Jde o ornou půdu o celkové rozloze sedm hektarů v katastru obce Málkovice v blízkosti čerpací stanice u dálnice D5 na Tachovsku. Skamene a jeho příbuzná se u soudu žalobou domáhali po Státním pozemkovém úřadu (SPÚ) jejich převedení.

Právní zástupkyně SPÚ u soudu argumentovala tím, že Skamene nesplňuje pro jejich převedení stanovené podmínky. „Musí být dlouhodobá, aktivní, leč marná snaha oprávněné osoby získat náhradní pozemek ve veřejných nabídkách za nezákonný postup SPÚ vůči této osobě,“ uvedla zástupkyně SPÚ. „Nefunguje to tak, že restituent si ukáže na pozemek a ten dostane,“ dodala zástupkyně SPÚ.

10 let liknavosti

Jenže soud to viděl jinak. „Deset let se žalobci domáhali svých práv. Jednání SPÚ bylo liknavé a žalobcům teď soud vyhověl. Tyto pozemky jim může stát bez problémů vydat. Jejich cena činí 102 tisíc korun. Je tak zhruba o dva tisíce Kč vyšší než jejich restituční nároky. Rozdíl musí žalobci zaplatit SPÚ,“ řekl soudce František Kříž, který tak dal za pravdu zmocněnkyni herce Zuzaně Navrátilové.

Ta u soudu tvrdila, že předchozí soudní rozhodnutí jednoznačně potvrdila, že jednání SPÚ v tomto restitučním řízení vykazovalo znaky svévole a libovůle.

Místo Vršovic pozemky u dálnice

Romanovi Skamene a jeho příbuzné Magdaleně Šonkové soudy už dříve přiznaly restituce přesahující dva miliony korun a oba byli uznáni jako vlastníci k pozemkům v pražských Vršovicích. Ty se jim nevydávaly zpět a oni tak mohli žádat SPÚ o jiné pozemky, což také učinili. Zbývalo vypořádat už jen poslední část – právě v hodnotě 100 tisíc. Proč si nyní dvojice vybrala tyto konkrétní pozemky u dálnice D5 na Tachovsku, není jasné.

VIDEO: Již zesnulý Ivan Jonák versus Roman Skamene: Takhle si vyřizovali účty před kamerou Blesku!

Video
Video se připravuje ...

Mrtvý Jonák versus Skamene: Takhle si vyřizovali účty před kamerou Blesku! David Turek, Ondřej Rybár