Video
Video se připravuje ...

Trailer na videohru Until Dawn: Rush of Blood. Sony/Supermassive Games

Původní Until Dawn byl interaktivním slasherem, ve kterém jste svými činy rozhodli o osudu hlavních hrdinů. Rozumějte tím o jejich životě nebo smrti. V odbočce Rush of Blood budete rozhodovat jen o svém přežití, a to s dvojicí zbraní v každé ruce.

Z první hry si bere horor některá monstra a postavy, ale nějakou kdovíjak velkou provázanost nečekejte. Pokud jste originál nehráli, nevadí. Nic vám v užití Until Dawn: Rush of Blood bránit nebude. Leda možná strach a hrůza, které při hraní prožijete. Zda si neposkvrníte spodní prádlo, nezaručíme.

Připravte se na hrůzu. Při hře se budete vážně bát.
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Hra je kolejovou střílečkou v pravém slova smyslu hned ze dvou důvodů. Jednak jde o klasického zástupce tohoto retro žánru, jednak ve hře pojedete ve vozíku horské dráhy. Přívalům bubáků, monster, masových vrahů, přerostlých pavouků a obřích bossů se budete bránit palebnou silou.

Hrát lze s klasickým DualShockem 4 jen s VR helmou a PS kamerou, ale tu pravou zábavu zažijete se dvěma PS4 Move ovladači. Ty dokonale simulují zbraň v každé ruce a nejlíp se s nimi budete ohánět po potvorách. Míření je tak rozhodně nejlepší. Zbrojní arzenál čítá pěkné kousky.

Zbrojní arzenál je klasika videoher, ale osvědčená klasika.
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Naleznete v něm pistole, dvouhlavňové brokovnice, UZI, revolvery nebo granátomety. S těmi zaženete zplozence pekel zpět tam, kam patří, v sedmi levelech. Zavítáte na děsivou psychiatrii, do strašidelného hotelu nebo dolů. Sedm úrovní je ale málo a hru budete mít do tří hodin za sebou. Jenže kolejové střílečky jsou vždy krátké, jde o úděl žánru.

Abyste nemysleli jenom na střelbu, čekají vás ve hře i nástrahy jako cirkulárky, stromy spadané na koleje a další pasti. Vyhnete se jim nakláněním a shýbáním. Kamera totiž pečlivě sleduje váš pohyb. Při hraní vsedě to ale nikdy není příliš náročné. Čekají vás i alternativní cesty, takže se minimálně jedno opakování hry vyplatí.

Uvnitř vás nečeká nic dobrého.
Autor: Blesk - Ladislav Leimer

Tím nejlepším a nejhorším na hře je, že je skutečně děsivá. Má temnou atmosféru a z lekaček vám budou stát vlasy na hlavě. On je totiž pořádný rozdíl, když na vás skočí příšera na obrazovce a když máte herní dění díky virtuální realitě všude kolem. Hraní bylo vážně o nervy a vyzkoušeli jsme při něm i odolnost sousedů proti našemu ječení.

Vizuálně je hra temná a políbená temnou atmosférou, jenže z technického hlediska to takový zázrak není. Hry pro PS VR nelze porovnávat kvůli menšímu rozlišení s hrami pro PS4, jenže Until Dawn: Rush of Blood vypadá hůře než jiné startovní tituly. Rozhodně ji však hráč vnímá naživo ve VR lépe než na vytípaných screenshotech. Grafika tak nepotěší, ale neurazí.

Fotogalerie
12 fotografií
Until Dawn: Rush of Blood je sice krátká, ale zatraceně povedená hororová jízda. Jde o tu nejlepší hru, která je dostupná již při startu PlayStation VR. Pokud na ni máte dostatek odvahy, zahrajte si. Jestli se ale ulekáte k smrti, je to na vaše nebezpečí, my vás varovali.

Hodnocení Blesk.cz: 8/10

Plusy:
Skutečně děsivé lekačky
Klasická kolejová střílečka ze staré školy
Perfektní využití PS VR i Move ovladačů
Řádný zbrojní arzenál
Minusy:
Krátká zábava
Nic moc grafika
Infobox
Datum vydání: 13. říjen 2016
Platformy: PlayStation 4/PlayStation VR
Cena: 519 Kč
Výrobce: Supermassive Games
Vydavatel: Sony
Distributor v ČR: Sony
Jazyk: AJ