Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

V dotovaných školních jídelnách lacině a rádi jedí i senioři, zlobí se restauratéři

Autor: ČTK, nkov - 
26. září 2018
14:40

Školní jídelny vařením obědů pro seniory a další komerční návštěvníky nekale konkurují restauracím. Běžné provozovny to značně znevýhodňuje a poškozuje. Tvrdí to Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP ČR), podle které problém nabírá větších rozměrů a může být pro řadu malých provozoven zásadní. 

Průzkum ukázal, že cenově zvýhodněný oběd ve školní jídelně využívá každý osmý důchodce. Podle předsedy představenstva asociace Karla Havlíčka nelze míchat dohromady sociální a komerční služby.

„Školní jídelny mají sloužit pouze pro žáky a zaměstnance školy. Jejich dotování a cílená podpora dává smysl do momentu, pokud se z toho nestane komerční aktivita, která poškozuje nedotované restaurace,“ uvedl Havlíček. Dotované školní jídelny, které začínají poskytovat služby pro běžné návštěvníky z ulice, se podle asociace mohou stát „dalším hřebíčkem“ pro řadu malých provozoven.

„Jedná se o jasnou podporu, například osobních nákladů, a i když školní jídelna nabízí pokrmy za jiné ceny než pro žáky, nemají jim běžné provozovny šanci konkurovat,“ tvrdí asociace. Podle její analýzy připadá v Česku 265 obyvatel na jednu restauraci nebo hospodu.

Senioři se spokojí i s obědem za méně než 50 korun

Asociace ve spolupráci s agenturou Ipsos v září zmapovala problematiku v anketě mezi seniory nad 70 let. Z výsledků vyplynulo, že téměř čtvrtina seniorů využívá cenově zvýhodněných obědů, přičemž téměř polovina z nich se stravuje ve školních jídelnách. Třetina z nich počítá s cenou mezi 61 až 70 korunami za oběd, téměř čtvrtina mezi 51 a 60 Kč a pětina pořizuje oběd za méně než 50 korun. Podle spolumajitele sítě restaurací Hospodska Luboše Kastnera oběd s cenou nižší než 100 Kč vůbec neodpovídá ekonomické realitě.

„Komerční stravování na univerzitách, školách i v dalších dotovaných zařízeních je jednou z příčin, proč restaurace i hospody nemají dostatek prostředků na rozvoj. Provozovatelé jídelen povětšinou neinvestují do vybavení, platí minimální nájmy, nejsou motivovaní kvalitou jídla, neinvestují do interiéru ani do rozvoje personálu,“ uvedl Kastner.

Školní jídelny nenajdete všude

Podle údajů ministerstva za rok 2013 bylo v Česku celkem 8125 školních jídelen, ve kterých se stravovalo 1,65 milionu žáků a studentů. Rodiče financují pouze potraviny, peníze na mzdy posílá ministerstvo a provoz školních jídelen hradí jejich zřizovatel. Školní jídelny v Česku fungují 55 let.

Podobný systém má třeba i Francie nebo skandinávské země. Ve většině vyspělých zemí ale podobný systém školního stravování chybí, jde třeba o Británii, Belgii, Nizozemí, Španělsko, ale i USA. V Rakousku a Německu má vlastní jídelny asi pětina škol.

Video  „Děti utíkaly ze školy a nakupovaly ve večerce.“ Jak změnila pamlsková vyhláška školní bufet?  - David Budai, Petr Soukup, Blesk TV
Video se připravuje ...

flora ( 27. září 2018 14:10 )

Tebe asi našli na schodech kostela a díky celé společnosti jsi dosáhla plnoletosti. A možná saješ společnosti i teď. Jinak by ti rodiče a prarodiče museli ,za tohle co píšeš,jednu natáhnout, nejlépe zmrzlou opratí. Ty bystrouško

flora ( 27. září 2018 14:05 )

To EET prostě hospodský neskousnou . Tak se obují zas do neslabšího článku společnosti. Pro důchodce rozvoz jídla zajišťují i Domovy pro seniory. Ať si hospodský tedy udělá vývařovnu, kde dokáže uvařit polévku s hlavním jídlem za 70 kč vč. rozvozu po vsích, kde není ani obchod a nemusí se navážet do důchodců. Ti k hospodským na polévku za 60 a na hlavní jídlo za 160 určitě chodit a jezdit denně nebudou.Nebo mohou jít hospodští makat do montovny, když se jim jejich podnikání nelíbí.

semerad ( 26. září 2018 17:50 )

Tendenčně napsaný článek a hlavně nadpis...dotované obědy jsou pouze pro stravující žáky a studenty. Důchodci a jiní cizi strávníci ve školních jídelnách mají v ceně oběda započtenu mzdovou i provozní režii včetně marže. Měli byste si před napsáním článku zjistit pravdu a nenahrávat neznalým k navážení se do důchodců. Na obědy chodí i maminky na mateřské či rodičovské dovolené a obědy dávají i svým malým dětem.A jak tady někdo psal je to jistě hlavně z důvodu zdravého a vyváženého jídelníčku vhodného i pro důchodce a maminky.

ellenic ( 26. září 2018 16:55 )

zada Co do toho taháš Lucii Vondráčkovou, ubožáku. Hleď si svého, asi nebudeš zrovna elita národa. Když nemáš co komentovat, tak vytáhneš krávoviny posbírané na Lucii .

zada ( 26. září 2018 16:43 )

Nejde jen o peníze, důchdci dobře vědí, žepro děti se ještě vaří zdravě, bez náhražek atd. Restauratéři ať si sundají máslo z hlavy. Do restaurací chodí hodně málo lidí. Akorát Lucie Vondrářčková nevaří a nechává si zasílat jídlo z restaurace , ale bohužel z kanadské, takže naši restaruratéři nedostanou nic, a tady v Praze ,jak říkala do barů nechodí, za ní chodí chlapi domů a co jim nabízá ví bůh . Hoši restauratérský naši důchdci patří mezi šetřivou generaci. Když nebudou jíst ve školních jídelnách zdravé jídlo, tak si radši uvaří

Zobrazit celou diskusi