Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Můžou za smrt pacienta v nymburské nemocnici lékaři? Skoro mě poslali do p*dele, říká zeť zemřelého

Autor: Tomáš Koníček - 
20. října 2016
05:01

Otec zemřel v nymburské nemocnici. Dceři se smrt nezdála. Proto se obrátila na policii. A tušení Soni J. z Vrbové Lhoty se potvrdilo. Bylo zjištěno, že za smrt otce mohou údajně lékaři. Policie obvinila primáře a dva doktory.

Za smrt Jiřího H. (†65) může údajně mladý doktor z nymburské interny a také jeho nadřízený, primář Václav Hulínský (50). Oba jsou obviněni z usmrcení z nedbalosti. Primář a ještě další lékařka dokonce i z padělání a vystavení nepravdivé lékařské zprávy. Prý se snažili zahladit stopy.

„Otec byl diabetik. Vůbec nevím, co mu tam dávali. Podali jsme trestní oznámení, aby se věc prošetřila. Teď máme informace od policie, ale nechceme mluvit o podrobnostech, aby se nezhatilo vyšetřování,“ řekla Soňa J., dcera Jiřího. Společně s rodinou chtěla případ zveřejnit v médiích, ale raději se držela v ústraní.

„Hodně nás to štve. Mělo by se to vědět, co se v té nemocnici děje,“ řekl Blesku její muž, který byl druhý den po úmrtí ve špitále, aby zjistil, co se vlastně stalo. „Obíhal jsem to tam a skoro mě poslali do p*dele. Takže jsme se obrátili na policii a tohle z toho vyplavalo. Uvidíme, co bude dál,“ řekl zeť zemřelého.

Oba mají obavy, aby se věc dostala vůbec k soudu a viník mohl být potrestán. „Možná řekneme detaily později. Poradíme se se zbytkem rodiny. Ještě mám dva sourozence,“ vysvětlila paní Soňa.

Podle rodiny obchází špitál, který patří městu Nymburk, špatná pověst. „Co jsme slyšeli, tak je nemocnice, vyjma porodnice, celkově špatná. Proslýchají se věci, kdy si říkáme a doufáme, že to nemůže být snad ani pravda,“ tvrdí zeť pana Jiřího. „Už tam nepůjdu, i kdybych omdlévala,“ dodává jeho žena.

Co se tehdy stalo?

Diabetik Jiří H. (†65) byl letos v květnu na interně nymburské nemocnice. Ošetřující doktor prý ale přehlédl, že potřebuje inzulin, a primář po šesti dnech rozhodl o propuštění.

Jiří byl převezen do domu s pečovatelskou službou (zde bydlel) a tam se zjistilo, že je v kritickém stavu. Po okamžitém převozu zpět do nemocnice zemřel. Primář interny Václav Hulínský (50) údajně poté společně s další doktorkou zfalšoval zdravotní dokumentaci, podle které byl Jiřímu inzulin podáván.

Primáři a doktorovi hrozí šest let vězení, doktorce dva roky. Hulínský se vyjádřil jen stručně. „Obviněný není obžalovaný. Nic jsem neudělal,“ řekl a zabouchl před novináři dveře ambulance.

MILLLIS ( 21. března 2017 18:40 )

No tobe ten pocitac evidentne taky moc nejde, vseznalku

MILLLIS ( 21. března 2017 18:37 )

Tohle aby clovek poslal FBI na rozsifrovani

MILLLIS ( 21. března 2017 18:34 )

Kazdej clovek je omylnej, bezesporu... Ale lekar by nemel byt arogantni k patientum, vzdyt se zavazal, ze jim bude pomahat. A falsovani zdravotnicke dokumentace (kde se jedna o zdravi ci dokonce zivot pacienta) je neomluvitelny!! Nechapu, jak dotycni mohli dostat tak nizke tresty... falsovani se urcite bezesporu prokazalo - zakaz cinnosti na dozivoti! Takovi "lekari" a "sestricky" nemaji ve zdravotnictvi co delat! Jaky je pak rozdil mezi nimi a Mengelem? pro me zadnej....

Lochness ( 23. října 2016 23:27 )

Vím o této kauze jen kusé informace ze 2 článků v Blesku. Nicméně nemohu zaboha uvěřiti tomu, že dcera zesnulého - S. J. - z Nymburku blízké Vrbové Lhoty (11,5 km) - ani 2 další potomci (alespoň tak to chápu dle kontextu) - ač věděli o tom, že jejich otec trpí závažným deficitem kognitivních funkcí a současně je léčen inzulinem - si denně nezjišťovali aktuální hladinu glykemie v krvi - např. zcela běžným a dostupným "proužkovým" glukometrem. Znám řadu lidí, kteří poté, co jim byla diagnostikována DM 1. typu (diabetes) s nutností doživotně si píchat inzulín a držet dietu, neváhali a investovali (a dále průběžně investují) nemalou částku do kontinuálního monitorování glykemie speciálním zařízením, díky kterému (+ životosprávě) žijí opět plnohodnotný život. Znám ovšem i pravý opak - lidi, jejichž mottem je "celý život jsem si platil zdravotní pojištění, tak nyní za své zdraví nedám ani halíř" a za problémy se zdravím vidí omyly lékařů. Já pořád nemohu pochopit žebříček hodnot některých jedinců.

Daniella ( 20. října 2016 22:13 )

Mam velmi špatnou zkušenost s Nymburskou nemocnicí, vlastně tu nejhorší. Zemřel mi manžel ve věku 55 let - zanedbání péče. Neomluvitelné!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání