Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zeman se vysmál kauze telefonů z Číny, Babiš se diví. A Trump zvažuje plošný zákaz Huawei

Autor: ČTK, simao - 
27. prosince 2018
10:57

Kauza čínských telefonů Huawei rezonuje na sklonku roku v české i zahraniční politice.  Andrej Babiš dostal předvánoční „masáž“ od čínského velvyslance, český expert Petr Kolář mluví o čínském diplomatickém nátlaku a Babiš sám se nyní vrací k „velice nestandardnímu“ jednání velvyslance. Miloš Zeman naopak vytáhl ve svém vánočním poselství mandelinku bramborovou i „špionománii“, jinak ale vidí celý problém prezident USA Donald Trump, který zvažuje plošný zákaz Huawei. Obavy z čínské značky má také britský ministr obrany Gavin Williamson.

Zrcadlo, zrcadlo, kdo je v Česku nejmocnější? Vypadá to, že tou osobou není ani prezident, ani premiér, ale čínský ambasador v Praze. Zhang Jianmin si totiž den před Štědrým dnem povolal Andreje Babiše (64, ANO) kvůli varování českých úřadů před čínskými společnostmi. Podle verze „rudých“ se Babiš kál.

„Předmětem schůzky bylo prohlášení NÚKIB,“ potvrdil Deníku N schůzku premiér. Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost totiž v uplynulých dnech varoval, že výrobky firem Huawei a ZTE představují bezpečnostní hrozbu pro stát. A ačkoliv se Babiš nad varováním úřadu pozastavil, nechal čínské telefony z Úřadu vlády stáhnout.

Kolář: Naprosto nevhodný nátlak

Jenže toho měl zřejmě brzy litovat. „Unáhlené rozhodnutí o stahování produktů firmy Huawei ve veřejné správě bylo způsobeno zavádějícím varováním,“ interpretovala schůzku s Babišem čínská ambasáda na sociálních sítích.

Podle Číňanů Babiš také ujistil, že se se stanoviskem NÚKIB vláda neztotožňuje. „Česká republika je v rukou servilních kolaborantů s nedemokratickými mocnostmi,“ komentoval to na Twitteru šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek (58).

Podle bývalého velvyslance v Moskvě a Washingtonu Petra Koláře (56) Číňané porušili diplomatický protokol. „Působí to nátlakově, působí to naprosto nevhodně. Pokud se dohodnou obě strany, vydají společné prohlášení. Ale ne jednostranné prohlášení čínské ambasády. Doufám, že se tím bude česká diplomacie ještě zabývat a že si bude pan velvyslanec muset ještě reakci z české strany vyslechnout,“ řekl Kolář Blesku s tím, že schůzka klidně mohla počkat až po svátcích.

O setkání v Sokolovně v Průhonicích informovala na Facebooku právě čínská ambasáda. V prohlášení uvedla, že varování se „nezakládá na skutečnosti“, mělo nepříznivý dopad a čínská strana proti němu protestuje. „Čínská strana bere na vědomí úsilí české vlády o nápravu příslušných chyb a doufá, že česká strana přijme účinná opatření, aby zabránila opakování podobných událostí, a bude účinně chránit legitimní práva a zájmy čínských firem,“ napsala ambasáda.

Zeman zmínil čínské mobily i v poselství

Podle NÚKIB jsou obě firmy s ohledem na právní a politické prostředí Číny nuceny vykazovat součinnost při naplňování zájmů Číny včetně podílu na zpravodajských aktivitách.

Nad kauzou kolem Huawei se ve svém vánočním poselství krátce pozastavil i Miloš Zeman. To když mluvil o „hysterické vlně“, kterou nazval „špionománií“. „Víte, ti, kdo nás neustále varují před špiony, z nás tak trochu dělají nesvéprávné a manipulovatelné bytosti, které se nedokáží samy ubránit. Někdy jsem se domníval při vzpomínce na staré špatné časy, že se objeví mandelinka bramborová. Neobjevila se, ale místo ní se objevily čínské mobily,“ uvedl Zeman.

Zase žehlíme?

Současná kauza velmi připomíná aféru kolem Jiřího Bradyho (90). Ten měl v říjnu 2016 dostat od prezidenta Zemana státní vyznamenání, alespoň podle jeho příbuzného, tehdejšího ministra kultury Daniela Hermana (55, KDU-ČSL), byl metál schválen.

Jenže Herman se mezitím v Praze sešel s tibetským duchovním představitelem dalajlamou, kterého Číňané považují za teroristu. Protestovali tak u našich úřadů, následně Zeman spolu s šéfem Senátu, Sněmovny a premiérem vydali prohlášení, podle nějž setkání bylo Hermanovou soukromou aktivitou a Česko dále považuje Tibet za součást Číny. Číňané se sice poté uklidnili, Brady ale medaili od Zemana nedostal.

Babiš: Čínský velvyslanec to komentoval neobvykle

Premiér Babiš nyní iRozhlas.cz uvedl, že „čínský velvyslanec komentoval neobvykle a veřejně schůzku, o kterou urgentně žádal, a kde velice nestandardním způsobem vyjádřil stanovisko čínské strany“.  

Podle Babiše přitom český vláda v souvislosti s varováním NÚKIB před výrobky Huawei a ZTE chybu neudělala. „Takže nevím, o čem pan velvyslanec mluví. Jeho komunikace, je jak jsem řekl, velice neobvyklá,“ dodal nyní Babiš ke schůzce, která se odehrála 23. prosince.

Babiš také čínského diplomata informoval, že NÚKIB je nezávislý úřad. „Varování NÚKIB bere vláda vážně a odpovědně. Od úřadu si vyžádala dodatečné informace, které má předložit na vládu 7. ledna,“ cituje Babiše iROZHLAS.cz. V lednu má čínského velvyslance přijmout šéf české diplomacie Tomáš Petříček (ČSSD).

Trump zvažuje plošný zákaz Huawei

Americký prezident Donald Trump naopak zvažuje, že v novém roce vydá nařízení, které by zabránilo americkým společnostem používat telekomunikační zařízení od čínských společností Huawei a ZTE. S odvoláním na tři informované zdroje to uvedla agentura Reuters.

Trumpova vláda se tak chystá učinit další krok ve snaze dostat dva největší čínské výrobce síťového vybavení z amerického trhu. Spojené státy obviňují Huawei a ZTE, že pracují na příkaz čínské vlády a že jejich zařízení může být používáno ke sledování Američanů. O vydání vládního nařízení vyhlašujícího národní stav nouze se uvažuje už více než osm měsíců. Vydáno by mohlo být již v lednu a pokud se tak stane, pak nařídí americkému ministerstvu obchodu, aby zakázalo americkým firmám kupovat vybavení od zahraničních telekomunikačních firem, které znamenají vážné riziko pro národní bezpečnost, uvádějí zdroje z telekomunikačního průmyslu a vlády.

Nařízení zřejmě nebude přímo jmenovat firmy Huawei či ZTE, podle jednoho ze zdrojů se však očekává, že úředníci ministerstva si ho vyloží jako povolení omezit další rozšíření telekomunikačního vybavení od těchto dvou firem.

Vládní nařízení se odvolá na zákon o mezinárodních pohotovostních ekonomických opatřeních (IEEPA), který dává prezidentovi pravomoc regulovat obchod po vyhlášení národního stavu nouze vlivem neobvyklé nebo mimořádné hrozby pro Spojené státy ze zahraničí. Zavedení nařízení je nyní naléhavější, protože američtí mobilní operátoři hledají partnery pro rozvoj mobilních sítí nové generace 5G.

Největšími klienty firem Huawei a ZTE jsou v USA hlavně venkovští operátoři. Ti se teď obávají, že nařízení by jim rovněž mohlo uložit povinnost bez náhrady odstranit současné zařízení čínských firem. Zástupci odvětví zatím nejsou jednotní v názoru, zda vláda může k takovému kroku operátory zákonně přimět. Spojené státy v srpnu kvůli možnému špehování zakázaly používat vybavení firem Huawei a ZTE ve vládních úřadech. Obě firmy odmítají, že by jejich produkty byly využívány ke špehování.

Velcí američtí operátoři již omezili spolupráci s firmou Huawei. Menší podniky ale na Huawei i ZTE spoléhají, protože jsou obvykle mnohem levnější. Společnost Sagebrush poznamenala, že když v roce 2010 hledala dodavatele pro své sítě, byly náklady na vybavení od firmy Ericsson téměř čtyřikrát vyšší než náklady na vybavení od firmy Huawei.

Před firmou varuje i britský ministr

Obavy z Huawei se objevují rovněž v Británii. Tamní ministr obrany Gavin Williamson varuje před tím, aby čínská telekomunikační společnost v jeho zemi zajišťovala chod příští generace mobilní sítě. Británie podle něj musí v souvislosti s přechodem na síť páté generace (5G) zkoumat kroky svých spojenců a zohlednit zjištění o někdy „škodlivém“ jednání Číny.

„Mám vážné, velmi hluboké obavy z toho, že by Huawei v Británii poskytovala síť 5G. Je to něco, čím bychom se museli velmi pečlivě zabývat,“ řekl ministr. Podle deníku The Times se v souvislosti s přechodem na nový komunikační systém v Británii mnozí obávají, že zapojení Huawei by umožnilo čínskou špionáž, avšak Williamson je prý prvním členem vlády, který proti firmě veřejně vystoupil. Ministerstvo pro digitální sféru, kulturu, média a sport, které má modernizaci mobilní sítě na starosti, ještě o přístupu k Huawei nerozhodlo.

Musíme se podívat na to, co dělají partneři jako je Austrálie nebo Spojené státy, aby zajistili, že síť 5G bude maximálně bezpečná. My musíme zohlednit skutečnost, která byla nedávno odhalena, tedy že čínský stát někdy jedná škodlivým způsobem,“ pokračoval Williamson.

Video  Zeman zahrál na klavír, jeho hře přihlíželi čínský prezident i ruský premiér  - Facebook Jiřího Ovčáčka
Video se připravuje ...

PPP150W ( 27. prosince 2018 19:23 )

Jistě jste si pane ekonome povšimnul, že Čína je poněkud větší země než ČR. Možná byste měl spíš srovnávat vývoj ekonomiky ČR od r. 1989. A doporučuji vám si něco o tom přečíst, než zase začnete plácat nesmysly. Mimochodem měl byste také zmínit, za jakou cenu se ta čínská ekonomika tak vzchopila, obzvlášť se zaměřte na "velmi drahou" ekologii.

zdenkkova_mama ( 27. prosince 2018 18:15 )

Už má málo času.

jentakjenkobliha ( 27. prosince 2018 18:06 )

Za kolik chodíš, odulá šlápoto ?

ivoadller ( 27. prosince 2018 17:40 )

Hm, kteří odborníci, ti američtí? A že to nezjistili dřív, ale až v době, kdy prodej Huawei strmě stoupá a prodej Aplle jde do kytek. Naše strana je pouze citovala a oddaně jim to odkývala. Na papír to nikdo nedal, proč?

ivoadller ( 27. prosince 2018 17:37 )

To má být odpověď ty natvrdlý estébácký šmejde zdenkku?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa