Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Prezident na motorce senzací internetu. Země se však těžce dostává z ničivého zemětřesení

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
19. srpna 2018
20:05

Indonéský prezident Joko Widodo (57) slavnostně zahájil osmnácté Asijské hry. Politik na stadion v Jakartě, kde se ceremoniál konal, přijel na motorce. Na stroji objel podium, předvedl pár „triků“ a následně zamířil na své místo do hlediště. Jeho kousek se okamžitě stal senzací internetu. Země se ale zároveň vzpamatovává z ničivého zemětřesení, které si vyžádalo stovky obětí. Ostrov Lombok se dnes znovu otřásl, seismologové hlásí, že ho zasáhlo zemětřesení o síle 6,3 stupně, uvedla agentura Reuters.

U příležitosti zahájení letošních Asijských her bylo připraveno propagační video, ve které hraje hlavní roli právě Widodo. Poté, co na cestě na stadion uvízne v dopravní zácpě, prezident nasedne na motorku svého bodyguarda a vydá se na cestu sám. Video připomíná scénu z akčního filmu a je reminiscencí na zahajovací ceremoniál LOH v Londýně 2012, kdy podobné záběry jako „bondgirl“ natočila královna Alžběta II.

Widodo v akci, prezidentův příjezd na stadion:

Během slavností vystoupilo mnoho umělců a přes 4 tisíce tanečníků, největší hvězdou se ale stal prezident Widodo, jeho video zhlédlo přes 800 tisíc lidí a miliony Indonésanů se na Twitteru hrdě hlásí k hlavě svého státu. Média spekulují o tom, že motorku neřídí prezident, ale kaskadér: „Je to prezident, nemůže dělat něco tak riskantního.“ Politologové poukázali na to, že to byl od něj jen krok, jak v následujících volbách získat podporu mladých.

Tragédie na Lomboku, zemětřesení mělo stovky mrtvých

Opozice Widodovi jeho „kousek“ vyčetla, zvláště proto, že se země stále vzpamatovává ze zemětřesení, které 5. srpna zasáhlo Lombok a zničilo desítky tisíc domů, mešit a obchodů. Kromě téměř 500 mrtvých si vyžádalo více než 1300 raněných. Dnes se ostrov otřásl znovu, udeřilo tam zemětřesení o síle 6,3 stupně. Informovala o tom americká geologická služba USGS, ohnisko se podle ní nacházelo v hloubce 7,9 kilometru.

Otřesy způsobily sesuv půdy na svazích sopky Mount Rinjani a paniku v blízkých vesnicích, kde bylo poškozeno několik budov. Žádné větší škody však hlášeny nejsou, jeden člověk utrpěl lehké zranění, uvedl mluvčí indonéského úřadu pro řešení přírodních katastrof Sutopo Purwo Nugroho. Oblast sopky Mount Rinjani, která je obvykle oblíbeným cílem turistů, je po ničivém zemětřesení ze začátku srpna uzavřená a sesuv půdy tam nemohl nikoho ohrozit.

Ostrované pocítili další otřes

Epicentrum dnešních otřesů se nacházelo jihovýchodně od města Belanting a místní obyvatelé podle AFP potvrdili, že otřesy byly jasně citelné.

„Jel jsem autem pro pomoc evakuovaným (z minulého zemětřesení), když se začaly kymácet sloupy elektrického vedení. Uvědomil jsem si, že je to zemětřesení,“ řekl AFP místní obyvatel Agus Salim. „Lidé začali křičet a vyběhli do ulic,“ dodal Salim. Otřesy byly patrné také v Mataramu, hlavním městě ostrova, i na sousedním ostrově Bali.

Indonésie patří do pásma takzvaného ohnivého kruhu na střetu kontinentálních desek. Masivní otřesy o síle až 8,2 stupně Richterovy stupnice v noci na dnešek zaznamenala USGS také u souostroví Fidži a Tonga. Ohnisko se však nacházelo 560 kilometrů pod povrchem Země, a tak záchvěvy půdy neměly ničivý účinek.

Zobrazit celou diskusi