Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Jak bydlí diktátor Kim: Luxusní vila, okrasná zahrada, bílé sochy a černá limuzína

Autor: ula - 
3. června 2018
07:00

Dobře udržovaná zahrada plná květin, černý mercedes, velká okna a minimalistický styl, který tak vyhovuje komunistickém režimu - takto bydlí známý severokorejský vůdce Kim Čong-un. Fotografie soukromé rezidence pořídil ruský fotograf, který doprovázel do KLDR ruského ministra zahraničí.

Dům vůdce je skromnější, než si řada lidí jistě myslela. Dvoupodlažní dům je obklopen rozlehlými, dobře udržovanými zahradami, na kterých nechybí majestátní fontány.  Na příjezdové cestě stojí černý, luxusní mercedes.

V přední část jsou velká skleněná okna a celá nemovitost je vystavěná v minimalistickém designu, který komunistickému režimu vyhovuje. Vnitřek domu je ozdoben bílými sochami a mramorovými sloupy.

Palác, vlastní nádraží i letiště

Celé jmění diktátora Kim Čong-una je ale mnohem větší. V oblasti bydlení má severokorejský diktátor rozhodně z čeho vybírat. Po smrti svého otce Kim Čong-ila v roce 2011 následovník zdědil mimo jiné i luxusní palác ve Wonsanu. Toto město na východě Severní Koreji mělo být luxusním plážovým resortem. Jestli ale klan Kimů na něčem nešetřil, byla to právě vůdcovská sídla.

Satelitní snímky v roce 2015 ukázaly, že nedaleko paláce ve Wonsanu vyrostla soukromá runway pro Kimovo soukromé letadlo. Tryskáčů má severokorejský vůdce na výběr hned několik. Většinou se jedná o staré sovětské stroje Ilyušin IL-62 a IL-76. Minimálně první zmíněný stroj je uvnitř luxusně upraven. Kim má také k dispozici novější stroj Antonov An-148, který ale kvůli nízkému doletu nepoužívá pro zahraniční cesty.

Pokud by Kim Čong-un nechtěl z paláce ve Wonsanu letět, nebo by kvůli nízkému doletu severokorejských letadel cesta vzduchem nebyla možná, může využít soukromé vlakové nádraží. Stejně, jako jeho otec, i Kim Čong-un k zahraničním cestám často využívá svůj opancéřovaný vlak plný přepychu.

Soukromý ostrov, jachta jako z pohádky

V roce 2013 Kim Čong-un ve své luxusní rezidenci hostil bývalou hvězdu americké NBA Dennise Rodmana. Basketbalista popsal životní styl Kima jako „sedmihvězdičkovou párty“ s pitím a vodními skútry.

Rodman prý s Kimem strávil týden na soukromém ostrově. „Je to, jako jít na Hawai nebo Ibizu, ale on je jediný, kdo tam žije,“ řekl Rodman v rozhovoru pro Telegraph. „Neustále má kolem sebe 50 až 60 lidí. Prostě normální lidi, pijou koktejly a pořád se smějí. Když si dáte lahev tequily, je to ta nejlepší tequila,“ dodal Rodman.

Basketbalista také popsal Kimovu luxusní, 60metrovou jachtu. Podle Rodmana je to „něco mezi trajektem a lodí z pohádky Disney.“ S další, „jen“ 28 metrů dlouhou jachtou se Kim Čong-un nechal vidět v roce 2013, když během 10 dní procestoval východní pobřeží své země. Údajně se jedná o jachtu francouzské výroby Princess 95MY. Odhadovaná cena jachty v době její výroby je přibližně 165 milionů korun.

sores ( 3. června 2018 11:55 )

Všichni politici na celé planetě si žijí jako králové, jsou nesmírně bohatí a žijí v přehnaném luxusu. Jen komunisté za totáče na to nedosahovaly ani omylem. Na dnešní politiky neměly ani náhodou co se týká bohatství! Ať si tak žijí, ale slušně by mělo žít i ostatní lidstvo a ne jen zlodějský politici.Jsou to kuplíři co nemyslí na ostatní lid.Proboha,za co mají ty miliardy jako např.Putin a jiní???? I ostatní chodí do práce ne jen oni. jak k těm miliardám přijdou,to by mě hodně zajímalo.

AliceNovakova3 ( 3. června 2018 10:02 )

No nuzně nebydlí určitě, ale vydělal si na to podnikáním a samozřejmě má prezidentská privilegia. A kdo se v Americe snaží a má na to, tak má volné pole působnosti. Bohužel v KLDR žijí lidé v naprosté izolaci a pokud nejsou spřaženi s Kimem, tak si samozřejmě nemohou polepšit. To ale určitě nepochopíte. Ale možná by Vám pro život a pochopení situace prospělo tam na nějaký čas bydlet.

zlymikes ( 3. června 2018 09:06 )

a jak bydlí ředitel zeměkoule Tramp?

Zobrazit celou diskusi