Pohádky na gramodeskách nebo magnetofonu jsme jako malí poslouchali skoro všichni. Nejen díky tradici rozhlasové četby u nás se nedávno vrátily. A přivedly s sebou i detektivky, thrillery, sci-fi romány... Národ si konečně přestává myslet, že knihy na cédéčkách jsou jen pro nevidomé.

Na Světě knihy (veletrh knížek) bylo přítomno jak svěží mladé vydavatelství Tympanum, tak například Radioservis, jenž díkybohu ve své produkci zdaleka nečerpá jen z archivu ČRo z minulého století. Obě vydavatelství nabízejí vedle klasických zvukových cédéček i disky naplněné formátem mp3. Na jejích stránkách si mlvuné knihy můžete koupit.

Není nic snazšího, než si jednu dvě stáhnout do smartphonu nebo MP3 přehrávače a pustit ve vlaku nebo při žehlení košil do zvukovodů. Vybrali jsme pro vás několik kousků, které stojí za povšimnutí. Ale pozor: Jde o velmi návykovou záležitost!

Petra Hůlová: Přes matný sklo

"Novela Přes matný sklo je stylizovaný portrét mé vlastní rodiny," prozradila Petra Hůlová o textu, který napsala za jediný měsíc. Její babička jí prý pak o této novele napsala dopis, který si ale Hůlová ze strachu nikdy pořádně nepřečetla. Přes matný sklo předčítají Hana Kofránková a David Novotný.

Jaroslav Rudiš: Nebe pod Berlínem

Autor "knihy pro živé i mrtvé" napodobil zahraniční spisovatele a svůj debutový román si odvážně načetl sám. Dobře udělal. Nic nepotěší vášnivého čtenáře tak jako možnost čtyři hodiny poslouchat nekrácené myšlenky přímo z úst toho, kdo je vymyslel.

Virginia Woolfová: Deníky

Výběr z deníků významné anglické spisovatelky z let 1918 až 1941 načetla pro rozhlas před čtyřmi lety Taťjana Medvecká. Jako empétrojka ovšem vyšel v Radioservisu teprve letos v březnu. No, lepší později než vůbec.

Viktor Fischl: Všichni moji strýčkové

Novinka předčítaná osvědčeným Josefem Somrem. Česko-izraelský spisovatel a diplomat Viktor Fischl napsal láskyplné vyprávění o rodinné sounáležitosti příslušníků rozvětvené židovské rodiny Lípů v první polovině 20. století. Novela vykreslující různorodé životní cesty jedenácti vypravěčových strýčků poprvé vyšla v roce 1987.

Pavel Šrut: Lichožrouti se vracejí

To nejlepší a nejnovější nakonec: Hravý a oceňovaný Pavel Šrut už podruhé - díky spolupráci Tympana a nakladatelství Paseka - ve formátu pro ucho. A už podruhé u toho svým hlasem skvěle vypomohla Bára Hrzánová. Skoro pět hodin s lichožroutem Hihlíkem. Tohle je prostě radost.

Novinky a zajímavosti ze světa nových technologií hledejte na webu futurum.cz nebo klikněte ZDE!