Město Rhodos

Historické centrum Rhodosu je od roku 1988 pod ochranou UNESCO.
Autor: profimedia.cz
Protřelí cestovatelé hledají ubytování v hlavním městě, které se nachází na samém severu ostrova. Přes den míří na pláže, jakmile ale sluneční žár poleví, vydávají se do historického centra Rhodosu, které je od roku 1988 pod ochranou UNESCO. Dominuje mu středověký Palác velmistrů, od kterého se lze zhruba 200 metrů dlouhou Rytířskou ulicí dostat do přístavu Mandráki, kde prý stál jeden z divů světa Rhódský kolos. (Ten však mělo zničit zemětřesení v roce 226 př. n. l.)  Nejrušnějším místem večer bývá Hippokratovo náměstí s množstvím taveren, kaváren i barů.

Prasonisi

Na nejjižnějším výběžku poloostrova Prasonisi spojuje dvě pevniny široká pláž.
Autor: profimedia.cz
Jak to vypadá, když dvě pevniny spojuje pláž? To spatříte na nejjižnějším výběžku ostrova. Kromě toho na Prasonisi uvidíte množství surfařů, protože zde prakticky pořád fouká. A skoro vždy spatříte pár nešťastníků, kteří nerespektovali zákaz, zajeli autem do písku a nemohou se z něj dostat.

Lindos

Zhruba uprostřed ostrova na východním pobřeží najdete jedno z nejhezčích měst celého Řecka – Lindos.
Autor: profimedia.cz
Zhruba uprostřed ostrova na východním pobřeží najdete jedno z nejhezčích měst celého Řecka – Lindos. Když se propletete křivolakými uličkami s bíle natřenými domy, dostanete se až na vrchol strategicky umístěného kopce, kde se nachází pozůstatky středověké johanitské pevnosti a chrámu Athény Lindské. Komu by se nechtělo stoupat po svých, může se nahoru dostat na hřbetu osla. Jízda je to zábavná a poněkud aromatická, loni stála 5 eur (cca 135 Kč). Výhled na město, stejně jako pobřeží, je ale odsud parádní. Zátoka pod městem nabízí atraktivní koupání!

Filerimos

Unikátní 18 metrů vysoká rozhledna ve tvaru kříže, ze které můžete pozorovat větší část ostrova i modř moře, se nachází na kopci Filerimnos.
Autor: profimedia.cz
Unikátní 18 metrů vysoká rozhledna ve tvaru kříže, ze které můžete pozorovat větší část ostrova i modř moře, se nachází na kopci Filerimnos nedaleko letiště, které je ostatně z tohoto místa jako na dlani. K pozoruhodné stavbě dojdete po křížové cestě vedoucí borovicovou alejí. Kromě toho zde můžete nahlédnout do kláštera, poblíž pak stojí za vidění i ruiny starověké akropole.

Kamiros

Kdo se zajímá o historii a archeologii, určitě by neměl minout starověký Kamiros.
Autor: profimedia.cz
Kdo se zajímá o historii a archeologii, určitě by neměl minout starověký Kamiros, jehož počátky podle odborníků sahají do druhého tisíciletí před naším letopočtem, nejvíce prosperoval v období 1000–400 před Kristem, osudným se mu stalo zemětřesení v roce 142, po kterém již nebyl obnoven. V lokalitě jsou k vidění pozůstatky amfiteátru, chrámu, lázní, kašny i domů. Areál najdete cca 30 km jihozápadně od hlavního města.

Údolí motýlů

V oblasti Petaloudes se velmi daří nočním motýlům.
Autor: profimedia.cz
Kdo chce vidět tisíce motýlů, měl by v červenci nebo srpnu zavítat do oblasti Petaloudes. Díky mikroklimatu ve zhruba pět kilometrů dlouhém údolí, kterým protéká potok (na řeckých ostrovech vzácnost), se zde nočním motýlům Callimorpha quadripunctaria mimořádně líbí, podle další teorie za to může i výskyt stromu ambroň východní. Na horním konci vycházkové trasy (vstup 5 eur – cca 135 Kč) se nachází kostelík Moní Panagías Kalopetras z roku 1782. A moc příjemná restaurace.

Monolithos

Po schodech vytesaných ve skále (236 m. n. m.) vystoupáte v západní části ostrova k pozůstatkům středověké pevnosti, která nebyla nikdy dobyta.
Autor: profimedia.cz
Po schodech vytesaných ve skále (236 m. n. m.) vystoupáte v západní části ostrova k pozůstatkům středověké pevnosti, která nebyla nikdy dobyta. V areálu stojí tři kaple, z toho dvě původní, je odsud atraktivní výhled do vnitrozemí i na okolní ostrůvky. A když už tu budete, zajděte si na moc hezkou oblázkovo-písečnou pláž Fourni, která je z obou stran ohraničena skalami. Kdo by chtěl výlet okořenit i o nějaký ten chuťový vjem, bude vítán v místní taverně.

Tipy na pláže

Faliráki - nejvyhlášenější dlouhá a široká písečná pláž u stejnojmenného městečka.

Anthony Quinn - podle mnoha jedna z nejhezčích. Ke kamenité zátoce dojdete z Faliráki.

Tsambika - moc hezká písečná pláž, po výstupu na kopec můžete navštívit kostelík.

Kallithea - většina turistů sem míří obhlídnout bývalé lázně, ale je zde i moc hezké koupání a potápění.

Pefki - písečno-oblázková pláž vzdálená zhruba 7 km od Lindosu.

Afandou - velmi hezká a klidná tři km dlouhá oblázková pláž mezi Faliráki a Kolymbií.

Rady na cestu:

Jak po ostrově?

Ostrov křižuje množství autobusů, nejfrekventovanější spojení je na trase Rhodos – Faliráki – Kolymbia – Lindos.

Za kolik?

11denní zájezd s all in koupíte v last minute nabídce už za 13 000.

Kde se ubytovat?

Kdo miluje rušná místa, měl by volit mezi hlavním městem a centrem Faliráki.

Fotogalerie
7 fotografií