Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Televizní válka: „Nenormální,“ brání ČT její šéf před útoky Zemana a Soukupa

Video se připravuje ...
Autor: Jaroslav Šimáček - 
15. března 2018
05:00

Českou televizi podrobili v poslední době ostré kritice prezident Miloš Zeman (73) či mediální magnát Jaromír Soukup (49), kteří by svorně nejraději zrušili koncesionářské poplatky. Co na jejich útoky říká generální ředitel ČT Petr Dvořák (53)? Jak vnímá demonstrace na podporu televize? Na to odpověděl šéf ČT v rozhovoru pro Blesk Zprávy. Dvořák se pozastavil i nad tím, že Soukup nepřišel do duelu s ním a dodal, že televize Barrandov podle něj funguje „zcela proti liteře zákona“.

Miloš Zeman v minulosti opakovaně navrhoval zrušení koncesionářských poplatků, naposledy se do ČT navezl při své inauguraci. Jak tyto útoky z jeho strany vnímáte?

Rétorika pana prezidenta je v tomto ohledu neustále stejná. Nemění se. Trochu mě překvapilo, že pro ni používá takové slavnostní okamžiky, jako je zrovna inaugurační projev. To není normální věc ani u nás, ani ve světě.

Anketa
Jste pro zrušení koncesionářských poplatků České televizi?
počet hlasujících: 17606

V inaugurační řeči Zeman tvrdil, že vaše zpravodajství bylo v minulosti výrazně ovlivněno „příchylností k TOP 09“ a doufá prý, že se napříště ČT stane poněkud vyváženější.

ČT není příchylná vůbec k žádné straně, máme na to řadu analýz. A tenhle argument nemá opodstatnění. Navíc vychází ze studie, kterou pan prezident v projevu citoval a která je udělaná tak nešťastně a tak manipulativně, že i její zadavatel - Rada pro rozhlasové a televizní vysílání - ji nepoužil pro účel, pro který si ji zadal.

Vychází z toho, že měří dobu promluv jednotlivých politiků a z toho usuzuje, nakolik jsme vůči jednotlivým politikům vyvážení. Uvedu příklad, jak to funguje. Pokud Petr Fiala (ODS) a Andrej Babiš (ANO) řeknou oba dva stejnou větu, ale Petr Fiala ji řekne pomalým, dlouhým hlasem, zatímco Andrej Babiš ji řekne velmi rychle, tak potom bychom byli na základě této analýzy nevyvážení vůči Andreji Babišovi, protože jsme mu dali méně prostoru k vyjádření. Což je úplný nesmysl.

Na obranu ČT vystoupila při předávání Českých lvů řada umělců, někteří se naváželi i do Miloše Zemana. Co jste říkal na jejich početná vystoupení?

Umělci jsou obecně impulzivní lidé a Český lev byl angažovanější, než jsem čekal. Na druhou stranu vzpomeňme si na rok 1989, kdo byli ti, kteří dostali lidi do ulic a na Letenskou pláň. Byli to herci, umělci, studenti. A nedivím se, že zrovna tyto skupiny ve chvíli, kdy začíná útok proti svobodným médiím, se začínají radikalizovat. Chápu je.

Režisér Jan Svěrák přednesl Pět vět na obranu České televize. Mluvil o „největším útoku na nezávislost ČT od dob televizní krize v roce 2000“ s cílem zničit nezávislost ČT a dostat ji pod přímou kontrolu.

Myslím si, že má pravdu. Navíc tam je nebezpečný moment, který dříve nebyl – dříve se politici snažili útočit na veřejnoprávní média a v mém případě na ČT prostřednictvím zpochybňování objektivity, nezávislosti zpravodajství. Ale zjistili, že to je těžká disciplína a navíc, že pro to nemají dostatek argumentů. Teď zvolili druhou cestu, že se snaží zpochybnit naše hospodaření, snaží se ukázat, že tady není žádná kontrola. A to není pravda.

Jak jste naopak vnímal kritiku, že řadě z těchto umělců, kteří se České televize zastávali, platí ČT filmy či jim na ně přispívá?

Víte, stejný argument se dá použít, kdyby se za nás postavili zástupci charit, protože děláme spoustu věcí pro charitu, nebo v případě, že by se za nás postavili sportovci, protože podporujeme sport. A to nejen ten vrcholový, ale i mládežnický, dětský, školský. Dokážu si představit, že stejný argument lze využít v momentě, kdy by se za nás postavily vzdělávací instituce, protože podporujeme vzdělávání ve svém vysílání. Ten argument je úplně mimo. 

Miloš Zeman nedávno uváděl, že by si velmi přál personální změny v České televizi a poslance nabádal, ať nadvakrát neschválí zprávu o hospodaření ČT. Vnímáte to tak, že své útoky stupňuje?

Je to nestandardní, že by politik řešil to, kdo sedí v čele veřejnoprávní instituce. Za těch 6,5 roku, co v ČT jsem, jsem takový přímý a osobní útok zatím nezažil. To, že jsem slyšel z kuloárů, že někomu úplně nevyhovuje moje osoba, nebo osoby dalších ředitelů, kteří tady v ČT pracují – ať už ve zpravodajství, ve výrobě nebo v přípravě nových pořadů, to jsem slyšel několikrát. Ale že by to bylo takhle přímo řečeno a že by ten způsob byl takto prezentován, to je poprvé.  

Co říkáte na kritiku, které ČT čelí ohledně svého údajně nešetrného hospodaření ČT?

ČT je v nejlepším ekonomickém stavu za posledních 10 let, daří se nám nejen vyrábět to, co se od nás očekává, daří se nám provozovat televizní kanály i takovým způsobem, že jsme v některých případech nejsledovanější v Evropě. Ať už je to v oblasti dětského, sportovního či zpravodajského kanálu. A zároveň daří se nám udržovat financování přesto, že se nemění žádným způsobem koncesionářský poplatek. To si myslím, že je strašně důležité a taková stabilita nikdy v ČT nebyla.   

Kritikem ČT a jejího hospodaření je také šéf soukromé TV Barrandov Jaromír Soukup. I on ČT nařkl, že není nestranná. Jak vy naopak vnímáte, že do jeho pořadů opakovaně chodí právě Miloš Zeman, Tomio Okamura či Andrej Babiš?

(Směje se – pozn .red.) Zeptejte se Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, jak to hodnotí. Já si myslím, že televize Barrandov funguje zcela proti liteře zákona. Zákon říká, že nejenom veřejnoprávní, ale i komerční média musí dodržovat zásady objektivity a vyváženosti a já tam tu vyváženost vůbec nevidím. A to, že si někteří politici vybrali zrovna tento způsob prezentování? Možná proto, že jim vychází vstříc, že se nesnaží informovat diváky vyváženě, ale že působí trochu jako propaganda.   

Co říkáte na Soukupovy výtky ohledně zveřejňování smluv České televize, kdy mluví o údajném „zbabělém začerňování“ smluv?

Já se z pozice Jaromíra Soukupa nedivím, že tlačí na to, abychom zveřejňovali kompletní smlouvy. On je sice moderátor řady pořadů, ale vedle toho je i majitel komerční televize. A proto by se mu velmi hodilo, aby viděl, za kolik vyrábíme, za kolik jsme schopni nakupovat pořady od zahraničních televizí a kolik platíme našim dodavatelům, protože to je významná konkurenční informace, kterou by mohl využít, možná i zneužít. 

Generální ředitel ČT Petr Dvořák při rozhovoru pro Blesk Zprávy Generální ředitel ČT Petr Dvořák při rozhovoru pro Blesk Zprávy | Foto Blesk - Jakub Poláček

Pustil se do vás také, že z vysílání reklamy vybíráte půl miliardy ročně…

Já si myslím, že má špatné analytiky, a nebo prostě jenom lže. Z reklamy ČT čerpá ročně kolem 120 milionů korun a je to i proto, že prostor, který je definován ČT pro reklamu, je velmi omezen. Smíme vysílat reklamu jen na kanálech ČT sport a ČT2, navíc veškeré peníze, které získáme z reklamy na kanále ČT2, což je ročně někde kolem 35 milionů korun, odvádíme rovnou na Ministerstvo kultury do Státního fondu kultury. Takže ty peníze vlastně ČT pro svoji potřebu vůbec nevyužívá.

Teď poněkud zabrousíme na osobní rovinu. Jaromír Soukup vás nazval „Bumbrlíčkem, který spolyká sedm miliard korun bez pořádné kontroly“, vy jste ho vyzval k diskuzi v duelu na ČT24. On si vystavil řadu podmínek, a nakonec nepřišel. Jak jste vnímal to, že k duelu nedošlo a že se do vás pustil takto osobně?

Já jsem to očekával, nečekal jsem, že by měl tu odvahu postavit se čelem, protože bylo vidět, že jeho znalost prostředí, nejen veřejnoprávního, ale obecně televizního, je poměrně slabá. Takže věřím tomu, že se chtěl tomuto konfliktu vyhnout. 

Generální ředitel ČT Petr Dvořák ve své kanceláři Generální ředitel ČT Petr Dvořák ve své kanceláři | Foto Blesk - Jakub Poláček

Zvala vás TV Barrandov k němu do Duelu Jaromíra Soukupa?

Volal mi jeden ze zaměstnanců, jestli bych to zvážil, ale bylo to tak, že bych neměl sedět proti majiteli Soukupovi, ale proti některému z jeho hostů a on by měl ten duel moderovat. Duely, podle toho, co jsem viděl, jsou spíš určeny pro zástupce politických stran a to já nejsem. Takže nevím, co bych tam dělal.  

Konflikt ředitelů televizí je u nás něčím poměrně novým. Je možnost takového duelu podle vás ještě vůbec otevřená? 

Já myslím, že je to za námi. Ta nabídka byla na stole, jestliže ji nevyužil, nevidím důvod, proč bych měl takovou nabídku opakovat.

ČT se ohradila proti Soukupovým údajným nepravdám a zavádějícím informacím. Zvažovali jste i právní kroky?

My budeme postupovat standardně. To znamená, že tam, kde došlo k porušení zákona, na to budeme upozorňovat – ať už formou žaloby, nebo trestního oznámení. Tam, kde to jde, určitě upozorníme správní orgány, které jsou za to zodpovědné. Prioritně Radu pro rozhlasové a televizní vysílání. Ale rozhodně nepovedeme s takovou stanicí, jako je Barrandov, mediální válku.  

Kvůli ČT a udržení její nezávislosti svolali lidé také demonstraci na Václavské náměstí „Zemane – ČT nedáme“. Jak vnímáte tuto aktivitu?

Myslím si, že lidé cítí, že to, jakým způsobem vzniká situace kolem ČT a obecně veřejnoprávních médií, ale i médií jako takových, je trochu nebezpečná a že princip svobodných médií se promítá i do principu samotné demokracie. Takže chápu, že se nějakým způsobem chtějí sdružit a dát svůj názor vědět. Co se týče nás jako ČT a mě jako osoby, těší mě, že za nás lidé chtějí bojovat, ale nechceme se toho aktivně účastnit, ani to nechceme aktivně podněcovat.

Co říkáte na slova hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka z Twitteru, že demonstrovat v roce 2018 na podporu ČT je stejné, jako demonstrovat v roce 1973 na podporu KSČ?

Nesmysly hradního mluvčího Ovčáčka není potřeba komentovat.

Tina Petersen ( 3. března 2020 15:35 )

Ahoj, jmenuji se "Tina Petersen" Jsem z Odense v Dánsku. Byl jsem ženatý 9 let s Oliverem a oba jsme měli spolu dva (2) syny. Oliver byl můj milenec na střední škole, můj vysněný muž a já jsme ho milovali víc, než dokážou vyjádřit slova. Najednou můj manžel začal spát a dávat různé omluvy, proč se nemůže vrátit domů. Děti, které byly zvyklé být vždycky kolem svého otce, ho teď vidí ječmen. Začal mít vnější vztahy s jinými ženami a neuvažoval, jak se budou děti nebo já cítit.

Celý můj svět byl otřesen a zdá se mi, že jsem ztratil jediného člověka, kterého jsem kdy miloval. To se ještě zhoršilo v okamžiku, kdy požádal o rozvod ... Snažil jsem se, co mohl, aby mu změnil názor a zůstal se mnou a dětmi, ale veškeré úsilí bylo marné. Prosil jsem a zkoušel všechno, ale nic nefungovalo.

Průlom nastal, když mě někdo představil tomuto nádhernému, velkému kouzelníkovi, který mi nakonec pomohl ... Nikdy jsem nebyl fanouškem takovýchto věcí, ale prostě jsem se rozhodl neochotně vyzkoušet, protože jsem byl zoufalý a nezbylo mi na výběr ... Udělal zvláštní modlitby a použil kořeny a byliny ... Během dvou dnů mi Oliver zavolal a byl mi líto všech emocionálních traumatů, které mi způsobil, přestěhoval se zpět do domu a nadále šťastně žijeme jako jedna velká rodina. co úžasný zázrak doktor Zuzu udělal pro mě a moji rodinu. Pomohl mi také vyřešit můj problém s artritidou, se kterým se zabývám roky

Představil jsem mu mnoho párů s problémy po celém světě a měli dobré zprávy ... Jsem pevně přesvědčen, že někdo tam potřebuje pomoc. Pro naléhavou pomoc jakéhokoli typu kontaktujte lékaře Zuzu nyní prostřednictvím jeho e-mailu: doctor­zuzu­temple­@gma­il.com nebo WhatsApp ho na +2347013499818 a také kontaktujte doktora Zuzu na Vibru prostřednictvím +2347013499818

yosan ( 25. listopadu 2018 17:21 )

ceep blbej jak cyp

janakveton ( 25. listopadu 2018 14:22 )

Já myslím, že "zcela proti liteře zákona" je právě ČT!!!

kacer56 ( 16. března 2018 13:25 )

Takovej smradlavej cepp jako jsi ty vytlačim kazdej den do hajzlu.

marmat ( 16. března 2018 01:06 )

Dwěje se to dloooouhé roky a čekalo to na audit....ale marně

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa