Chlapec však nebyl známý pouze svým rytmickým umem. Uměl to skvěle i se ženami, jak by nám ostatně mohla povyprávět hříšná Božena Němcová. Byl to právě on, kdo ji zasvětil (krom jiného) do literárních tajů, kdo jí ukázal, co je to láska. Božena okouzlujícímu studentovi medicíny doslova propadla.

Sblížili se v roce 1943 na masopustním reji. Bolemír zkrátka neuměl odolat jejím pronikavým očím a ladné postavě. Krom toho byla navíc Božena velice sečtělá a emancipovaná.

Cloumalo to s oběma pořádně, jak ostatně můžeme mezi řádky vyčíst z jejich tvorby, zvláště z jeho okouzlených básní. Aby ne, Němcová byla známá femme fatale české literatury.

Každý vztah má však omezenou trvanlivost a ani v tomto případě to nebylo jinak. Bolemír nebyl nejspíš připraven na sílu citu, který do něj Božena hodlala investovat, a krom toho musel jet studovat do Vídně. Takže se raději stáhl a ukončil jejich něžné intimní přátelství a svá milostná vyznání vyměnil za filozofické spisování. Božena prý konec těžce nesla, upadla do depresí, doslova si to odstonala.

Když se vrátil po neúspěšném studiu po pár letech do Prahy, opět se setkali. Jejich vztah musel být osudovým, protože ani jeden nedokázal starý cit umlčet. Z té doby se dochovaly Nebeského básně o novém setkání se „srnkonohou, srnkookou kráskou“.

Ale později měl i jiné starosti než jen milostné tokání. V revolučním roce 48 se všichni intelektuálové bouřili a ani on mezi nimi nechyběl. Ve veřejném životě byl jako ryba ve vodě. Přijal také místo vychovatele v rodině prezidenta Českého muzea a v roce 49 se habilitoval z dějin české a řecké literatury. Psaní poezie už mu v té době nejspíš moc neříkalo, raději se zapletl s politikou. Zemřel v Praze den před 64. narozeninami.

Video
Video patří k placenému obsahu Blesku
Odemknout video

Třikrát pravnučka Boženy Němcové: Z té podoby až mrazí! Zuzana Bubílková, Lukáš Červený

Fotogalerie
6 fotografií