Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Minimální mzda vyšší o 1200 korun. Maláčová ji navrhne vládě navzdory sporům

Video se připravuje ...
Autor: ČTK, nkov - 
26. září 2018
09:40

Přes neshodu na pondělním jednání tripartity ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) předloží vládě do dvou týdnů návrh na zvýšení minimální mzdy od příštího roku o 1200 korun na 13.400 korun měsíčně. Zopakovala, že podle ní jde o kompromis mezi požadavky odborů prosazujících nárůst o 1500 korun a zaměstnavatelů, kteří odmítli ustoupit od návrhu na zvýšení o 800 korun. Další termín jednání se sociálními partnery Maláčová dohodnutý nemá.

„Pozice v pondělí večer byly poměrně vyhraněné, takže nevím, jestli se nám podaří posunout někam dál,“ uvedla ministryně Jana Maláčová. ČSSD do pondělí prosazovala přidání o 1500 korun, premiér Andrej Babiš (ANO) mluvil o navýšení o tisícikorunu.

Ministerstvo práce předložilo koncem srpna návrh vládního nařízení se zvýšením minimální mzdy od ledna o 1500 korun na 13.700 korun, tedy o 12,3 procenta. Proti skokovému navýšení se stavěli zaměstnavatelé, podle nich si menší podniky tak razantní přidání dovolit nemohou. Nesouhlasila ani Asociace samostatných odborů (ASO) jako druhá odborová centrála v zemi, obávala se rušení míst. Uvedla, že by se spokojila s 1000 korunami.

Stejný scénář a výsledek mělo vyjednávání o nejnižším výdělku i loni. ČMKOS žádala 1500 korun navíc, zaměstnavatelé nabízeli 800 korun. Kabinet pak rozhodl o přidání o 1200 korun na letošních lednových 12.200 korun.

S nejnižším výdělkem se má zvednout nejspíš i zaručená mzda podle složitosti práce a kvalifikace, a to o 1200 až 2400 korun. V chystané novele zákoníku práce pak ministerstvo počítá s tím, že by se od roku 2020 minimální mzda stanovila vždy tak, aby od ledna odpovídala polovině průměrného výdělku z předloňska.

Zaměstnavatelům vadí, že musí přidávat i ve všech stupních zaručené mzdy. Stěžují si na vysoké výdaje. Jen u pracovníka s nejnižším výdělkem by původní zvýšení o 1500 korun vyšlo s odvody na 24.120 korun ročně, při přidání o 1200 korun to bude o něco méně. Podle ministerstva práce za minimální mzdu pracují asi čtyři procenta zaměstnanců, tedy kolem 150.000 lidí.

Zaručená mzda ve stupních

Minimální mzda představuje nejnižší cenu práce. Pojem zaručená mzda zavedl v roce 2007 zákoník práce. Je to nejnižší výdělek, na který má člověk nárok podle složitosti vykonávané činnosti a odbornosti. Vyplácí se v osmi stupních. Nejnižší odpovídá minimální mzdě, nejvyšší aspoň jejímu dvojnásobku.

Loni minimální mzda odpovídala podle ministerstva práce 37,3 procenta průměrného výdělku. Letos by se podíl mohl zvednout na 38,5 procenta. V minulém volebním období si koaliční vláda ČSSD, ANO a lidovců předsevzala, že přiblíží nejnižší odměnu 40 procentům průměrné mzdy.

mandat ( 26. září 2018 10:32 )

Jak smesne a tragicke zaroven, politici si zvysuji platy po tisicich a normalnim lidem davaji almuzny.20 000 korun by melo byt zivotni minimum v CR, vzhledem k vasim cenam,co tam mate.Stat,ktery se neumi postarat o sve nemocne,postizene a potrebne obcany je vic,nez ostudou.Hlavne, ze cikanske obyvatelstvo parazituje na vysokych soc. davkach a nic pro to nedela.Normalni clovek i s jednou nohou je posilan do prace.Stydte se.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa