Vydejte se po horách Zlínska

Na východě Zlínského kraje se nachází několik zajímavých hornatých oblastí, které byste při plánování výletu do přírody měli vzít v potaz. Vyrazit můžete například po stezkách přírodního parku Hostýnské Vrchy. Jako výchozí bod můžete použít Bystřici pod Hostýnem, Slavkov pod Hostýnem, nejlepší je ale odstartovat v obci Rusava. V okolí naleznete řadu vrcholů, na které můžete vystoupit. Vydat se můžete třeba na Hostýn, Javorník, Čerňava nebo Kelčský Javorník, na kterém se nachází i rozhledna. Skvělou destinací pro objevování přírody Zlínska je i Vizovická vrchovina. Pokud se vydáte z Pozlovic na sever po modré turistické stezce, čeká vás nerušená procházka téměř nedotčenou přírodou.

Pevný jako skála – příroda Zlínského kraje

Skály mají zvláštní kouzlo. Někteří je vyhledávají kvůli jejich velikosti a kráse, jiní na ně šplhají. A ve Zlínském kraji skal nalezneme opravdu mnoho. Mnoho skalních masivů se nachází například v okolí vrcholu Tisový, tedy severně od obce Podkopaná Lhota. Nedaleko hory se nachází skalní věž Rarášek a Čertovy skály. Skalních útvarů pojmenovaných „Čertovy skály“ ale ve Zlínském kraji nalezneme více. Nachází se například u obcí Fryšták nebo Lidečko. V okolí poslední jmenované obce můžete objevit i jeskyni Naděje i skalní uskupení Mrazový srub pod Krajčicí. Jednou z nejdostupnějších a zároveň nejkrásnějších skalních lokalit jsou ale Lačnovské skály. Nachází se severně od obce Lačnov, ze které k nim vede naučná stezka Vařákovy paseky.

Do Zlínského kraje za vodou

Zlínsko nabízí milovníkům přírody i řadu vodních ploch. Ať už hledáte letní ochlazení, nebo se chcete loudat v okolí jezer a nádrží, zde jste správně. Na výlet můžete vyrazit třeba do okolí vodní nádrže Bystřička. Nachází se na Vsetínsku a v jejím okolí se nachází mnoho hor, přírodních rezervací i parků. Celé okolí je navíc protkáno kvalitními turistickými stezkami. Dále můžete vyrazit k Chropyňskému rybníku. V okolí se nachází řada parků i polí. Lokalita je navíc perfektně dostupná. A Kroměřížsko nabízí také lom v Kurovicích. Díky překrásné přírodě zde donedávna dokonce platil zákaz koupání. To v okolí Uherského Hradiště doporučujeme návštěvu jezera Louky. Ale pokud se skutečně chcete koupat „jen mezi horami“, vyražte k nádrži Všemina. V okolí nádrže se kromě hotelu, silnice, lesů a hor nic nenachází.

 

Tipy na dovolenou ve Zlínském kraji

Další související odkazy

Zámek Lešná

Nejkrásnější hrady a zámky Česka: Jihomoravský a Zlínský kraj

Hrad Buchlov 

Slovácké slavnosti se nesly v duchu tradice: Návštěvníci mohli vidět i přes 100 let starý kroj!

Zámek Kroměříž

Další články na Blesk.cz: