Rakouský fotograf Stefan Baumann procestoval celou Evropu, aby zachytil tajemnou krásu opuštěných, rozpadajících se nemocnic. Opuštěné budovy s ponurou atmosférou ho přímo fascinují. "Na jedné straně vidíme ten úpadek, který v nás vyvolává špatné, temné až děsivé pocity. Ale zároveň můžeme také vnímat původní, pozitivní a životadárný účel, který tato zařízení měla," vysvětluje.

Jeho snímkům dominují opuštěná oddělení plná prázdných postelí, potemnělé a chátrající koridory či operační sály plné rezavějících přístrojů a nástrojů, jako vystřižené z hororového snímku. "Vidíme tyto staré instrumenty a můžeme si jen představovat léčebné metody, které se používaly před stovkami let. Poté, co si přečtete o stovkách lidí, kteří byli léčeni elektrošoky, nebo jim kvůli psychické nemoci otevřeli lebky, se na takových místech cítíte velmi zvláštně," popisuje Stefan.

Dobrodruh zachytil opouštěné nemocnice v Belgii a Itálii. Přesnou lokaci ale stejně jako kolegové z branže nikdy neprozrazuje. Chce tak tato místa ochránit před hordami nenechavců a uchránit je pro další podobné dobrodruhy.

Fotogalerie
24 fotografií