Středa 8. května 2024
Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor
Zataženo, déšť 15°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Soud s vražedkyněmi bratra Kim Čong-una: Hrozí jim trest smrti. „Byl to kanadský žertík“

Autor: ČTK, Mii - 
28. června 2018
13:17

Závěrečnou řeč obžaloby vyslechl ve čtvrtek malajsijský soud v případě Indonésanky a Vietnamky, které jsou obviněné, že loni v únoru zavraždily Kim Jong-nama, bratra severokorejského vůdce Kim Čong-una. Čin měly provést pomocí nervového plynu VX, který své oběti stříkly do obličeje. Soud má podle agentury AP do 16. srpna rozhodnout, zda ženy zprostí obvinění, nebo zda vyslechne jejich obhajobu. V případě odsouzení oběma ženám hrozí až trest smrti.

Ženy, z nichž jedna uvádí, že je herečka, a druhá pracovala jako masérka, jsou podle obžaloby „trénované vražedkyně, které použily zločinnou sílu, aby vstříkly plyn VX do očí a obličeje Kim Jong-nama“.

Obžalované se od svého zadržení hájí tím, že je oklamali severokorejští agenti, kteří jim namluvili, že jde o neškodný kanadský žertík pro skrytou kameru. To je ovšem jen „důmyslný pokus, jak zamaskovat hanebné vražedné spiknutí“, prohlásil žalobce.

Obhajoba upozorňuje na absenci motivu

Indonésanka Siti Aisyahová a Vietnamka Doan Thi Huong byly zadrženy krátce po činu. Kim Jong-nam zemřel dvě hodiny poté, co mu v rušných prostorách letištního terminálu v Kuala Lumpuru vstříkly a vetřely do obličeje nervový plyn. Obě ženy jsou jedinými podezřelými, kteří skončili ve vazbě, byť se podle obžaloby spikly se čtyřmi Severokorejci, kteří v den vraždy odletěli ze země.

Obhájci tvrdí, že ani jedna z jejich klientek neměla k vraždě Kim Jong-nama žádný motiv, a nebyly si vědomé toho, že mají co do činění s nebezpečným jedem. Podle nich jsou obě jen nevinnými pěšáky zataženými do politicky motivované vraždy zosnované KLDR.

Bratrovražda?

Kim Jong-nam, nejstarší syn zesnulého Kim Čong-ila, žil před svou smrtí řadu let v zahraničí poté, co v KLDR upadl v nemilost. Analytici předpokládají, že ho Kim Čong-un, který měl stejného otce, ale jinou matku, mohl vnímat jako ohrožení své vlády.

Malajsijští oficiální činitelé nikdy KLDR oficiálně neobvinili z účasti na vraždě Kim Jong-nama a dali jasně najevo, že soud nechtějí politizovat.

Zobrazit celou diskusi