si ho najala jako zedníka. Pan Petružela rekonstruoval hasičskou zbrojnici a za prací dojížděl na Slovensko. Ačkoliv byl pracovní poměr dohodnutý na dobu neurčitou, už v lednu se pan Petružela od účetní dozvěděl, že ho firma odhlásila ze systému zdravotního a sociálního pojištění.

„Pak mi jen oznámila, ať si výpověď vyřeším s majitelem,“ řekl pan Petružela. Pro firmu s podivnými praktikami už dál nechtěl pracovat, a tak poslal písemnou výpověď, kde zažádal o úhradu dlužné mzdy za tři měsíce práce. Vše doložil výpisem ze stavebního deníku.

„Celkem to dělá 32 224 českých korun plus 1564 eur za dlužné diety, do dnešního dne jsem od něj neviděl ani korunu,“ řekl Blesku pan Martin.

Jednatel firmy mu ale sdělil, že nedostal zaplaceno od zadavatele, a tak nemá na mzdy. „Ptal jsem se přímo investora, který mi potvrdil, že firma dostala za všechny práce zaplaceno v eurech,“ řekl Blesku živitel rodiny, který se cítí podvedený.

Majitele stavební firmy urgoval, a to jak telefonicky, tak v e-mailech, peníze ale nedostal. Navíc ho mrzí, že podepsal pracovní smlouvu, která zřejmě není v pořádku. „Zaměstnavatel tam uvedl nejnižší hrubou mzdu, která ale neodpovídala skutečnému počtu odpracovaných hodin,“ krčí rameny pan Petružela.

Věří, že mu Ombudsman Blesku poradí, jak se domáhat svých práv. „Asi podám návrh na Inspektorát práce. Nechápu, jak je možné, že české fi rmy si najmou zaměstnance a pak jim nezaplatí. To by se v Německu, kam občas taky jezdím za prací, nestalo,“ uzavírá svůj příběh tatínek dvouletého syna.

Jednatel firmy

Pan Petružela lže Blesk telefonicky kontaktoval přímo majitele malé čeyské firmy, která panu Petruželovi dluží peníze. Ten ale stále opakoval, že má se zaměstnanci výplaty dořešené.

„Stavební deník si pan Petružela podepisoval sám a to, co jsem mu zaplatit měl, jsem mu taky zaplatil. Jestli vám tvrdí, že ne, tak lže,“ řekl. Krátce nato se Blesku ozvala i účetní stavební firmy, která tvrdí, že platbu posílali na účet přítelkyně pana Petružely. Doklady ale předložit odmítla.

Ombudsman Blesku radí

Neplatí vám zaměstnavatel?

Máte nárok na finanční náhradu! „Všem bych doporučoval začít se zaměstnavatelem jednat co nejdříve, protože neplacení mzdy zaměstnancům je signálem, že nemusí být něco v pořádku,“ radí právník.

Pan Petružela měl prý plné právo na okamžité zrušení pracovního poměru pro nezaplacení mzdy. „Navíc je zaměstnancům v tomto případě kompenzována ztráta zaměstnání a náleží jim náhrada mzdy ve výši průměrného výdělku za dobu, která odpovídá délce výpovědní doby,“ říká odborník.

Dělá šéf mrtvého brouka?

Obraťte se na soud Pokud zaměstnavatel nejeví žádnou snahu se dohodnout, nezbývá, než se obrátit na soud. V případě úspěchu v soudním řízení, kdy jsou zaměstnanci nároky pravomocně přiznány, je možné následně jejich zaplacení vymáhat exekučně.

Pozor na minimální mzdu

Dnešní případ pro Ombudsmana Blesku ukazuje další nešvar českých firem, kterým je účelové sjednávání mzdy v minimální výši. „Jenže zákonem stanovená výše minimální mzdy se může rok od roku změnit, k čemuž také došlo v tomto případě. Základní sazba minimální mzdy pro rok 2015 je 9 200 korun za měsíc. Zaměstnanec má ze zákona nárok na zaplacení doplatku ke mzdě právě ve výši rozdílu do výše minimální mzdy,“ vysvětluje Novák z Vaše nároky.cz.

Při práci v zahraničí trvejte na dietách

Pan Petružela byl zaměstnavatelem vyslán na zahraniční pracovní cesty na Slovensko, náleží mu tak nárok na zaplacení stravného. „V letošním i loňském roce činila základní sazba stravného pro pracovní cesty na Slovensko 35 EUR na den,“ říká Petr Novák. V případě diet se tak často jedná o vysoké částky, na které mají zaměstnanci nárok a často nejsou zaměstnavatelem vůbec vypláceny.

Fotogalerie
5 fotografií