Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Je to holka!“ Novozélandská premiérka porodila, její moderátor byl u toho

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
21. června 2018
08:45

Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová (37) a její partner moderátor Clarke Gayford (40) přivítali prvního potomka. Narodila se jim zdravá holčička o hmotnosti 3,31 kilogramu. Premiérka už několik dní přenášela, do nemocnice byla převezena ve čtvrtek brzo ráno, termín měla 17. června. Porod proběhl bez komplikací.

Dcera novozélandské premiérky se narodila v aucklandské porodnici v 16:45 tamního času (6:45 SELČ), porod proběhl bez komplikací. Ardernová už 4 dny přenášela, termín měla 17. června. Do nemocnice ji odvezl její partner, moderátor Gayford, který byl i u porodu a po tradičním šestinedělí nastoupí na otcovskou dovolenou.

„Děkuju vám za všechna vaše přání a laskavost. Máme se naprosto skvěle. Velké poděkování také patří úžasnému týmu aucklandké nemocnice,“ napsala Ardernová na instagramu, kde sdílela první foto své dcery. Premiérka je teprve druhou světovou vůdkyní, která porodila ve svém funkčním období.

Jacindamánie

Před porodem Ardernové se na Novém Zélandu, obzvláště v Aucklandu, spustila další vlna „Jacindamánie“. Lidé se na narození premiérčina potomka podle novinářů těšili jako na Vánoce. „Nálada připomíná Vánoce, všichni se na sebe usmívají. Na sociálních sítích od brzkého rána funguje porodní hlídka, která podrobně informuje o průběhu porodu. V porodnici jsme už od šesti ráno,“ uvedla v programu rozhlasové stanice New Zealand Radio reportérka Jessie Chiangová.

„Dítě zatím nic, ale aspoň nás krmí,“ sdílela Chiangová jen pár hodin před narozením dítěte. Novozélanďané dlouho spekulovali o pohlaví prvního potomka Ardernové, natěšení rodiče si ho totiž nechali pro sebe. I když se Gayford prořekl a v jednom rozhovoru prohlásil, že už se na „ni“ moc těší.

Novináře čekající na porod novozélandské premiérky potěšilo gesto nastávajících rodičů. Poslali jim občerstvení. Novináře čekající na porod novozélandské premiérky potěšilo gesto nastávajících rodičů. Poslali jim občerstvení. | reprofoto/twitter

Lidé na twitteru teď mají novou zábavu a dohadují se, jak se asi holčička bude jmenovat. Spousta z nich tipuje, že Ardernová s Gayfordem sáhnou po neoblíbenějších dívčích jménech roku 2017: Charlotte a Harper. Dcera Ardernové sdílí narozeniny s princem Williamem a s bývalou pákistánskou premiérkou Bénazír Bhuttovou, která byla až doteď jedinou ženou, která kdy během své funkce, v roce 1990, porodila.

Dcera zavražděné expremiérky Bhuttové, Bakhtawar, byla rovněž mezi prvními gratulanty.

Krátká mateřská

Ardernová doma s dítětem zůstane jen po dobu šestinedělí, pak se vrátí do úřadu a na mateřskou nastoupí její partner. „Nejsem první žena, která pracuje a má malé dítě. Tisíce žen to zvládly přede mnou,“ uvedla pro Radio New Zealand. V čele vlády Nového Zélandu prozatím stane vicepremiér Winston Peters. Premiérka vyloučila, že by její rodinná situace mohla narušit chod úřadu. Oznámila, že bude s Petersem v pravidelném kontaktu jako dosud.

Premiérka pracovala do pozdního těhotenství. Chodila mezi obyvatele, kteří jí často předávali dárky pro dítě a dotýkali se jejího břicha. „Je to úžasné. Novozélanďané jsou neuvěřitelně štědří a chovali se ke mně velkoryse bez ohledu na politiku, jako k jinému člověku, který vstupuje do nového životního období,“ řekla Ardernová, když se před porodem naposledy objevila na veřejnosti.

Zobrazit celou diskusi