Buzludža se nachází ve výšce 1441 metrů nad mořem v místě, kde v roce 1868 proběhla konečná bitva mezi bulharskými rebely a Osmanskou říší. Po necelých 30 letech se v této oblasti tajně sešli bulharští socialisté a založili zde nové hnutí, předchůdce Bulharské komunistické strany.

Na památku této významné události tu komunistický režim nechal následně vybudovat monument. Na stavbě pracovalo přes 6000 lidí a náklady odhadem přesáhly 14 milionů leva, podle tehdejšího kurzu tedy zhruba 140 milionů československých korun. Veřejnosti se Buzludža otevřela v roce 1981. Do revoluce si tak moc slávy neužila a od té doby chátrá.

Bulharská vláda odhaduje, že oprava památky by přišla na 30 milionů leva (415 milionů korun), tolik peněz ale nemá. Opuštěná rozpadající se budova tak mezitím láká různé dobrodruhy, kteří se snaží dostat dovnitř, aby načerpali jedinečnou atmosféru tohoto pochmurného monumentu. Ti šťastnější, kterým se to povede, se pak mohou mimo jiné pokochat majestátním stropem s honosně vyvedeným nápisem: „Proletáři všech zemí, spojte se!“

Fotogalerie
23 fotografií