Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Propaganda v dětském pořadu? Kritici zuří na ČT, štve je reportáž Déčka o Palestině

Autor: Jaroslav Šimáček - 
10. září 2018
11:35

Česká televize čelí na sociálních sítích kritice za reportáž odvysílanou o víkendu na kanálu ČT :D. Pojednávala totiž o „Izraelem okupovaném území Palestiny“ a školácích, kteří na začátku školního roku nemají dostatek peněz, protože jim Trumpovy Spojené státy žádné neposlaly. „Propaganda,“ zuří část diváků. A ti umírněnější se ptají: patří vůbec tahle blízkovýchodní problematika, složitá mnohdy i pro dospělého diváka, na obrazovky dětského kanálu?

Palestinští žáci strádají, školy nemají dost peněz na učitele. Západ sice finančně přispíval, ale Spojené státy pod vedením Donalda Trumpa neposlaly nic. A tak za utrpení dětí může zlý Trump a Izrael. Takové poselství si dle kritiků mohly děti odnést ze sobotního vysílání Zpráviček na dětském kanálu ČT :D.

Vášnivé reakce: „S propagandou jděte do p*dele“

Rázem se ozvali zastánci amerického prezidenta, ale i tradiční kritici České televize, kteří nejednou sahají k argumentu v podobě koncesionářských poplatků a toho, co za ně veřejnoprávní televize vysílá.

Objevili se mezi nimi i politici. „Ahoj holky a kluci z redakce vymývačů mozků Zpráviček ČT,“ napsal Michal Moroz z Realistů a poslal autory kvůli údajné propagandě do oněch míst.

Školáci bez peněz. Kvůli Trumpovi?

O co v reportáži přesně šlo? „Teď se podíváme do dnešních škol na Izraelem okupovaném území Palestiny. Jejich žáci se obávají, že je nebude mít kdo učit. Peníze na školství dosud darovaly bohatší západní země a rozdělovala je OSN. Spojené státy americké ale letos žádné peníze neposlaly a ty teď palestinskému školství chybějí,“ říká moderátor.

A uvádí tak půlminutovou reportáž Blanky Závitkovské o tom, jak 100 tisícům palestinských dětí v pásmu Gazy začal školní rok, ale jejich ředitelé nemají peníze na výplaty pro 22 tisíc učitelů a chybí též prostředky na učebnice i pomůcky. Malá Ranin si pak stěžuje: „Rodiny nemohou koupit dětem věci do školy, knihy a oblečení, přesto se chceme učit co nejlíp, abychom znalostmi mohli lépe čelit okupaci.“

Trump příspěvky skutečně seškrtal, ale...

V reportáži dál zazní, že USA svůj příspěvek seškrtaly letos o stovky milionů dolarů a školáci věří, že peníze, které nedodaly Trumpovy Spojené státy, alespoň částečně dorovnají evropské země.

Trump varoval, že sníží příspěvek OSN již loni. Podíl USA do rozpočtu této organizace označil za nespravedlivý. Letos v červnu pak došlo i na otevřený spor mezi USA a OSN - Trumpova země se rozhodla opustit Radu OSN pro lidská práva a nařkla ji, že je zaujatá právě proti Izraeli.

Protesty vyvolal i přesun ambasády

Na konci července pak The Washington Post uvedl, že vláda USA se rozhodla zrušit veškeré financování pomoci OSN palestinským uprchlíkům kvůli tomu, že „zásadně mění politiku na Blízkém východě“ a připravuje vlastní plán pro přetrvávající izraelsko - palestinskou krizi.   

Protesty vzbudil i další krok, kdy USA v květnu 2018 oficiálně otevřely americkou ambasádu v Jeruzalémě, což se Palestincům pramálo zamlouvalo. Ambasáda se tam přesunula z Tel Avivu, aktu se Trump osobně neúčastnil, vyslal však svou dceru Ivanku.

Situace kolem sporů Izrael vs. Palestina je přitom obecně složitá. Samotné Pásmo Gazy je pak dlouhodobě konfliktním prostředím, ve kterém umírají lidé - a to kvůli různým střetům a demonstracím. Od konce března tam zahynulo na 170 Palestinců, často však patřících k radikálnímu palestinskému hnutí Hamás.

14. května 1948 přitom uplynulo 70 let od založení nezávislého Státu Izrael, který se však nadále dostává do konfliktů s Hamásem a vedle střetů vojáků s demonstranty dochází i na střelbu raketami. Nevoli Palestinců pak vzbudil i krok, ve kterém Izrael v roce 2007 podpořil Egypt - a to blokáda Pásma Gazy, která způsobila ekonomickou krizi na tomto území.

„Slušná masáž,“ diví se diváci

Neutěšená a složitě řešitelná situace ve vysílání ČT :D diváky zarazila. „To už, aby se člověk s dětmi díval i na zprávičky, aby jim informace uváděl na pravou míru... :(,“ posteskl si duchovní Jednoty bratrské z Rokycan Richard Kraus.

Objevily se však i ostřejší komentáře. „Pěkný hnus se hrne opět z ČT - indoktrinujeme malé děti tím, jak je ten Izrael a USA škaredý, protože znemožňuje malým Palestincům chodit do školy,“ postěžoval si další z diskutujících. „Slušná masáž,“ podivoval se v reakcích diskutující Pavel Šulc.

Video  Trump naštval Palestince, pálili pak vlajky USA i jeho portrét  - Reuters
Video se připravuje ...

Pitomá reportáž, přiznává elitní reportér ČT

Pochybení přitom připustil i dlouholetý blízkovýchodní zpravodaj Jakub Szántó, který se z Izraele přesunul zpět do Prahy a nahradil ho bývalý moderátor Událostí, komentářů David Borek.

„Ta reportáž je pitomá, nepřesná a zavádějící. Zvlášť proto, že není o Západním břehu, kde školy provozuje Fatah z vlastních příspěvků, ale z Gazy, kde působí UNRWA. A Gaza okupovaná není. Promluvím si o tom s autorkou,“ napsal na Twitteru Szántó.

Zmínil při tom palestinskou politickou stranu se sídlem v Ramalláhu Fatah a také UNRWA - Úřad OSN pro palestinské uprchlíky na Blízkém východě. Držitel novinářské Peroutkovy ceny Szántó platí za znalce poměrů, na „Blizáči“ - jak Blízkému východu sám říká - strávil pět let. Letos o prázdninách se vrátil na Kavčí hory, zahraničním reportérem, který však bude létat za událostmi z Prahy, zůstává.

„Tam se pořád nestřílí, ono to tak vypadá. (...) Zdaleka ne všechno v tomhle prostoru se týká válek nebo nějakého politického násilí,“ řekl při svém návratu Českému rozhlasu a dodal: „Ano, je pravda, že mě baví být, kde se něco děje, ano, jako historika mě baví být na místech, o kterých si za pár let přečtu v knihách dějepisných velmi často od lidí, kteří tam nebyli, takže mám takové to privilegium: Ale, ale, ale, takhle to nebylo. Což už se mi děje a za což jsem velmi rád. Mám rád nebo miluji Blízký východ ne kvůli tomu střílení, ale navzdory tomu střílení. Já se bez toho obejdu.

Pochybilo při své reportáži z „třeskuté“ Palestiny skutečně Déčko? A zaregistrovala ČT oficiální stížnost? Na dotaz Blesk Zpráv mluvčí České televize Karolína Blinková zatím neodpověděla. Jisté však je, že Zprávičky na Déčku vzbuzují rozruch opakovaně. Třeba když uvedly reportáž k výročí sovětské okupace z října 1968.

schmid ( 10. září 2018 17:53 )

číst a psát chudáčci palestinští neumí ale jak odpálit raketu,na to jsou ti parchanti mistři

dementi-blesk-cz ( 10. září 2018 17:46 )

Dvořák je ču.rák jako pleskáči.

flora ( 10. září 2018 16:45 )

Izrael,Palestina, pásmo Gazi, OSN, Fatah, Trump... zeptejte se středoškoláků co to je, kde to je a o čem to je. Budou na vás koukat jak vyvoraný myši, ani dosplý tuhle probmatiku nepobere celou. Co si asi ty děti z toho vysílání mohly odnést? Leda tak sušenky ze špajzu nebo nanuka z lednice ,pro které si během pořadu došly . Televizir ale nevypnuly, takže tzv.sledovanost byla

rubina ( 10. září 2018 14:41 )

Prosím vás za co platíme koncesionářske poplatky když nám p.Dvořák zabezpečuje samé reprízy. Je to jeden velky hnus ČT a když to není opakování 100 let starých programů je to propaganda.Fuj.

arne100 ( 10. září 2018 14:13 )

Satanas.Když nic nevíš o co tam jde tak raděj drž pysk.Kdyby se Palestýnci chovali slušně tak by tam byl klid a žádná okupace není a nikdy nebyla to je jen v tvé duté hlavě.Alespoň vidíš jak by se tady chovali slimáci.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa