Until Dawn není videohra, ne v pravém slova smyslu. Je to interaktivní film, ve kterém rozhodnete, co se bude dít dál. Pokud si chcete zapařit klasickou hororovou videohru, zkuste Resident Evil HD Remaster nebo Evil Within, zde své panenské choutky neukojíte. Přesto nelze nevyslovit zklamání, že v Until Dawn nelze hrát víc, než je to možné.

Video
Video se připravuje ...

Trailer na Until Dawn. Youtube.com

Příběh přináší partu osmi mladých a roztoužených postav, které se vydávají do odlehlé chatky Blackwood Pines, aby uctili památku dvou ztracených a pravděpodobně zesnulých dvojčat Hannah a Beth, která zahynula rok před událostmi hry. Hráč jejich konec vidí na počátku hry a láme si hlavu, co se vlastně stalo.

Until Dawn je slasher se vším všudy. Tedy subžánr hororu, který se obvykle zaměřuje na partu mladých lidí, které jednoho po druhém likviduje psychopatický sériový vrah. A přesně tak se příběh tohoto interaktivního filmu vyvíjí. A nutno dodat, že i když má spoustu klišé, pobaví a zaujme. A někdy i poleká. I když je lekaček pomálu, tak když přijdou, budete řvát jako malé děti. Škoda, že je jich ve hře docela málo.

Dr. Hill na sezení.
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Nemalý podíl na tom mají i herci, kteří propůjčili svůj vzhled a hlas této pseudo videohře. Nejznámější hvězdou je kočička Hayden Panettiere (Hrdinové, Vřískot 4), která hraje odvážnou a dobrosrdečnou Sam. Skvěle jí sekunduje hezounek Brett Dalton (Agents of S.H.I.E.L.D.) a šíleně vypadající hollywoodská legenda Peter Stormare (Fargo). Nejznámější herec z obsazení hraje psychiatra, který mluví přímo k hráči.

Nemusíte hltat filmy, abyste pochopili, že zde nevystupují žádní béčkoví herci, ale skutečně známá jména. A jejich výkony jsou bravurní. Budete nadávat, co za pipku se šlo podívat za křikem, budete si říkat, že jde o typického frajírka, když se bude chtít předvést před slečnou, prostě slasher, jak se patří.

Mrtvola sem, mrtvola tam.
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
I když má příběh pevně dané základy, je jen a jen na vás, jak se vyvine a kdo natáhne brka. Hra je plná rozhodnutí, která posunou příběh kupředu. Until Dawn se opírá o teorii motýlích křídel, dle níž ovlivní události v celém vesmíru i to, že veverka upustí oříšek. Nedej bože, aby si u toho uprdnula. A takto hra funguje, jakmile něco uděláte, příběh se začne vyvíjet určitým směrem.

A dle vzoru efektu motýlích křídel nejde jenom o rozhodnutí o tom, koho zabijete a necháte žít, když si musíte vybrat, ale i právě zdánlivé maličkosti typu sejmu sněhovou koulí ptáčka, nebo ne, ovlivní dění. Navíc se dle vašich reakcí mají či nemají postavy více či méně rády, a to je legrace. Na příběh, zdá se nám, to ale velký vliv nemá.

Další důkaz.
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Během hraní narazíte na důkazy, které postupně budou odhalovat příběh a vraha. Zajímavější jsou ale totemy, které předvídají budoucnost. Díky nim budete varováni před nebezpečím, naopak získáte štěstí při věcech nadcházejících. A také můžete vidět svou smrt, což vám může pomoci při dalším postupu.

Until Dawn je ojedinělý zážitek, který trvá zhruba 8 až 10 hodin. Záleží na tom, jak moc se budete loudat. Jenže vězte, že průzkum prostředí je dost chabý. Chvíle, ve kterých skutečně budete ovládat postavy a procházet prostředí, jsou obvykle jednoduché a chce se po vás akorát, abyste se dopravili z bodu A do bodu B. Tohle je vážně interaktivní film, ne klasická hra.

Miku, jak se rozhodneš?
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Jenže jak tak vybíráte volby, které rozhodují o něčích životech, vzít je zpět nelze. Interaktivní film vydá na cca 9 hodin hratelnosti, a pokud chcete něco změnit, možnost nemáte. Tedy ne do dalšího hraní. To se rozhodně vyplatí, protože zjistíte, jak se Until Dawn jinak vyvíjí, co se děje jinak atd.

Vizuálně je hra rozporuplná, ale převážně pozitivní. Postavy a konkrétně obličeje nemají obdoby. Hrdinové vypadají jako hollywoodští herci a je radost na ně pohledět. Prostředí je už rozporuplné. Hra je tmavá jako noc, takže hned několikrát si budete říkat, že vidíte velké, smradlavé… Nicméně prostředí dokážou být hezká i zastaralá zároveň. Původně byl Until Dawn vyvíjen pro PS3 jako hra pro PlayStation Move.

Fotogalerie
26 fotografií
Na některých lokacích je to vidět, ale některé se zase mají k světu. Alespoň že pohybové ovládání zůstalo. Hru hrát můžete jak klasickým ovládáním tlačítky, páčkami, dotykovým touchpadem, tak pohybovými funkcemi. Volba je jenom na vás. Stejně tak to, kdo zemře. Until Dawn je ojedinělý zážitek, který vtáhne. Jen není pro všechny. Chcete se bát?

Hodnocení Blesk.cz: 7/10 

Plusy:

Slasher, jak má být
Děsivé lekačky
Výborné hollywoodské obsazení
Vaše rozhodnutí jsou důležitá
Opakované hraní se vyplácí
Slušná životnost
Efekt motýlích křídel
Minusy:
Člověk by si rád zahrál více
Explorace prostředí je chabá
Chodíte z bodu A do bodu B
Některé vizuálně rozmazané lokace

 

Infobox
Datum vydání: 26. červenec 2015
Platformy: PlayStation 4
Cena: 1599 Kč
Výrobce: Supermassive Games
Vydavatel: Sony
Distributor v ČR: Sony